jacopp pisze:
P.S. Kolega z innego miasta chciał w promocji DSL efekt zmienić z 1Mbit/s na 4Mbit/s, dostał tą samą odpowiedz co ja - brak możliwośc tech., po pół roku znowu złozył pismo i jakimś cudem warunki się znalazły na łącze 4Mbit/s (centrala sie przeniosłą bliżej jego domu ?)
To nie kwestia przeniesienia się centrali

a jej doposażenia w nowy osprzęt Siemensa. Stara półka nie obsłuży 8 o 15 Mbit nie wspomnę. U mnie "proces" przekonywania TP S.A trwał 7 miesiecy przy wydatnej pomocy kolegów z tej śmiesznej firmy. Od 2 tygodni posiadam DSL15 w umowie na czas nie określony. Taki rodzaj zawsze umożliwia rezygnację z obecnego lub zamiane na nowy korzystniejszy wariant. Co do samego łącza to faktyczna prędkośc oscyluje w okolicach 1,5 -1,6 MB/sec i do pełnego transferu 1,92 jeszcze brakuje, upload 800 kbit za to jest faktyczny. Męczę temat z POLPAKIEM podobnie gdy zmieniałem 2 na 4 Mbit, oni swoje ja swoje ... Rozmawiałem ostatnio z ich "technikiem". Stwierdził że usługa 15 Mbit jest transferem gwarantowanym od klienta do serwera brzegowego. Wytłumaczyłem mu ze takiego nie ma (max.transferu), nawet w szkielecie tz. klient do ftp.tpnet.pl ... Zmienił temat "jest taki marny transfer" na "możemy zmienić na usługę 8 Mbit" jeżeli pan o to wystąpi ... Licząc na to że w końcu coś się zmieni powiedziałem że ma się bujać i czekam aż usługa się "ustabilizuje". Generalnie przyspieszyło i to znacznie. Jak ta firma zarabia na siebie to wielka tajemnica, doposażają centrale wyniesione w nowy osprzęt , klienta w promieniu kilometrów nie uświadczysz, a stare centrale - brak mozliwości technicznych, paranoja. Sam fakt że przyszli do mnie w 2 tygodnie od uruchomienia usługi o czymś świadczy. Czekam na providera który chce zarobić i szanuje klienta bo TP S.A tego jeszcze nie zrozumiała lub nie chce zrozuymieć.

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...