Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 01:30

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Witam forumowców
Nie wiem czy mój problem został przez kogoś już opisany (choć trochę się tu naszukałem) więc piszę. W sieci stoi sobie 10 kompów wszystkie chodzą pod freesco (na hubie 10Mb/s). Zmieniam hub na swich 10/100 Mb/s, podłączam serwer i 1 lub 2 kompy do swicha i jest zero przesyłu pakietów do bramy (192.168.0.1). Gdzie może być problem? Czy istotne mogą być kable w całym tym bajzlu>
Za podpowiedzi z góry dzięki
Wujocześko

Tytuł:
Użytkownik

Switcha łączysz z Hub-em przy pomocy KROSS-a :?: :wink: jak mniemam :)

Tytuł:
Nie, nie - w sieci jest teraz tylko serwer-swich-komp1+komp2. Wszystko na kablach bez krossowania
wujekczesiek

Tytuł:
Użytkownik

Zakładając że nie zmieniałeś złączek RJ45 (no bo i po co :?: ) to jedyne co przychodzi mi do głowy to walnięty switch :( .
Zadam jeszcze (tak proforma :) ) a zasilanie podłączyłeś :?: :wink: .

Z doświadczenia wiem, że rzeczy oczywiste najłatwiej przeoczyć.
Mam sieci na Hub-ach i Switch-ach. Nigdy nie mniałem sytuacji żeby któreś urządzenie się buntowało.

Tytuł:
Sam byłem bardzo zdziwiony reakcjami switcha. Wszystko podłączyłem, kontrolka zasilania się pali, po podłączeniu kabelka switch robi sobie jakiś test po wszystkich portach, gdy zaś podłączam kabelki i restartuję serwer i kompy to wszystkie kontrolki świecą przepisowo; pinguję bramę i zero. Dziwne bo to już drugi (nowy) switch, który robi taki numer :? .Gdzieś na tym forum przeczytałem, że kable robione na sieć 10 MB/s mogą być niewystarczające na 100 MB/s :?: . No nic, na razie dzięki, będę dalej drążył temat. Jakbyś(-cie) coś miał (mieli) w tym temacie to wrzuć (-cie) tutaj.
wujekczesiek

Tytuł:
MODERATOR

Jeżeli niewłaściwie zaprawiłeś kabelki, to przy dłuższych odległościach, ma to zdecydowane znaczenie. Połączenie niedługim kablem powinno chodzić.
W drugiej kolejości to walnięty swich, tu może być już pełna gama dziwnych zachowań.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł: Odp

Jesli jak piszesz to drugi nowy switch i jesli raport z lampkami wypada przepisowo to na pewno nie jego wina. Podejzrewam ze to wina kabla i jesli masz kompy w niedalekiej odległości radze zmienic na 10/100 to powinno rostrzygnąć problem. Aha nic nie piszesz o ustawieniach na kompie mniemam, ze sa właściwe.

Tytuł:
Mialem kiedy podobny problem.
Ktos zarobil kable z drugiej strony (jezyczkiem do siebie). Objaw po zmianie 10 huba na 100 switch z tego co pamietam chyba identyczny.

Tytuł:

Po pierwsze sprawdź kabelki :) nie wnikam jak są zaprasowane ale jak konwencja będzie 1:1 to powinno bałwan jestem :) no i oczywiście odległośc jest ważna jak zdecydowanie przekracza to 100m mozesz mieć problemy przy transmisjach 100k Z mojej praktyki wynika że nie każdy switch dogada się z każdą kartą sieciowa :) ale to już inna bajeczka.Napisz jaki to switch i jakie masz karty to moze coś mi w głowie rozjaśni. Tak na początek to proponuje sprawdzić czy kabelki są dobrze zaprasowane gdyż brak nawet 1 pina może spowodowac takie efekty jak opisujesz :)
Powodzenia:)

Tytuł:
Spotkalem sie z podobnym problemem, przy switchach chociaz siec byla bardzo juz rozbudowana. W komputerze podlaczonym do switcha spróbuj w wierszu polecen wydac komende arp -s ADRES_IP_SERWERA MAC_SERWERA jesli sie sprawdzi, zrob plik wsadowy z takim wpisem, i walnij go do autostartu, zresetuj i zobacz co sie bedzie dzialo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.