Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 14:19

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DNS ???
Post: poniedziałek, 8 października 2012, 16:33 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
Witam. Gdzie można ustawić adresy dns by router pingował po adresach strony www ,a nie po ich adresach ip ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: poniedziałek, 8 października 2012, 18:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
resolve.conf w CDN2 jest w /etc, no i jest to opisane w manualu, no chyba ze źle cie zrozumiałem i chodzi ci o kompy w sieci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: poniedziałek, 8 października 2012, 18:45 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
No własnie coś mi nie pasuje bo w /etc/resolve.conf brak :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: poniedziałek, 8 października 2012, 20:36 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
mario_000 pisze:
No własnie coś mi nie pasuje bo w /etc/resolve.conf brak :(


więc go utwórz wg schematu :

: [/] [] ()
nameserver ip_serwera_dns
nameserver ip_następnego_servera_dns

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: poniedziałek, 8 października 2012, 20:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
no to cos skopales!, ale mozesz utworzyc
Cytuj:
touch /etc/resolve.conf

o tresci :
Cytuj:
# /etc/resolv.conf
#
nameserver 194.204.152.34
nameserver 194.204.159.1
#domain tpnet.pl

# End of file

Oczywiscie Ty musisz wpisac DNS swojego prowidera

EDIT
Kurde Albercik mnie ubiegł :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: poniedziałek, 8 października 2012, 22:53 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
Dziekuję za pomoc. Stworzyłem resolv.conf i jest ok. Router pinguje po nazwie strony.
Niestety pojawił się następny problem który nie da mi zapewne spać :) , po skonfigurowaniu dhcpd komputery w sieci dostają automatycznie adresy IP, Bramę routera i DNS prawidłowe. Natomiast internet na komputerach nie działa ikonka sieci w zasobniku z wykrzyknikiem i po diagnostyce wywala mi że jest problem z serwerem DNS ???
Co może być nie tak. :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 01:34 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
Już dział. Poradziłem sobie zproblemem ;). Mamjeszcze jedno pytanko jak odplokować port 1194 na którym uruczamiam openvpna. Czy odblokować trzeba regułą w inet rc.firewall.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 07:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A to zalezy czego uzywasz, jak inet to w firewalu inet, a jak masz inny firewall to w innym, a tak na poważnie to ja bym odpalił np coś takiego :
Cytuj:
iptables -A INPUT -p tcp -i $EXTIF --dport 1194 -j ACCEPT

poprzez rc.local, a nie mieszał narazie w plikach firewalala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 09:08 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
ok. Spróbuję dopisać w rc.lokal. A mam jeszcze pytanko. \Skonfigurowałem openvpn wg instrukcji jak była podana do NND http://nnd.freesco.pl/modules.php?name= ... cle&sid=46.
Po uruchomieniu na routerze nie widzę openvpn w procesach, czy w CDN2 uruchamia się openvpna inaczej. Klienci na windowsach nie mogą się połączyć i są dwie możliwości albo zablokowany port 1194 albo nie uruchamia się usługa w CDN2. Czy openvpn trzeba dopisać w rc.conf w DAEMONS.

Mam jeszcze jeden router w drugiej lokalizacji na NND i tam Openvpn wg identycznej konfiguracji działa nieprzerwanie już od kilku lat.

Proszę o podpowiedź i ewentualne nakierowanie na rozwiązanie problemu.

Z góry bardzo dziekuję za poświęcony czas na moje problemy

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 10:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Tylko ze to co Ci podałem to jest otwarcie portu na świat, w lan zamiast $EXTIF powinno byc $INTIF, ewentualnie zamiast tego podajesz interfejs ten na ktorym ma openvpn pracowac np. eth5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 10:31 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
A może wiesz dlacego openvpn się nie uruchamia tzn. nie widać go w procesach CDN2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 13:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
skonfigurowałeś go? /etc/rc.d/openvpn-tapdev, client start /etc/rc.d/openvpn start


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DNS ???
Post: wtorek, 9 października 2012, 16:22 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
Router rozsypał mi też telefonie IP dzwoniły nie te telefony które powinny :). wesoło dzisiaj było. Zainstaluję go jeszcze raz i zobaczymy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl