Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 sierpnia 2017, 20:48

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 9 kwietnia 2013, 22:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Witam, mam pytanie czy jest możliwe przypisanie do jednej kary 2 podsieci
np.
eth0 to WAN
eth1:0 - 192.168.0.0/24
eth1:1 - 192.168.1.0/24

jak z wydajnością i czy to realne, co z niceshaper 0.6 obsluzyl by to?
jak się za to zabrać :) ?
dziękluje

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 kwietnia 2013, 16:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
da sie ja mam cos takiego w pliku net.conf :
Cytuj:
#Static IP example
eth1="eth1 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.2.255 up"
eth11="eth1:1 10.10.0.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.10.0.255 up"
eth2="eth2 95.X.X.X netmask 255.255.255.252 broadcast 95.X.X.X up"
#eth0="dhcp"
INTERFACES=(eth1 eth11 eth2)


Cytuj:
]# ifconfig
eth1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500 metric 1
inet 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.2.255
inet6 fe80::202:a5ff:fe5c:703b prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether 00:02:a5:5c:70:3b txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 56542973 bytes 2489433784 (2.3 GiB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 84296019 bytes 3658367633 (3.4 GiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

eth1:1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500 metric 1
inet 10.10.0.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.10.0.255
ether 00:02:a5:5c:70:3b txqueuelen 1000 (Ethernet)

eth2: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1492 metric 1
inet 95.x.x.x netmask 255.255.255.252 broadcast 95.x.x.x
inet6 fe80::224:1dff:fea7:2cb9 prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether 00:24:1d:a7:2c:b9 txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 84181087 bytes 3648977734 (3.3 GiB)
RX errors 84 dropped 0 overruns 0 frame 25
TX packets 54824495 bytes 2480453761 (2.3 GiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
device interrupt 40

w moim przypadku siec 10.10.0.0/24 jest bez dostępu do neta, a co do niceshapera to standardowo masz w configu :
Cytuj:
<download>
# Section filter(s) for controlled subnet(s)
match dstip 192.168.0.0/24.
match dstip 192.168.1.0/24.

i to samo masz w upload, czyli powinno działać ale ja tego nie testowałem, wiec nie wiem jak z wydajnoscia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 kwietnia 2013, 20:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Dziękuję czyli idąc za tokiem rozumowania muszę na podstawie pliku /etc/rc.d/lan

dodac plik o nazwie
eth11 do folderu /etc/network/internal/
o takiej zawartosci:

#!/bin/bash

. /etc/rc.d/functions

: [/] [] ()
IP="10.10.5.1"
MASKA="255.255.255.0"
BROADCAST=`/bin/ipmask $MASKA $IP | cut -f 1 -d ' '`

case $1 in
        start)
                ifconfig `basename $0` $IP netmask $MASKA broadcast $BROADCAST $
                wynik
                ;;
        stop)
                ifconfig `basename $0` down
                wynik
                ;;
esac


w firewalu dodac
EXTIF="eth0"
INTIF1="eth1"
INTIF2="eth1:1"
INTIF3="eth2"

dobrze mysle ?
zadziała tak ? ps w ns mam konfiguracje konwertowana czyli IP dl_ceil xxxkbit ul_ceil xxxkbit eth1 eth11 ?

chyba ze przy kazdym uruchomieniu dodam po wykonaniu lan
ifconfig eth2:1 10.10.5.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.10.5.255 up ale co z firewalem ?

wypróbowałem tak
ifconfig eth2:1 10.10.5.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.10.5.255 up

nastepnie w ns.conf dałem
iface eth2 match 192.168.1.0/24
iface eth2 match 10.10.5.0/24


w users bezwgledu czy eth2 czy eth2:1
10.10.5.34 eth2
192.168.1.45 eth2

i bałwan jestem...

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 kwietnia 2013, 20:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
teraz pytanie jak jest rodzielnay eth2 ?

dzili sie na 50% dla eth2 i 50% dla eth2:1 ??? czy działa to jakos dynamicznie ?

i jak z wydajnoscia tego roziwazania ?

dziekuje za odpoiwiuedz ;)

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 kwietnia 2013, 22:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
nie ,musisz nic tworzyć, jest paczka netconf
pacman -S netconf

Co masz na mysli : "teraz pytanie jak jest rodzielnay eth2 ?" u mnie to WLAN bo eth0 mam wyłączone, a niceshaper zawsze dzieli dynamicznie ma IP nie na podsieci. No i taka uwaga mała, raz chcesz mieć eth1 i eth1:1 raz eth2 i eth2:1 niby nie istotne to jest, ale watek były czytelniejszy, jak była by jedna opcja, co do firewalla to w /etc/rc.firewall mam coś takiego :
Cytuj:
EXTIF=eth2
INTIF=eth1
NOAUTH=10.10.0.0/24
.......
...........


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 10 kwietnia 2013, 23:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
ja to konfiguruje dla nnd :) ale to ten sam system wiec zadąłem w cdn2 i chodzi tlyko z firewallem jakos nie wiem co dac INTIF
mam juz INTIF="eth2"
NOAUTH ??

tak mam 3 karty siec
eth0 WAN
eth1 LAN
eth2 LAN

nie chciałem stawiać kolejnego serwera bo skoczyły się mi podsieci w tej lokalizacji wiec postanowiłem wykorzystać eth2 i rodzielic na eth2 i eth2:1
regułka zadziałała rozdzieliłem internet, przyciąłem w NS, ale teraz co z firewallem , jak obsłużyć to eth2:1 ?

co do wydajności na eth2 leci mi 800mbps i na eth2:1 tez,

niewiem dlaczego ale na chrome dla nowej adresacji 10.10.5.X wolniej otiwera sie strona startowa allegro, na firefox ok, poz mianie adresacji na eth2 wczytuje sie odrazu, znowu zmienaim na 10.10.5 i wolniej startowa, ale potem sie buja :) jakies sugestie ?

dziękuje :)

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 11 kwietnia 2013, 14:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Po pierwsze CDN2 to nie NND! I jak byś użył w NND "nnd_conf" (chyba )to bez problemu byś sobie skonfigurował siec, bez kombinacji. Na przyszłość info dla Ciebie, jeżeli chcesz informacji co do NND to pisz w dziale NND, bo to naprawdę nie jest to samo.I to co ja ci podałem nijak się ma do NND, ja już ci w tej kwestii więcej nie pomogę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 11 kwietnia 2013, 19:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
ale wszystko działa :-) tylko meczy mnie ten firewall ale jest ok i smiga ;)

dziękuje za podpowiedzi, pozdrawiam

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl