Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 18:15

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: splitery
Witam forumowiczow
Za kilka dni będę miał neo+ (podmiana z SDI). Wszystkiego już się dowiedziałem (MTU lekarstwem na wszystko :lol: ), ale chciałbym podłączyć drugi aparat telefoniczny w innym pomieszczeniu. Dzwoniłem do technika od instalacji i powiedział, że można dodać drugi spliter tyle, że oni dostają w kompletach 1modem + 1 spliter.
No i pytanie. Gdzie można dokupić coś takiego (w Polsce). Na zachodznich stronach o technologii ADSL są dostępne, ale u nas jak na lekarstwo.
Ewentualnie jak taki spliter zrobić samameu - może ktoś ma przepis. Według mnie jest to zwykły filtr dolnoprzepustowy (dla aparatu bez modemu), ale może się mylę.

Drugie pytanie z innej bajki:
używa ktoś routera D-link DI-614+ ?
Jaka jest jakość sprzętu oraz czy dobrze rozumiem, że można podłączyć cztery urządzenia na skrętce i dodatkowo działa Wireless? Chodzi mi o podłączenie dwóch kompów na skrętce i okazyjnie 1-2 laptopy na bezprzewodowym.

Zdrówka wszystkim
-ADI-

Tytuł: hmmmm
Ciekawi mnie poglad technika.Po co ci drugi spliter.Normalnie podlaczasz tak jak w przypadku sdi wszystkie telefony za spliterem i po klopocie. A co do sprzetowych routerow nie ma to jak LINUX :)))))

Tytuł:
To ja wiem, ze nie ma jak LINUX. Sprawa wyglada tak, ze sam przesiadam sie z SDI i mam jeden aparat i tak zostanie. Chodzi to na freesco z planem przejscia na debiana. Trzy kompy na switchu za freesco. Ale jednoczesnie "monitoruje" druga instalacje neo+ gdzie nie bede mial czasu na ciagle bieganie i poprawianie co kto nakopal. Tam wlasnie mialby byc ten sprzetowy router. Pozatym punkt dostepowy do wireless kosztuje niewiele mniej niz router z taka opcja.
Dlaczego drugi spliter? Bo jest to szybsze i mniej szpecace pomieszczenia niz ciagniecie kabli po calym lokalu, zeby wpiac aparat za modemem.
Poglad technika mnie nie zaskoczyl. Sam widzialem schematy polaczen na zachodnich stronach o ADSL. Jest to "tam" normalnie uzywane. Niestety tepsa nie przewiduje takiej sytuacji, zeby ktos chcial miec telefon i fax niekoniecznie w tym samym pokoju.
Nie chcialem niepotrzebnie kopac dlatego tak zadalem pytanie, ale zdaje sie, ze wiecej by bylo z tego niedomowien wiec rozwiniecie tematu juz jest :)

Tytuł:
MODERATOR

nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale możesz przecież zrobić na tym kablu co już masz końcówkę i wetknąć go do splitera

Tytuł:
Użytkownik

po co ci drugi splitter? kabelki od telefonów skręcasz równolegle (odwrotnie niż lampki choinkowe :P) i możesz mieć i 20 aparatów za splitterem

Tytuł:
Nie moge. Oryginalne wyjscie na telefon jest w jednym pomieszczeniu - tu nie ma aparatu. Sygnal z puszki jest rozdzielony do dwoch pomieszczen w przeciwnych kierunkach. Sygnal do pomieszczen jest puszczony jedna para przewodow (dwa kabelki kladzone kilka-lub nawet nascie lat temu) wiec nie da sie nawet nic skrosowac, zeby rozprowadzic sygnal tak aby wszystkie aparaty wychodzilo z modemu. Od razu, zeby nie bylo watpliwosci. Modem musi byc w jednym z pomieszczen z aparatem. Jedyna mozliwosc to podlaczenie splitera przy puszce i wypuszcenie z niego sygnalow na dwa aparaty.
1. nie wiem czy tak mozna
2. za tym idzie bardzo powazne kucie w scianach - koministyczne podejscie do zakladania instalacji typu Plug aNd Pray
3. dodatkowy kabelek do modemu wiec juz wszystko jedno czy ten czy miedzy dwoma pomieszczeniami z aparatami

Tytuł:
Oj cycu. No wlasnie o to chodzi, ze taka instalacja powinna byc bezbolesna tzn. spliter do kazdego aparatu u klienta, bez koniecznosci robienia na nowo instalacji telefonicznej wewnątrz lokalu. Na calym swiecie to sie zalatwia przez dodatkowe splitery, u nas trzeba kombinowac jak pociagnac kable, a przeciez nie zawsze jest to mozliwe - tak jak na przyklad w opisywanym przezemnie przypadku.

Tytuł:
Obawiam sie ze tpsa da na to odpowiedz nastepujaca - na jednym gniazdku telefonicznym moze byc tylko jeden aparat jezeli chcesz drugi aparat zaplac za drugie gniazdko :) Teraz juz rozumiem co miales na mysli. Widziales juz takie rozwiazania z kilkoma spliterami przed modemem Adsl? Z tego co wiem zawsze bywalo tak ze wszelkie telefony musza byc za modemem(spliterem) ale moze sie myle.

Tytuł:
Teoretycznie tak niby jest, ale jeszcze nikt nikomu nie robil problemow. O dziwo jak zadzwoniłem na infolinię czy mogę dokupić dodatkowy spliter również nie było mowy, że nie mogę mieć drugiego aparatu, ale że spliter jest jeden w komplecie i koniec.
W naturze nie widzialem takich rozwiazań, ale tak jak pisalem widzialem rysunki schemtaow polaczeniowych tyle ze nie jestem w stanie odtworzyc tej strony gdzie to bylo (albo producent modemow, albo jakas strona o technologii ADSL).

Tytuł:
MODERATOR

ja ma tak zrobione :
do splitera jeden kabelek, w puszce rozdziela się na dwa jeden w jednym pokoju a drugi idzie do innego budynku
I działa

Tytuł:
Nie da rady - znowu przeróbka instalacji - muszę mieć drugi spliter

Tytuł:
No i znalazłem
http://www.asi-tec.com.pl/php/sklep.php?go=opisprod&do=spec_z-230pj
tyle, ze mam problem zeby sie z nimi skontaktowac - narazie udalo mi sie z ich serwisantem, ktory mowi ze wlasnie tego szukam. Na e-mail nie odpowiedzieli, a na rynku nie znalazlem innej firmy ktora handluje czyms takim. Szukam jeszcze schematu takiego dzyngla. On po prostu odfiltrowuje z sygnalu telefonu te czestotliwosci na ktorych chodzi neo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.