Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 października 2017, 02:11

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 5 stycznia 2013, 05:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Przechodze wlasnie na cdn2 z nnd i przy niceshapera uruchamianiu mam taki komunikat :
niceshaper start
download: Uruchamianie sekcji....
upload: Uruchamianie sekcji....
global: Start
[root@cdn2 ~]# chown: invalid user: `root.:root.'

Jak to naprawic albo czy moze tak byc?
ps .Przy okazji prosilbym o sprawdzenie configa niceshapera Lacze to 120 mbit/10mbit eth0 to modem ,eth1 to Lan,lacze z dynamicznym ip przez DHCP pobierane na eth0. Karty sieciowe 1gbit. Brama 10.0.0.1 maska 255.255.255.0

<global>
# Uruchom tutaj wymienione i skonfigurowane poniżej sekcje
run download upload # Lan_dl Lan_up
# Zaznacz pakiety wychodzące przez dany interfejs
# jeśli używasz SNAT lub MASQUARADING
mark-on-ifaces eth0
# Opcje dla niceshaper polecenia stats
stats unit kb/s
stats file /srv/http/nice1.0.txt
stats owner root.
stats group root.
stats mode 644
lang pl
# You should set stats secret because default secret is weak (not fully random).
# Even if you do not put on listening on remote accessible interface by stats listen
# local unprivileges users can break default secret and read statistics.
# Not implemented in 1.0pre1 yet
#stats secret PASSWORD
# Loggin
log syslog yes
log terminal yes
log file no
# Configure functional section and name it "download".

<download>
# Section filter(s) for controlled subnet(s)
match dstip 10.0.0.0/24
imq autoredirect yes
# Broadband speed and shape values
section speed 102400kb/s
section shape 92160kb/s
default htb prio 5
default htb scheduler sfq # tutaj nie wiem czy ma cos byc bo sfq nie konfigurowalem zadnego
default hold 30s
mode download
# uncomment this for debuging
#debug iptables iproute
# Set cycle
reload 2s
# Default classes params
#low 120kb/s
#ceil 5120kb/s

<upload>
match srcip 10.0.0.0/24
imq autoredirect yes
section speed 10240kb/s
section shape 8960kb/s
default htb prio 3
default htb scheduler sfq # nie wiem czy ta linia ma byc
mode upload
reload 2s
#low 12kb/s
#ceil 512kb/s..

Konfiguracja class.config
class download eth1 Laptop
match dstip 10.0.0.2
class upload eth0 Laptop
match srcip 10.0.0.2

class download eth1 Stacjonarny
match dstip 10.0.0.3
class upload eth0 Stacjonarny
match srcip 10.0.0.3

Dzieki :)

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 5 marca 2013, 21:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Gdzie występuje to polecenie "chown" :?:
W jakim skrypcie?
Mi to wygląda na jakąś literówkę...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 5 marca 2013, 22:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
4Tech pisze:
Gdzie występuje to polecenie "chown" :?:
W jakim skrypcie?
Mi to wygląda na jakąś literówkę...

Jaja sobie robisz? tym postem.wpisz to słowo "chown" w google może znajdziesz tam literówkę :-)


Ostatnio zmieniony czwartek, 7 marca 2013, 18:53 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 6 marca 2013, 09:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Nie, jaj sobie nie robię :mrgreen:
Chodzi mi o to, że jeśli to występuje w jakimś skrypcie, to może właśnie w nim jest literówka, albo coś podobnego...

Czyli mam rozumieć, że "chown" w tym przypadku idzie z palca, bezpośrednio w konsoli, tak?

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 6 marca 2013, 10:04 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
4Tech pisze:
Nie, jaj sobie nie robię :mrgreen:
Chodzi mi o to, że jeśli to występuje w jakimś skrypcie, to może właśnie w nim jest literówka, albo coś podobnego...

Czyli mam rozumieć, że "chown" w tym przypadku idzie z palca, bezpośrednio w konsoli, tak?


http://pl.wikipedia.org/wiki/Chown

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 21 marca 2013, 00:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
stats file /srv/http/nice1.0.txt
stats owner root.
stats group root.


brak pliku ,folderu uprawnień?
wyłącz statystyki i zobacz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 21 marca 2013, 00:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Raflik pisze:
stats file /srv/http/nice1.0.txt
stats owner root.
stats group root.


brak pliku ,folderu uprawnień?
wyłącz statystyki i zobacz

Co to ma być, zgaduj zgadula? Utwórz plik "nice1.0.txt" w /srv/http/ lub jezeli jest sprawdz prawa zapisu. Mam nadzieje ze o to Ci chodziło, bo nie napisałeś w czym masz problem.
EDIT
A zapomnialem o jeszcz jednym wyjsciu, o postawieniu # przed tymi liniami
Cytuj:
#stats file /srv/http/nice1.0.txt
#stats owner root.
#stats group root.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl