Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 06:35

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
WITAM WSZYTSKICH
mam dylemat odnosnie konfiguracji stacji roboczych wyglada to tak:

KOMP WINXP z 2 kartami sieciowymi do 1 karty sieciowej podlaczony jest net z kablowki o automatycznym IP a z 2 karty sieciowej mam zamiar pociagnac kabel UTP(skrętka) do 2 peceta tez z windowsem XP.
Pytanie moje jest takowe: jak skonfigorowac karte sieciowa ta druga w pececie aby poszedl sygnal do 2peceta?? i jak w powinna wygladac konfiguracja w tych pecetach bo jakos nie trawie tego win xp. sam korzystam z freesco plus 2 pecety win98 a te pecety z win xp to sa mojej sasiadki :-)
Dzieki za podpowiedzi i pozdr all

schemat sieci jak w pytaniu

INTERNET KABLOWKA (automatyczne IP)
/karta sieciowa 1/ 1 pecet WINDOWS XP/2 karta sieciowa/------------------------kabel utp skretka-----------/karta sieciowa/ drugi pecet windows xp

Tytuł: odp

Zacznijmy od tego, że jeśli chodzi ci o LAN i INTERNET dla tego kolejnego kompa powinieneś zmostkować połączenie, czyli po prostu zakreślić oba połączenia w połączeniach sieciowych. Jeśli masz w kompie z kablówką IP na automata to w tamtym także powinien być automat, ale musisz udostępnić połączenie internetowe z kablówki dla tamtego kompa. Nie zapomnij, iż oba kompy muszą być w tej samej grupie roboczej.

Tytuł:
Użytkownik

:arrow: lovercraft
Opierajac sie na swojej dotychczasowej wiedzy nt. sieci komputerowych stwierdzam ze Twoje rozwiazanie jest raz skomplikowane a dwa moze raczej nie wypalic :? Ale moge sie mylic ;) Ustawianie automatu na tym drugim kompie wymaga uruchomienia serwera DHCP... co jest raczej zbedne przy dwoch komputerach. Mostek tworzy sie wowczas gdy chcemy polaczyc dwie podsieci... jeden komputer wpiety do drugiego raczej podsieci nie stanowi. Komputery dla samego dzielenia NET'u nie musza byc w jednej grupie roboczej... musza jednak byc w tej samej sieci ;) [ta sama klasa IP, ta sama maska]
Wydaje mi sie ze rozwiazanie znajdujace sie tutaj: http://www.freesco.deal.pl/viewtopic.php?t=3433 jest tym czego kapa szukal.

Tytuł: granger

Faktycznie pominąłem ustawienia IP, ale w tym zdaniu odnośnie grup chodziło mi wyłącznie o LAN poza tym nie było mowy o DHCP tylko udostępnianiu połączenia internetowego tak samo u lamera jak u mnie. On bardzo szczegółowo to opisał i faktycznie powinno zadziałac. Przynajmniej działa z Neo+. :twisted:

Tytuł:
ale co dalej po wpisaniu numeru ip na sztywno nadal nie widac sieci co moze byc przyczyna bo jednak nie strawie tego windowsa XP ufffff PS grupa robocza oczywiscie taka sama nazwa itp. HELP !!

Tytuł: re
Najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o przeslanie dali interneta jest zainstalowanie kiegoś proxy np. WinRoute Lite (bardzo prosciutki w konfiguracji, siedzi sobie tray'u) w kompie pracujacym jako "serwerek" w drugiej karcie ustawiasz np. 192.168.1.1/255.255.255.0, dnsy moga byc TPSA (194.204.152.34/194.204.159.1), w drugim kompie, 192.168.1.2/255.255.255.0/BRAMA:192.168.1.1 i DNSy jak w I komp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.