Mam na to rozwiązanie, miałem tak u 2 klientów. Masz może kartę radiową realteka??

Być może, może się zdarzyć tak i na innych , które zaczynają się sypać.
1.Odpal najpierw tego kompa z win me, kliknij na połączeniu i zobacz pakiety wysyłane / odbierane, pewnie tylko wysyła (nie puszczaj żadnych pingów, zresztą na serwie to samo iptraf Ci powie), jak jesteś pewnien ,że na serwie jest ten mac wpisany na 200% to...
2. Od razu wywal tą radiówkę.
3. Wsadź inną radiówkę do tego klienta (najlepiej innej , lepszej firmy) i skonfiguruj maca na serwie tej nowej.
4. Znowu zobacz na połączeniu czy nic nie odbiera. Jeżeli dalej nie działa to pół sukcesu skoro jesteś pewien na 100%, że ta radiówka działała wcześniej normalnie.
5. Za to ping powinien iść już na ip serwera (ale net nie powinien działać) Zaznaczam ip, żebyś nie sprawdzał pingów czasem po nazwie serwera bo różnie bywa

.
6.O ile się nie mylę to po tych operacjach powinien iść ping na google.pl ale ni cholery nie wchodzą strony ani gg nie działa itp. [wpisywałem milion dnsów i nic]
7. Wywal tego Windowsa, i zainstaluj jaki kolwiek inny (polecam win 2000 sp4)
8. Po instalacji działa wszystko na 100%
9. Jeżeli nie ufasz win 2000 to potrzymaj go tam ze 2 dni i zobacz czy znowu się tak nie sypnie. Jeżeli nie to możesz spokojnie wrócić do ME.
PS. 1. Reinstalka tej samej wersji systemu nic nie da , czy zainstalowanie jej na nowo!!!
PS. 2. To musi zadziałać bo doszedłem w końcu do wniosku ,że to wina radiówek, najlepiej ją sprzedaj na allegro jako sprawna.
PS. 3. Pewnie czytasz to i myślisz ,że jestem idiotą... Niestety, przekonasz się ,że net zadziała
PS. 4 Po sypnięciu u pierwszwgo klienta moja naprawa trwała 2 tyg (metoda prób i błędów)
P.S. 5 Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, bo po wwaleniu nowej karty możesz przestawiać wszystko na windzie i itak net nie odpali, to samo bios i przekładanie na inne pci itp..
P.S. 6 Musisz wykonać wszystkie kroki... jak zostawisz starą kartę to net się sypnie po jednym dniu lub 2...
P.S. 7 Profilaktycznie odłącz zasilanie od wszystkich urządzeń sieciowych na jakąś minutę (switche,apeki,serwer) zrób reboot NND ze 3 razy
Ten defekt nazwałem "net działa ale nie działa"

NND 8mbit adsl