Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 11:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Może nie na temat i pewnie dział zły ale postanowiłem napisać tutaj bo postawiłem na nnd i nie żałuje zarąbisty system zarąbiście wspierany i zarąbiści ludzie!Wiec jak Wy mi nie pomożecie to pewnie nikt mi nie pomoże!Mam karte pcmcia wlan wl3501 planeta postawioną na debianie kernel 2.6.15.wszystko niby ok ale ... Karta łączy sie jedynie kiedy zapodam nazwę essid jako any.Nie portafi nawiązać połączenia kiedy wpiszę nazwę ap .Próbowałem wielu ap oczywiście bez żadnych zabezpieczeń(ta wersja odpada). iwlist również widzi nie wszystkie ap tylko wybrane (mam dziwne przeczucie ze chodzi tu o jakąś wartość czasową)!Zmieniałem wszystkie możliwe parametry!NIe ma to związku!Nie mam już koncepcji!!iwconfig eth0 ap adress:mac:apeka też nie ustala z którym ma sie łaczyc choć zmienia mac apeka w iwconfig!Gdym chociaż mógł wykluczyć apeki z którymi ma sie nie łaczyć!PLease HELP!

Tytuł:
Użytkownik

eth0 ?? przeciez to interfejs lanowski
podaj co ci wyswietlilo po wpisaniu iwconfig

Tytuł:
Użytkownik

eth0 IEEE 802.11-DS ESSID:"ANY" Nickname:"Planet WL3501"
Mode:Managed Frequency:2.472 GHz Access Point: xx:xx:xx:xx:xx
Bit Rate=2 Mb/s Tx-Power:34 dBm Sensitivity=98/0
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:322 Invalid misc:38 Missed beacon:0

niby wszystko gra nazwa interfesjsu nie ma znaczenia mac acces pointa celowo zaiksowa

Tytuł:
Honorowy Admin

Będę gdybał, bo kompletnie nie znam debiana i nie wiem też na jakim module pracyje ta karta. Sądzę, że to sprawa konfiguracji.
Podam ci przykład z innego podwórka, może ci się przyda. Mam kartę dwl 122 na usb, pracuje z modułem prism2_usb. W mandrivie wymaga albo ręcznego skompilowania źródeł ze sterownikiem i narzędziami albo poszukania paczki wlan_tools. Potrzebny jest bowiem katalog /etc/wlan z plikami konfiguracyjnymi, które trzeba sobie wypełnić właściwymi danymi. Między innymi potrzebny jest plik iwcfg-SSID, a wnim np. klucz WEP itp. Te same ustawienia w suse nie zadziałały, bo okazało się, że jest jeszcze plik w /etc/sysconfig/network, który też jest czytany i np. długość klucza tam musiałem wpisać.
Niektóre karty dadzą się ustawić podczas pracy np. zmiana SSID lub klucza, inne muszą mieć wszystko w pliku konfiguracyjnym i z niego biorą dane, a potem już w czasie pracy nie da się tego zmienić.

Tytuł:
Użytkownik

sytuacja wygląda w ten sposób ze karta przyjmuje polecenie bo widać jak "próbkuje"natomiast nie potrafi nawiazać połączenia.Wygląda to jakby jakieś parametry sie rozjezdzały przy odejściu od essid any.Karta działa na module wl3501_cs który jest standardowo w jądrze(kernel 2.6.15).Poza tym nie udało mi sie jej postawić bez udev i pcmciautils.Zastanawian skad standardowo pobiera sobie karta wartosć ANY.Może wystarczyło by znaleźć to miejsce i podmienic wartośc essida.Wszystkie pliki jakie udało mi sie znaleźc nie miały wpływy na działanie karty -wartosc essid zmieniałem i w plikach wireless tools i w pcmciautils..Dzięki za zainteresowanie!Pozdrawiam i czekam na dalsze podpowiedzi.R

Tytuł:
Użytkownik

Zajrzyj to katalogu /etc/pcmcia/ i zainteresuj sie plikami wireless i wireless.opts

Tytuł:
Użytkownik

piszesz o module pcimcia-cs z nim karta nie działa.Dopiero z pcimciautils a tam juz nie ma plików o których piszesz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.