Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 00:34

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 4 marca 2013, 20:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Witajcie
Jak widać "mieszkam" już chwilę na tym forum :twisted: chociaż właściwie powinienem powiedzieć, że raczej nocuję :wink: ale od pewnego czasu robię wreszcie przymiarkę do przesiadki z NND 024 na świeższą platformę a niniejsze forum studiuję w miarę potrzeb bez zbędnego pytania o rzeczy już dość klarownie wytłumaczone.

Na maszynie testowej postawiłem CDN2 i wypełniam go usługami, które mam postawione na NND.
Usługi w większości konfiguruję od nowa, bo często tak łatwiej, a i dzięki temu uczę się konfiguracji nowszych rozwiązań co mi się przyda, jak już postawię "nowego" na docelowym sprzęcie.

Serwo służy do hostowania kilku domen (WWW+php+sql), zarządzania ichniejszą pocztą, eftepem (exim+proftpd@MySql + zabawki) dodatkowo statystyki i wykresiki. Docelowo dojdzie dns, jeśli zajdzie potrzeba. Również korzystam z podzielonego łącza, na którym to wszystko stoi, we własnej firmie.
Wiem, że taki układ :oops: nie jest świetnym pomysłem, ale nie mam zamiaru stawiać kolejnego kompa tylko na hosting, a osobnego do routingu i zarządzania siecią z serwerem samby. Po za tym - ekonomia :P
Testując sprzęt, zauważyłem, że "nowy" jest tak samo stabilny jak leciwe już NND, większość usług, które potrzebuję jest podobnie konfigurowalne, co pomaga :mrgreen:

Właściwie po tym całym moim wykładzie mam pytanie:
Czy nowe CDN2 będzie się dobrze sprawować jako taka maszyna?

Większość tego typu zapytań potwierdzała moje przypuszczenia, ale wolę się jeszcze upewnić wykorzystując doświadczenia innych użytkowników 8)

Sprzęt na którym to będzie banglać na stałe, to poczciwy HP Netserver E800 - 2xPIII@1000MHz, 4GB ramu, 2x SATA 500GB@soft raid1 :twisted:
Niedługo wejdzie karta raidowa również na dyski SATA, więc soft raid nie będzie już potrzebny.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 1 lipca 2013, 19:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Gdyby ktoś pytał, to póki co CDN2 się nie nadaje pod hosting, bo nie działa choćby exim@sql.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lipca 2013, 12:45 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
4Tech pisze:
Gdyby ktoś pytał, to póki co CDN2 się nie nadaje pod hosting, bo nie działa choćby exim@sql.


Dziwne :) . http://hosting.compus-net.com jakoś działa :)
CDN2, ISPCP Omega (trochę stary, ale działa)

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lipca 2013, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Albercik, zwracam honor. .. :mrgreen:
Szkoda, że nie wiedziałem szybciej, bo bym pewnie dłużej dążył temat. A teraz pewnie bym nie miał problemów z filtrowaniem www.
A co zrobiłeś, że normalnie działa ftp i exim?
Teraz piszę z telefonu, wiec nie chce mi się kopiować linków z innego topiku, ale i ja i rikardo szukaliśmy przyczyny o co chodzi. Jutro wrzucę linka, lub jesli znalazł byś chwilkę i rzucił na tamte posty okiem...
Teraz już znalazłem linki:
To u mnie z exim'em viewtopic.php?f=40&t=18860
A to u rikardo7 z proftpd: viewtopic.php?f=40&t=18861

Bardzo podobne tematy :twisted:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 1 sierpnia 2013, 22:56 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
ftp - coś tam podpowiedziałem
exim - nie używam na hostingowym, mam postfix'a

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl