Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 października 2017, 02:11

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 1 maja 2013, 23:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
:)

cdn2 chodzi ok, zainstalowałem firewall-cdn-1.0-2-any.pkg.tar z testing, wszystko chodzi mam 3 interfejsy, eth0 eth1 eth2, na kazdym poprawnie chodzi internet,
aleee

nie wiem jak dodac do firewalla eth2 w rc.firewall jest taki atrybut INTIF=eth1

w strarym nnd odbywało sie to na poziomie
INTIF1=eth1
INTIF2=eth2

jak dodac kolejny interfejs do firewalla1.0-2?

dziękuje

PS. pozatym na virtualce zauwazylem droppy ale to pewnie przez wirtualna maszyne VirtualBox ../?


: [/] [] ()
ciekawostka wpiszcie sobie w poscie "ch ula" bez spacji ;)

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 2 maja 2013, 00:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A pisałem ci juz kilka razy ze CDN2 to nie NND, ja mam taki głupi nawyk, jak coś zainstaluje przez pacmana zawsze zaglądam do "/var/cache/pacman/pkg" i przeglądam zawartość zainstalowanej paczki, jak byś tam zajrzał to wiedział byś ze są dwa pliki konfiguracyjne :
w /etc "forward.porty" i "rc.firewall"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 2 maja 2013, 09:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
rikardo7 pisze:
A pisałem ci juz kilka razy ze CDN2 to nie NND, ja mam taki głupi nawyk, jak coś zainstaluje przez pacmana zawsze zaglądam do "/var/cache/pacman/pkg" i przeglądam zawartość zainstalowanej paczki, jak byś tam zajrzał to wiedział byś ze są dwa pliki konfiguracyjne :
w /etc "forward.porty" i "rc.firewall"


rikardo:D bardzo ciesze sie ze jestes aktywnym uzytkownikiem forum ale zawsze zkaładasz najgorsze, przeciez o tym pisalem wszytko wiem..

PYTANIE
moje pytanie brzmi jak poprawnie wpsiac ten atrubut do rc.firewall skoro INTIF nie jest ponumerowane

INTIF1=eth1
INTIF2=eth2

czy
INTIF=eth1
INTIF2=eth2


najgorsze jest to że firewall przyjmuje i tak i tak, nic nie krzyczyc ale to nieznaczy ze działa poprawnie dlatego macie jakies sugestie :) ?
?

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 2 maja 2013, 13:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
adi399 pisze:

rikardo:D bardzo ciesze sie ze jestes aktywnym uzytkownikiem forum ale zawsze zkaładasz najgorsze, przeciez o tym pisalem wszytko wiem..

PYTANIE
moje pytanie brzmi jak poprawnie wpsiac ten atrubut do rc.firewall skoro INTIF nie jest ponumerowane

INTIF1=eth1
INTIF2=eth2

czy
INTIF=eth1
INTIF2=eth2


najgorsze jest to że firewall przyjmuje i tak i tak, nic nie krzyczyc ale to nieznaczy ze działa poprawnie dlatego macie jakies sugestie :) ?
?

to sa wpisy nie majace znaczenia jezeli nie bedziesz ich uzywał w plikach firewala
bo mozesz zrobic taki zapis :
Cytuj:
iptables -A INPUT -p tcp -i $EXTIF --dport 113 -j ACCEPT

lub taki :
Cytuj:
iptables -A INPUT -p tcp -i eth0 --dport 113 -j ACCEPT
i bedzie dobrze, to sa opisy interfejsów i wszystko zalezy czego Ty chcesz uzywać. Standartowo w CDN2 sa tylko dwa interfejsy i tyle samo jest w firewalu, jak masz wlasny firewall to od ciebie zalezy co i jak w nim zrobisz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl