Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 15 czerwca 2025, 20:04

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
mam taki moim zdaniem nietypowy problem ... jak widac na obrazku kawalek mojej sieci z czym mam problem. Chodzi dokladnie o to ze siec w bloku nr 2 dziala i z bloku nr. 2 idzie internet do bloku nr. 1 bynajmniej powinien. Kablem z bloku nr. 2 mam puszczony prad 4rema zylami a pozostalymi mam neta ... I moj problem sie rozchodzi o to ze siec chodzi w bloku nr. 1 i b loku nr.2 ale juz sie nie widza ... to znaczy lampki sie pala w switch'ach ale nie dziala przesyla danych przez ten kabel. Poprzednio przed zamatowanie switchy byl tym kablem podlaczony jeden komp w bloku nr. 1 i wszystko dzialalo dopiero jak puscilem prad (6V) tym kablem i podpiolem go pod switcha a pozniej ludzi do niego to ni ma ciula nie dziala i ja juz nie wiem ... probowalem z przeplotem i bez no wszystko juz chyba ... myslice ze prad stracil ampery i teraz ma sile wyslac sygnal tylko na powiedzmy 20m a na 90 juz nie daje rady? Moze dac zasilanie od kogos z bloku na 15m kablu ?? Czekam na szybka pomoc. dzieki z gory i czekam na wasze odpowiedzi.
Obrazek

Ostatnio zmieniony piątek, 2 grudnia 2005, 21:58 przez mkz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

hmm no nie wiem czy dobrze zrozumialem trroszke to zamotane a ja sie i tak sam motam ale sproboj puscic prad od kogos z bloku powinno pomoc :)

pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Pierwasza przyczyna, to spadek napięcia na tak długim i cieńkim kablu 6V na drugiej stronie może nie uciągnąć swich'a, więc rozwiązanie odpowiedź powyżej, zasilić bezpośrednio króciutkim kablem.

Jak to nic nie da, to można sprawdzić prawidłowość zaprawienia kabla, na moich stronach znajdziesz dla porównania. Skręcone pary kabli muszą być użyte do przesłania sygnału, jak pomieszasz (jeden kabelek z jednej pary, drugi z innej) to na 90m sygnał już będzie za słaby i nie pójdzie.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
MODERATOR

trzeba zrobic tak:
u siebie dajesz jakis kawalek trafoka na 20 pare woltow a na drugim koncu kabla dajesz stabilizator, kawalek kondziolka i radiator i wszytsko smija. Bo jak kazdy wie:
Gdy switch bierze 1A z 6V to nam daje 6W
Gdy puscimy 20V to bedzie 6W:20V=0,3A i to chyba bedzie lepsze dla skretki :)
Ja tak mam i jest bardzo dobrze dlugosc kabla okolo 75m

Tytuł:

hmm... jak narazie jeszcze mi nie dziala :P hehe ja ruszy dam znac

Tytuł:

hmm z zaciskaniem mam tak:

Obrazek

no i juz nie wiem lampka co jakis czas miga czyli sygnal jest ale znikomy :/ kurde juz nie wiem jak mam zrobic :/ chyba radjowka puszcze :/ grrr.

Tytuł:
MODERATOR

z tej kakofonii wyłowiłem stwierdzenie ze prąd puściłeś 4 zyłami, tak? Sam robiłe sto zasilanie czy kupiłeś? Może to byc wina własnie tych 4 przewodów. Ja kupowałem takie zasilanie na allegro i tam jest puszczone tylko po 2 przewodach. Być moze zakłócenia na kablu blokują ruch.

Jeżeli nie wynika to z spadku napięcia co może sie objawiać własnie ciągłym świecenie lampki lub rytmicznym miganiem. Najproście sprawdzić to woltomierzem. Ja rozwiązłem ten problem dając mocnieszy zasilacz. Na 70 metrach kabla z 15 V robi sie nie całe 12V a z 1500 mA, 760 mA.

Moja rada:

Sprawdź jakie napiecie wyjsciowe daje zasilacz a następnie sprawdz jakie napięcie i natężenie jest przy switchu. Porównaj spadki i będziesz wiedział w czym problem.

PS.
Jeżeli masz w miare nowe switche to nie krosuj kabli. Jest to zbędne a przez niektórych nawet nie zalecane.

Obrazek

Tytuł:

hmm zasilanie mialem ok. switche mam nowe ... puszczam 4 poniewaz na 2 sa straty ... teraz ide testowac 220V :] i bede wiedziec czy to wina napieca. puszcze 4rema 220v narazie i zobacze jak bedzie dzialac jak bedzie dziaac to git bede myslal dalej ... a prad nie robi zaklucen ... :)

Tytuł:
MODERATOR

mkz pisze:
... a prad nie robi zaklócen ... :)

ok :D

mkz pisze:
hmm zasilanie mialem ok. switche mam nowe ... puszczam 4 poniewaz na 2 sa straty ... teraz ide testowac 220V :] i bede wiedziec czy to wina napieca. puszcze 4rema 220v narazie i zobacze jak bedzie dzialac jak bedzie dziaac to git bede myslal dalej:)

A ja zawsze myśłałem ze im wiecej przewodów to opór wiekszy :) ale ja sie nie znam :D
Zeby Ci sie transofrmator nie zrobił na tej skrętce ;)

Obrazek

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Na 70 metrach kabla z 15 V robi sie nie całe 12V a z 1500 mA, 760 mA.

Na 70 metrach kabla z 15 V robi sie nie całe 12V - Tak, moze nawet duzo mniej, wszystko zalezy od obciazenia (prądu plynacego w obwodzie)
a z 1500 mA, 760 mA - Nie, prad w obwodzie zamknietym w kazdym punkcie jest taki sam.

Cytuj:
A ja zawsze myśłałem ze im wiecej przewodów to opór wiekszy
jesli przewody łaczysz szeregowo to tak, jesli rownolegle to wręcz przeciwnie, niestety. :twisted:

Jsli to nie wina zbyt niskiego napiecia zasilania swicza, a par przewodow nie pomyliles to proponuje albo radio albo polaczenie zrobic na skretce kategorii 6.

Obrazek

Tytuł:

juz po problemie kupilem nowy kabel i gitara :] a jak kto chce kabel mam za 0.65gr/m / Madex'a :] 150m kabla 2 switche i 0 strat :D:D hehe

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.