Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 15 czerwca 2025, 21:21

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Witam. Mam problem ze skonfigurowaniem sieci w domu. Na razie są dwa komputery połączone przez switcha. Do jednego podbięta jest neostrada przez USB. Ponieważ nie znam się na tym za bardzo, opiszę wszystko co wydaje mi się, że może byc potrzebne.
kompa z neostradą nazwijmy serwerem, drugiego - klientem
Na obu kompach zainstalowany jest Mandrake 10.1. Na kliencie dodatkowo Win XP SP2.
W serwerze mam kartę sieciową oznaczoną w taki sposób: NC3121 Fast Ethernet NIC (WOL).
Identyfikacja
Dostawca: ?Intel Corp.

Opis: ?NC3121 Fast Ethernet NIC (WOL)

Klasa nośnika: ?NETWORK_ETHERNET

Połączenie
Szyna: ?PCI

Szyna PCI #: ?0

Urządzenie PCI #: ?14

Funkcja PCI #: ?0

ID producenta: ?32902

ID urządzenia: ?4649

ID poddostawcy: ?3601

ID urządzenia podrzędnego: ?45271

Różne
Moduł: ?eepro100

W centrum sterowania - zarządzenia połączeniami mam 3 interfejsy sieciowe: ppp0 (neostrada), eth0, eth1 - tworzą się automatycznie po restarcie systemu. Czasem pojawia się eth0:9, ale nie potrafię sprecyzować kiedy i dlaczego - jak dla mnie losowo.

OPIS PROBLEMU:
kiedy oba połączenia sieciowe na serwerze (eth0, eth1) są wyłączone lub ustawione na DHCP, to ppp0 działa - mam dostęp do internetu, ale tylko na serwerze

kiedy zaś jedno z nich skonfiguruję ręcznie wpisując IP 192.168.1.1 i maskę 255.255.255.0 i bramę taką jak IP to działa mi sieć lokalna (pinguje się z klientem), ale nie działa internet.

Czyli na kliencie nie mam internetu w żadnym z wypadków, a na tym zależy mi najbardziej.

Co to może oznaczać?

P.S.
Na kliencie mam zintegrowaną sieciówkę, na płycie ABIT BH7-E. Tam w ustawieniach widać tylko eth0, nie ma eth1. IP ustawiłem 192.168.1.2, bramkę 192.168.1.1, a maskę 255.255.255.0.

Wszystkie kontrolki na kartach sieciowych i switchu są na zielono.

Tytuł:
Honorowy Admin

Ustaw połączenie z neo a potem skonfiguruj sobie dzielenie połączenia (Konfiguracja komputera) i powinno zadziałać.

Tytuł:
czy neo musi być jakoś specjalnie przekonfigurowywane? Próbowałem do tego co już mam włączyć udostępnianie, żadnych efektów pozytywnych

Tytuł:
Honorowy Admin

Zrozumiałem, że neostrada ci działa. Zatem nic z nią nie musisz robić. Udostępnianie jest kwestią odpowiednich regułek wyłącznie. Na tym komputerze, który ma udostępniać łącze, siciówka musi mieć sztywny adres IP, ale uważaj, którą konfigurujesz, bo jeśli masz sagema, to jeden z interfejsów sieciowych jest wirtualny, towrzony przez sterownik sagema.

Tytuł:
PGF

prawdopodobnie ten virtualny to eth1

na poczatek postaw siec czyli zrób config karty sieciowej ustaw ją na stały adres np 192.168.1.1

potem dodaj modem a po tym udostępnij połaczenie lokalne

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.