Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 11:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam, z konieczności zmuszony jestem wpiąć do istniejącej struktury sieci kolejnych userków tym razem drogą radiową. Nie chcąc robić za tego co się "uczy na błędach" mam parę pytań:

1. wiem, ze wszystkie kanały nieparzyste w mojej miejscowości są pozajmowane przez inne sieci (2.4 GHz) czy mozna wykorzystać te parzyste ? czy lepiej od razu przejść na 5 GHz ? Zakładam że userów będę miał w odległościach max 1.5 km od anteny dookólnej.

2. czy po wykonaniu instalacji należy ją gdzieś zgłaszać słyszałem że PIR (PAR) jest tym zainteresowany ? Jakiś konkretny przepis (wzór dokumentu jeżeli TAK) bardzo by mi pomógł.

3. antena dookólna po przez AP będzie wpięta do najbliższego switcha (ok.10m odległości na skrętce) czym zarządzać pasmem, przydziałem ? Czy kupić osobne urządzenie czy też można zaprząc NND (obsługujące resztę LANu) po przez stałe IP, ARPa, HTB ?

Thx za wszelkie podpowiedzi, proszę o max informacji, w środę muszę zakupić sprzęt, a dylemat 2,4 czy 5 GHz nadal nie rozwiązany. Wiem o różnicy cenowej obu, jestem na to przygotowany :) ...

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...

Użytkownik

Cytuj:
Witam, z konieczności zmuszony jestem wpiąć do istniejącej struktury sieci kolejnych userków tym razem drogą radiową. Nie chcąc robić za tego co się "uczy na błędach" mam parę pytań:

Ktos musi robić :D

Cytuj:
1. wiem, ze wszystkie kanały nieparzyste w mojej miejscowości są pozajmowane przez inne sieci (2.4 GHz) czy mozna wykorzystać te parzyste ? czy lepiej od razu przejść na 5 GHz ? Zakładam że userów będę miał w odległościach max 1.5 km od anteny dookólnej.

Parzyste to nie za dobry pomysł bo zalecana odległość między stacjami to 3 kanały. Nie na darmo się mówi że na 2,4 GHz są tylko 3 kanały, zakładając duży ruch w eterze. Polecam jak najbardziej 5GHz, teraz różnica w cenie jest nie wielka a wydajność, możliwości, komfort psychiczny ... :P

Cytuj:
2. czy po wykonaniu instalacji należy ją gdzieś zgłaszać słyszałem że PIR (PAR) jest tym zainteresowany ? Jakiś konkretny przepis (wzór dokumentu jeżeli TAK) bardzo by mi pomógł.

To zależy czy masz firmę już zarejestrowaną. Zakładając firmę która bedzie dostarczac usługi dostępu do sieci internet musisz iść do UKE i zgłosić to. Tu masz info co i jak:
UKE NFO
NA samym dole masz druczki. Miła Pani w UKE powie ci co i jak, oprócz samego internetu zaznaczasz transmisję danych.

Cytuj:
3. antena dookólna po przez AP będzie wpięta do najbliższego switcha (ok.10m odległości na skrętce) czym zarządzać pasmem, przydziałem ? Czy kupić osobne urządzenie czy też można zaprząc NND (obsługujące resztę LANu) po przez stałe IP, ARPa, HTB ?

Jeżeli masz serwer na NND, a widzę, że tak, to on się już wszystkim zajmie, czy po radiu czy po kablu ładnie podzieli łącze :D

Cytuj:
Thx za wszelkie podpowiedzi, proszę o max informacji, w środę muszę zakupić sprzęt, a dylemat 2,4 czy 5 GHz nadal nie rozwiązany. Wiem o różnicy cenowej obu, jestem na to przygotowany :) ...

Tak jak pisałem wcześniej, robiąc nową sieć na radiu nie wchodziłbym już w 2,4 GHZ :roll:

Pozdro
Adam

Użytkownik

adamol pisze:
To zależy czy masz firmę już zarejestrowaną. Zakładając firmę która bedzie dostarczac usługi dostępu do sieci internet musisz iść do UKE i zgłosić to.

Big thx za bardzo wyczerpujacą odpowiedz, nie bardzo rozumiem z tą firmą. Jesteśmy grupą zapaleńców działajacych na zasadzie "inicjatywy obywatelskiej", wszystkie opłaty idą na utrzymanie sieci w sprawności technicznej i abonament (20zł/miesiąc! przy 4Mbit/512kbit a wkrótce 15Mbit/700kbit). Co z radio-rejestracją w takim przypadku ? Generalnie brak własności prawnej. Pozdrawiam.

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...

Tytuł:
Użytkownik

Heh, skądś to znam 8)
Czyli siedzicie cicho i działacie jak dotychcasz.
Obrazek Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

odnośnie seperacji kanałów to zapraszam do lektury
http://www.dipol.com.pl/bib86.htm

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.