Po pierwsze witam wszystkich, jakoże piszę tu pierwszy raz.
Chciałbym poznać Wasze (eksperckie) zdanie na temat który jest powodem niepotrzebnych nieporozumień między mną a kolegą który ma u siebie serwer, zwanym dalej adminem ;P.
Otóż mamy łącze w dialogu 1mbit/256kbit, w sieci jest 6 osób. Serwer to coś pokroju k6 400MHz i 64 bądź 128 ramu.
Większość użytkowników rzadko korzysta z sieci, a jeśli już to raczej nic nie ściągają.
Ja mam trochę większe potrzeby więc często używam np. emula.
I to pojawia się problem. Moim zdaniem przy takim łączu i przy takich warunkach nie jest tragedią gdy chcę korzystać z muła oczywiście na spokojnych ustawieniach. Admin uważa podobnie, ale serwer cały czas odmawia posłuszeństwa. Ilość połączeń p2p/user jest ograniczona do 150, po jej przekroczeniu dostęp do sieci jest blokowany do momentu zmniejszenia ilości połączeń- tak mi napisał admin. Ustawiając w mułku ilość połączeń na 130 najczęstrzym komunikatem jaki widzę jest:
Błąd krytyczny przy podłączaniu, upewnij się że masz połączenie z internetem
Ponowna próba automatycznego podłączenia do serwera nastąpi za 30 sekund.
Ja twierdzę (mając pewne pojęcie o komputerach) że da się serwer tak skonfigurować żeby dało się korzystać z czegoś więcej niż www,mail,gg admin twierdzi że się nie da, albo nie umie i porostu cała dyskusja się na tym zawsze kończy.
Dlatego proszę Was o zdanie na ten temat i ew. o jakieś argumenty które mógłbym użyć w dalszych pertraktacjach...
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Bartek