Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 14:22

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 10 października 2012, 01:02 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
Witam Ponownie. Już myślałem, że wszystko będzie jak trzeba. Router działa openvpn też, a tu nagle nie działają statycznie przypisane adresy ip. Po DHCP wszystko jest ok, natomiast jak statycznie przypiszę adres drukarkom sieciowym i telefonom VoIP, także AD to klapa.
Pingi nie działają, zdalnie po openvpn też nie pinguje i nie widzi hostów ze statycznymi adresami IP. Pinguję tylko roter?

Co może być nie tak POMOCYYYYY :( zaczynam powątpiewać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 05:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
moze wrzuc jakies logi config


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 08:58 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
Openvpn łączy mi się z ruterkiem ale dalej nie pinguje na hosty i nie może się z nimi połączyć poprzez pulpit zdalny :( . Jakie logi są potrzebne to wrzucę ??
Jak wyłączę w inet rc.firewall to pingi działają i pulpity zdalne również ale hosty za ruterem nie mają internetu.
Jak doopiszę regułki w rc.firewall to openvpn działa tzn. zdalny klien się łączy ale nie może wejść dalej poza router. Dopiero po wyłączeniu rc.firewall to zaczyna działać. ;(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 10:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
http://www.nnd.freesco.pl/modules.php?n ... cle&sid=46
Openvpn trzeba skonfigurować porządnie niezależnie od systmu, to warunek sine qua non.
Potem trzeba mieć ewentualne dodatki w firewallu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 12:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
no inet to bym Ci nie polecał, nie bardzo jest to zgrane z CDN2 niby działa, ale dla mnie nie bardzo, bo nie trzymał mi limitów wiec przesiadłem się na niceshapera1.0.No ale jak już chcesz inet to musisz otworzyć port 1194 bo jak twierdzisz po wyłączeniu firewalla działa, wiec odblokuj port


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 12:31 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
odblokowałem porty w /etc/inet/rc.firewall no i klienci po openvpn się łączą i tunel działa. Ale po połączeniu mogę pingować tylko na router, pingi nie działają gdy chcę wysłać je na hosta za routerem CDN2. Nie mogę też wejść na żadnego hosta poprzez pulpit zdalny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 13:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
a dodałeś siec w rc.fire_local chyba, zreszta zajrzyj na strone INET masz wszystko opisane co który plik robi i jakie powinny być wpisy, ja nie używam inet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 października 2012, 13:28 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:35
Posty: 62
ale rc.local z tego co rozumię daje dostęp do routera od strony LAN na eth1 aj mam tunel vpn od wan eth0 - czy jest inaczej bo już mi się zwoje w mózgu przeoalają


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl