Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 15 czerwca 2025, 20:58

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam
Prosze osoby posiadajace i uzytkujace sieci WiFi o podzielenie sie informaciami na temat sieci WLAN

interesuje mnie zasieg sieci WIFI w budynku

Mieszkam w bloku i interesuje mnie taki taki problem czy umieszczajac na 1 pietrze AP bedzie zasieg (dla kart PC i PCMCIA)w mieszkaniach ktore sasiaduja z mieszkaniem na 1 pietrze czy tylko w tym mieszkaniu gdzie jest AP bedzie zasieg a sygnal nie przejszie przez strop i sciany zbrojone

Pozdrawiam i wszytkim z gory dzieki za informacie

Tytuł:
MODERATOR

myśle że uzyskanie dobrego sygnału w tym samamym mieszkaniu będzie sukcesem.

Obrazek

Tytuł:
Honorowy Admin

Według moich doświadczeń w takim dość betonowym budynku, to na jednym poziomie sygnał przechodził przez dwie ściany na odległość jakichś do 20 metrów, a nawet nieco więcej. W pionie było gorzej, bo już o kondygnację niżej tylko w neilicznych miejscach był sygnał. Do doświadczeń używałem AP Belkin - taki dość badziewny sprzęcik...

Tytuł:
MODERATOR

ale odpowiednio mocniejsza natena (patrz zlot) umiala juz sporo zrobic

Tytuł:
Użytkownik

heh jak da sie odpowiednio mocna antene i wzmacniacz to jajka tez mozna bedzie na tym smarzyc :)

Tytuł:
Użytkownik

A wlasnie ma ktos doswiadczenia ze wzmacniaczami? Ale takie rzeczywiste uzytkowanie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=68653543
O ile to porawia np w takim zelbetonowym budynku zasieg - polec na powiedzmy 2 3 pietra ?

Tytuł:
Użytkownik

odnosnie wzmacniaczy podlaczonych do AP:

klient zobaczy odpowiednio silny sygnal z AP, a jaki sygnal zobaczy AP od klienta?

w/w wzmacniacz ma wzmacniacz na torze odbiorczym i wzmacnia sygnal klienta ale stosunem szumow do sygnalu urzytecznego juz nie jest taki sam jak bez wzmacniacza, i tu jest problem. masz sygnal ale nie nadajacy sie do dekodowania.

Tytuł:
Moim zdanie w bloku są marne szanse na uzyskanie dobrego odbioru. Troche drutu w śtropach oraz inne zakłócenia będą poważną przeszkodą co prawda raz robiłem w jednej firmie sieć WIFI bardzo podobna specyfikacja jak w bloku ale można szału było dostać.
Podejrzewam że jak zastosujesz antene sektorową lub dokólną 16dBi z yagi.pl oraz w kompy pokładziesz karty na RALINKU 2460 tzw kanciaki (sygnał naprawde dużo mocniejszy niż normalnie w przyzwoitych kartach, nie kupuj czasem DL-LINKÓW bo to generalnie popularne ale kiepskie karty poza tym kanciaka odpalisz nawet na pentium 100 tylko minimum musi być winda 98) co do anten u klienta to może ale nie u wszystkich małę antenki. jak większe to tylko mikropaski z allnet.pl naprawde rewelacja sam je stosuje i nie ma lepszych w tej chwili. Koszty niestety nie będą małe antena z yagi to około 200 zł - 260 zł karty www.interprojekt.pl to około 73 zł za BOX anteny mikropaski 60 zł. Ze wzmacniaczem bym sobie darował bo to koszt jakieś 300 zł-500 zł, lepiej.
Na APEKA zastosowałbym IWE z www.bestpartner.pl bardzo dobry i silny sygnał ponadto nie zwisza się i można poblokować otoczenie sieciowe. Cena ok 400 złzależy jaki model.

Tytuł:
Użytkownik

nie wiem jesli mam byc zczery bzdura jest stawianie w bloku sieci bezprzewodowej nie wiem po co to komu i na noc kable kable i jeszcze raz kabel

Tytuł:
Użytkownik

ccrash pisze:
nie wiem jesli mam byc zczery bzdura jest stawianie w bloku sieci bezprzewodowej nie wiem po co to komu i na noc kable kable i jeszcze raz kabel

PRzyklad prosty - u mnie wbloku nie ma problemow z kablami na przeciwko jest 2 blok w ktorym wspolnota jest z idiotycznym przewodniczacym nie wolno kabli przewiech itp - wiec pomsylalem ze im radiowkami poslac

I zeby nie bylo - lubie kable - na dwuparowkach telefonicznych puszczam i fajnie dziala ;-)

I jeszcze jedno jak antena bedzie najlepsza? potrzebny zakres poziomie okolo 130 stopni - wiecej nie trzeba ale dobrze by bylo gdyby byla umieszona na powiedzmy wysokosci 2 pietra a sygnal lecial na siane budynku na przeciwko - a wiec miala w pionie duzy kat jakies +20-30 -10

Tytuł:
Użytkownik

Czesc - w zasadzie temat sie przewija czesto na innych forach ale chcialbym uslyszec wasze opinie w konkretnym przypadku - sam do konca nie moge sie zdecydowac co by bylo w tym przypadku najlepsze:
http://hutnet.no-ip.org/inne/wifi.jpg
Wyglada to jak na rysunku - problem w tym ze zasieg nie wielki do klienckich komputerow ale na duzyc roznicach w wysokosci - trzeba by antene rzedu 30 stopni w pionie, i zeby nie instalowac u klientow jakis specjalnych anten itp - mozliwie najmniejsza po ich stronie ingerencja w elewacje, oraz mozliwie niski koszta anten po ich stronie itp - jakich anten uzyc w AP - planuje 2 AP a moze lepiej jeden i pusic 10 metrowym kablem na jedna antene a druga antene miec blisko przy AP ? I jakie anteny sie do tego najlepiej nadaja? Czy woogoe jest mozliwosc zeby sygnal z tak usytuowanych anten byl zasiegu tych komputerow zakladajac ze sa w budynkach np sciany dzialowe itp? Maksymalna odleglosc to ok 80 - tylko te sciany czesto to zelbet

Tytuł:
Takie teoretyczne rozważania to o dup...... roztrzasnąć, generalnie wystarczy sprawdzić to praktycznie tak naprawde.

Tytuł:

popieram bano prze żelbecie nawet piętro wyżej możesz mieć 50% strary pingów lepiej kabel albo jeśli masz blok na przeciwko postaw AP kup sobie antene SET 16 www.sieci.bezprzewodowe.com i masy caz blok w zasiegu a klienton antenz na parapet tez SET 16 lub male kierunki do antenz na parapecie lub na futrznie spoldzielnia sie nie przyczepi

Tytuł:
Użytkownik

Jahu.

Na 2 APekach na pewno to zrobisz. Jeżeli jest to mała odległość to można spróbować nawet na jednym APeku z antena dookólna szczelinową. Wiem, że kąt promieniowania w pionie może byc mały ale na takie odległości jak piszesz może to nie mieć wpływu. Sam używałem samorobnej szczelinówki 2 x 16 szczelin czyli w teorii 19 dBi i działało wszędzie dookoła przy dużych różnicach wysokości na odległość do 400 m, dalej nie sprawdzałem.
Można tez spróbować 2x "quadro-quad" http://strizkov.wz.cz/4sestry/
Teraz tak mam, na 1 APeku 2 panele, kąt między nimi około 120 st i najdalsza stacja 1,2 km. U klienta jest obecnie parabola ale działało z panelem, mimo topoli po drodze i nieczystej strefy fresnela. Oczywiście panele też samorobne - podwójne quady tak jak na stronce. Kąt promieniowania takich paneli to coś około 50-60 st w pionie i w poziomie więc można to wykorzystać. Owocnych linków :)

Pozdro
Adam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.