Witajcie
Jak widać "mieszkam" już chwilę na tym forum
chociaż właściwie powinienem powiedzieć, że raczej nocuję
ale od pewnego czasu robię wreszcie przymiarkę do przesiadki z NND 024 na świeższą platformę a niniejsze forum studiuję w miarę potrzeb bez zbędnego pytania o rzeczy już dość klarownie wytłumaczone.
Na maszynie testowej postawiłem CDN2 i wypełniam go usługami, które mam postawione na NND.
Usługi w większości konfiguruję od nowa, bo często tak łatwiej, a i dzięki temu uczę się konfiguracji nowszych rozwiązań co mi się przyda, jak już postawię "nowego" na docelowym sprzęcie.
Serwo służy do hostowania kilku domen (WWW+php+sql), zarządzania ichniejszą pocztą, eftepem (exim+proftpd@MySql + zabawki) dodatkowo statystyki i wykresiki. Docelowo dojdzie dns, jeśli zajdzie potrzeba. Również korzystam z podzielonego łącza, na którym to wszystko stoi, we własnej firmie.
Wiem, że taki układ
nie jest świetnym pomysłem, ale nie mam zamiaru stawiać kolejnego kompa tylko na hosting, a osobnego do routingu i zarządzania siecią z serwerem samby. Po za tym - ekonomia
Testując sprzęt, zauważyłem, że "nowy" jest tak samo stabilny jak leciwe już NND, większość usług, które potrzebuję jest podobnie konfigurowalne, co pomaga
Właściwie po tym całym moim wykładzie mam pytanie:
Czy nowe CDN2 będzie się dobrze sprawować jako taka maszyna?
Większość tego typu zapytań potwierdzała moje przypuszczenia, ale wolę się jeszcze upewnić wykorzystując doświadczenia innych użytkowników
Sprzęt na którym to będzie banglać na stałe, to poczciwy HP Netserver E800 - 2xPIII@1000MHz, 4GB ramu, 2x SATA 500GB@soft raid1
Niedługo wejdzie karta raidowa również na dyski SATA, więc soft raid nie będzie już potrzebny.