Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 15 czerwca 2025, 19:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: most radiowy
Użytkownik

Czesc mam takie pytanie do madrzejszych odemnie. W przyszlym tygodniu mam zamiar zestawic pierwszy zyciu most radiowy, polaczy on moja siec z dwoma nowymi klijentami. Na wstepie wybralem do tego dwa Planet WAP 4033 + plus dwie anteny Antena panelowa mini 8 dBi. Odleglosc miedzi budynkiami wynosi okolo 70 metrow, anteny beda sie widziec. Czy taka konfiguracje ma sens, moze cos lepszego w tej cenie (ok 550zl)

Użytkownik

Tego modelu akurat nie znam bo dzialam na Dlink i Trango, ale powinno chodzic.
Oczywiscie nie ma przeszkod na drodze...

Tytuł:
Użytkownik

Szczerze mowiac nie uzywalem nigdy planet ale z tego co slyszalem od znajomych nie sa raczej godne polecenia zastanow sie nad jakims ovislinkiem

Tytuł:
Użytkownik

zakupy bede prawdopodobnie robil w www.wirelesslan.pl a tam na stanie maja tylko Ovislink AirLive WL-5460 AP, czy jest to godny polecenia model, cenowo wypada tak samo praktycznie. Glownie interesuje mnie zestawienie bridga punk-punkt a pozniej punkt wielo-wielopunkt. Mam takie jeszcze jedno pytanie, watpliwosc anteny niestety nie sa na jednej wysokosci, ja mieszkam na 3 pietrze a tam jest domek. Dzis wogole postaram sobie pozyczyc od kogos dwa ap i anteny ciekawe co z tego wyjdzie, o wynikach dam znac a was prosze o odpowiedzi i porady na co zwracac uwage.

Tytuł:
Użytkownik

jezeli chcesz postawic bridge to d-linka sobie odpusc z doswiatczenie wiem ze te radja gubia pakiety i sie wieszaja po jakim czasie
godne uwagi jest planet 4000 koszt ok 300 pln jest bardzo stabilnym sprzetem!!! d-link tylko na radja klijentoskie !!

wada planetów jest taka ze raz na ok 3 miesiace czeba robic ubgrade firmoware!! po tych zabiegach chodza cacy

nie kupuj wogule edimaxów bo to jest najwieksze dzoiadostwo jakie znam !!! switche sie zaychaja nie proponuje tej marki!!!!!!!

Tytuł:
PGF

apodolski pisze:
jezeli chcesz postawic bridge to d-linka sobie odpusc z doswiatczenie wiem ze te radja gubia pakiety i sie wieszaja po jakim czasie
godne uwagi jest planet 4000 koszt ok 300 pln jest bardzo stabilnym sprzetem!!! d-link tylko na radja klijentoskie !!

wada planetów jest taka ze raz na ok 3 miesiace czeba robic ubgrade firmoware!! po tych zabiegach chodza cacy

nie kupuj wogule edimaxów bo to jest najwieksze dzoiadostwo jakie znam !!! switche sie zaychaja nie proponuje tej marki!!!!!!!

Hmm.... ja o planetach 4000 mam inne zdanie , zreszta nie tylko ja - jak na razie jestes pierwszym , ktory je chwali :wink: . Co do ovisow to faktycznie sa stabilne ,ale z alternatywnym softem - z oryginalnym nie pracuja najlepiej . Mam kilkanascie ovisow na mostach i zachowuja sie po dzis dzien wzorowo . Wstawialem je w miejsce D-linkow 900AP+ ktore z czasem dzialaly coraz gorzej ....... Ja mam na ovisach APLite 1.0.2 bo nowsze wersje nie maja juz bridge'a :roll:

Tytuł:
Użytkownik

hmm juz nie wiem kogo powoli sluchac, kumpel mial jakis rok zestawiony taki most na sprzecie planeta dokladie 1963a i chodzil bez klopotu. Coraz bardziej przeraza mnie to wyzwanie. Ludzie chce sie przylaczyc, kase chca zaplacic za sprzet (choc ja swoj wklad tez bede w to mial) no nic poczytam jeszcze na innych forach i popytam.

Tytuł:
PGF

urug pisze:
hmm juz nie wiem kogo powoli sluchac, kumpel mial jakis rok zestawiony taki most na sprzecie planeta dokladie 1963a i chodzil bez klopotu. Coraz bardziej przeraza mnie to wyzwanie. Ludzie chce sie przylaczyc, kase chca zaplacic za sprzet (choc ja swoj wklad tez bede w to mial) no nic poczytam jeszcze na innych forach i popytam.

1963a to inna bajka - o ile pamiętam chipset Realteka - to samo co Ovisy , nawet soft pasuje ..... przeważnie :wink:

Tytuł:
Użytkownik

Widziałem dużo dobrych opinii o WAP 1966, teraz sam ich używam i nie narzekam.
Natomiast o WAPach 4000 ... mało kto je poleca.

Pozdro

Tytuł:
witam
pracowalem troskze z sieciami bezprzewodowymi i polecam Ovislink AirLive WL-5460 AP. jest to bardzo ciekawy AP z 2 wyjsciami RJ45 dzieki czemu mozna w przyszlosci u klienta podlaczyc bez switcha 2 komputer. ma mozliwosc upgrade'owania softu i sprawdzal sie naprawde w wielu miejscach i mialem z nim mniej problemu niz np z d-linkami.

Tytuł:
PGF

smoolka pisze:
witam
pracowalem troskze z sieciami bezprzewodowymi i polecam Ovislink AirLive WL-5460 AP. jest to bardzo ciekawy AP z 2 wyjsciami RJ45 dzieki czemu mozna w przyszlosci u klienta podlaczyc bez switcha 2 komputer. ma mozliwosc upgrade'owania softu i sprawdzal sie naprawde w wielu miejscach i mialem z nim mniej problemu niz np z d-linkami.

Mam takiego jednego na punkcie jako AP z softem TornadoAP . Powiesić - zapomnieć. Żadnych problemów . On jest następcą AP Ovislink 1120 , które od kilku miesięcy nie są już produkkowane .

Tytuł:
Ovislink AirLive WL-5460 AP ap jak apek normalny jednak moc jego radia pozostawia bardzo wiele do zyczenia ! ogólnie radio bardzo słabe ponizej 15 dbm wymieniłem na planety 4035 ( radio 18 dbm) i chodzą bardzo dobrze srednie pingi 6 ms Mówie oczywiście o urzadzeniach klienckich na ap niepolecam zadnego z wymienionych tutaj ap najlepiej microtika :>

Tytuł:
PGF

woogie pisze:
Ovislink AirLive WL-5460 AP ap jak apek normalny jednak moc jego radia pozostawia bardzo wiele do zyczenia ! ogólnie radio bardzo słabe ponizej 15 dbm wymieniłem na planety 4035 ( radio 18 dbm) i chodzą bardzo dobrze srednie pingi 6 ms Mówie oczywiście o urzadzeniach klienckich na ap niepolecam zadnego z wymienionych tutaj ap najlepiej microtika :>

Moc ma niewiele do pingów :wink: . Jego moc to 20dBm (100mW) , które i tak wykraczają poza dozwolone normy (ciekawe w sumie kto ich nie przekracza :twisted: ) . Z oryginalnym softem ma około 18dBm z alternatywnym firmware ma do 20dBm , ale nie polecam ustawiać max'a - jak każdy AP przy max mocy traci na czułości .

ps. Mikrotik to system a nie platforma sprzętowa , więc niewiele ma wspólnego z mocą nadajnika ....

Tytuł:
hmy moc ma bardzo dużo wspólnego np po puszczeniu "duzego" pinga na słabej jakości linku po prostu taki pakiet bedzie miał timeoty wiec moim zdaniem ma to bardzo duzo wspólnego z moca urzadzenia

wg ovislinka ten ap ma 18 dbm ( realnie po sprawdzeniu go w terenie ma wg mnie poniżej 15dbm i bardzo słabo spisuje się w zaszumionym eterach)

nigdzie nie napisałem ze mikrotik ma tyle i tyle dbm bo to jest zalezne od karty mPCIi , PCI lub PCMCIA jaka zastosujemy polecałem go jako system do zbudowania bazy ap na 2,4 lub 5 ghz

Tytuł:
Użytkownik

no wzglednie mozna cos postawic na i-tec gold whit brigde dobry sprzet sprawdzony pozatym polecam cos na 5ghz juz nie jest to drogi sporzet a sprawuje sie lepiej niz wszystko inne na 2.4

urug pisze:
Czesc mam takie pytanie do madrzejszych odemnie. W przyszlym tygodniu mam zamiar zestawic pierwszy zyciu most radiowy, polaczy on moja siec z dwoma nowymi klijentami. Na wstepie wybralem do tego dwa Planet WAP 4033 + plus dwie anteny Antena panelowa mini 8 dBi. Odleglosc miedzi budynkiami wynosi okolo 70 metrow, anteny beda sie widziec. Czy taka konfiguracje ma sens, moze cos lepszego w tej cenie (ok 550zl)

przy podobnej odległości ja mam 2 AP firmy TONZE (mozna kupić na alegro za około 200 zł uzywane) oraz 2 anteny Yagi Plus 12dBi - Cena: 64,00 PLN netto w firmie PLUSCOM ( http://pluscom.pl ) i powiem Ci że smiga mi to całkiem ok. ale moim skromnym zdaniem te Apy nadają sie do użycia tylko wtedy gdy nie przekroczysz na niej ilości klientów powyżej 20 - powyżej tej liczby userów apy mi siadają :(

Tytuł:
Użytkownik

Nie wiem jak te apki z allegor dzialaja ale planety tez padaja jak jest 20 klijentow wiec lepiej z allegro chyba bo taniej .
http://www.planet.a.pl/article/articleview/1444/1/43/
tu masz opis tego planeta jego tryby pracy itd.

Tytuł:
Użytkownik

ja dalej bede pisal ze nie polecam nic planet, z tanich apekow polecam ovislinki a jesli chcesz wydac cos kolo 800 zl na brigde kup sprzet na 5ghz pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.