Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 03:13

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 11 września 2017, 23:58 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Może uczestnicy forum pomogą? Jest ktoś jeszcze, kto pamięta Freesco? ;)
Cytuj:
Message:
Witajcie!
Nie mogę ustawić rutingu dla kilku sieci za pomocą freesco.
freesco mialoby byc vmką w moim labie (vmware workstation 11),
ponizej opisze jak to wyglada.

Fizyczny ruter: 192.168.1.1 (sieć 1.0/24) z włączonym dhcp i nat.
DNS`y od ISP.
Lab : 192.168.1.2 Na nim workstation 11, gdzie mamy :
vmnet0 - zmostkowana z fiz. sieciowka i jak podlaczam vmki do tej
sieci, jest net.

vmnet1-4: host-only, adresacja :
10.1.1.0
10.2.2.0
10.3.3.0
10.4.4.0

co w workstation:
I.AD\DNS:
NIC1: vmnet0, 192.168.1.111 static, dns1: 127.0.0.1 dns2: 8.8.8.8
NIC2: vmnet1, 10.1.1.111 static, dns1: 127.0.0.1 dns2: 8.8.8.8
NIC3: vmnet3, 10.3.1.111 static, dns1: 127.0.0.1 dns2: 8.8.8.8
NIC4: vmnet4, 10.4.1.111 static, dns1: 127.0.0.1 dns2: 8.8.8.8

II.VCSA:
NIC1: vmnet0, 192.168.1.112 static, dns1: 192.168.1.111 dns2: 8.8.8.8

III.ESXi1:
vswitch0 (mgmt network): vm network, vmk0:192.168.1.101
vswitch1 (vmnet3): pol z vmnic6,
NIC0:vmnet0, 192.168.1.101 static, dns1: 192.168.1.111 dns2: 8.8.8.8
NIC1:vmnet0
NIC2:vmnet1
NIC3:vmnet1
NIC4:vmnet2
NIC5:vmnet2
NIC6:vmnet3
NIC7:vmnet3
NIC8:vmnet4
NIC9:vmnet4

IV.ESXi2:
vswitch0 (mgmt network): vm network, vmk0:192.168.1.102
vswitch1 (vmnet3): pol z vmnic6,
NIC0:vmnet0, 192.168.1.102 static, dns1: 192.168.1.111 dns2: 8.8.8.8
NIC1:vmnet0
NIC2:vmnet1
NIC3:vmnet1
NIC4:vmnet2
NIC5:vmnet2
NIC6:vmnet3
NIC7:vmnet3
NIC8:vmnet4
NIC9:vmnet4

V.freeSCO:

NIC1:vmnet0, 192.168.1.8, dg 192.168.1.1
NIC2:vmnet1, 10.1.1.123(DHCPserver)
NIC3:vmnet2, 10.2.2.123(DHCP server)
NIC4:vmnet3, 10.3.3.123(DHCP server, client pool 10.3.3.10-20)
NIC5:vmnet4, 10.4.4.123(DHCP server, client pool 10.4.4.10-20)

I teraz;
tworze VMke na esxi1, dodaje ja do vmnet0
dostaje adres z 192.168.1.0, jest internet, pinguje pozostale maszyny
- gitara.
przepinam ja do vmnet3 (10.3.3.0)
dostaje adres 10.3.3.10 (pierwszy z puli - dhcp z vroutera dziala).
odpalam druga, dostaje 10.3.3.11 (prawidlowo) pinguja sie nazwajem
(ok).
Co nie dziala:
1. netstat -r na vmce 10.3.3.10 powinien dac mi wynik ze gateway to
10.3.3.123 (dhcp tej podsieci) a u mnie jest 192.168.1.1(fiz. ruter),
nie moge spingowac 192.168.1.8 (vrouter) i nie ma netu.

Dłubię w tym od 3 dni, błągam pomóżcie!

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl