Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 sierpnia 2017, 17:42

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Witam.

Proszę o opinię na temat łącza DSL Z TP SA.

Obecnie korzystam z łącza o przepustowości 512 kb/s w obie strony. Moim dostawcą łącza jest mała lokalna konkurencja TP SA. Dzielę go no sieć z 10-cioma użytkownikami. Jednak często trasfer spada max. do ok 250 - 300 bk/s. Przy odpiętej sieci LAN od serwera na 50 pakietów ping do serwera onet.pl 4% to straty.

Kilkakrotnie dzwoniłem do działu techniczego w tej sprawie, byli technicy, sprawdzili moje łącze u mnie w domu i powiedzieli że jest wszystko w porządku i wszysko powinno działać bezproblemowo. Jednak tak nie jest, cały czas mam problemy z tym łączem.

Teraz, po ok 1 miesiąca od pierwszego zgłoszenia problemu, po kilku telefonach w tej sprawie, czuję się zrezygnowany z opcji że to kiedyś zacznie dobrze działać i zastanawiam się nad zmianą dostawcy. Chciałbym podpiąć łącze DSL 4000 z TP SA. Jednak to wiąże się przede wszystkim z instalacją linii telefonicznej (ok 500 m wykopu pod kabel, a u mnie ciężko dojść do porozumienia z ludzmi w okolicy)

Czy warto kłopotać się z założeniem nowej linii? Czy na łączu z TP SA nie będę miał podobnych problemów?

Proszę o wypowiedź osób, które już mają jakieś doświadczenie we współpwacy z TP SA.

Pozdrawiam.
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
wydaje mi sie ze tpsa nie zalozy telefonu :)

poza tym mnie dsl-e sprawuja sie dobrze, tpsa maiala pare wpadek
zwiazanych z sytuacjami losowymi, lecz o to ich winic nie moge.
zalane studzienki, burza rozwalila centrale, zerwane kable napowietrzne,
spalony modem, powiedzmy raz na 6miesiecy niedluga przerwa w dostawie. parametry lacza utrzymuja sie na poziomie umowy ;)


Ostatnio zmieniony wtorek, 26 grudnia 2006, 16:27 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
-MW- pisze:
wydaje mi sie ze tpsa nie zalozy telefonu :)


A dlaczego ? Mają jakiś ku temu powód ? Obecnie tyle osób rezygnuje z telefonu tp sa na rzecz komórek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
za duzo sil trzeba zaangazowac w wykop :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:42 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
marcin w pisze:
-MW- pisze:
wydaje mi sie ze tpsa nie zalozy telefonu :)


A dlaczego ? Mają jakiś ku temu powód ? Obecnie tyle osób rezygnuje z telefonu tp sa na rzecz komórek.

Nie opłaca im się kopać takiego kawału dla jednego klienta... Czysta kalkulacja.

IMO w takiej sytuacji opłaca się przejść na DSL.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Nie opłaca się?

Przecież dodatkowo zyskają klienta który oprócz telefonu będzie płacił za DSL.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 16:50 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
marcin w pisze:
Nie opłaca się?

Przecież dodatkowo zyskają klienta który oprócz telefonu będzie płacił za DSL.

Wiesz jakie są koszty takiego podłączenia??

U mnie tak samo było z kablówką, nie opłacało im się prowadzić ;)

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 17:01 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 września 2003, 09:00
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
marcin w pisze:
Nie opłaca się?

Przecież dodatkowo zyskają klienta który oprócz telefonu będzie płacił za DSL.


no tak i po 2 latach placenia abo przez tego klienta zwroci sie ok 2 metrow tej inwestycji (choc to tylko pod warunkiem ze cała jego wpłata pojdzie na ten cel a wiemy ze tak nie jest )no chyba ze za kolejne 500m mieszka prezes tpsa to oczywiscie ze sie oplaci :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sa swieta masz pewnie troche czasu wiec masz zadanie zainteresuj sie ile kosztuje takie podlaczenie ,koszty pozwolen praca fizyczna,i koszty materiałó w mysle ze musialbys zyc ok 2000 lat aby to sie oplacalo i wez pod uwage ze w ziemie nie kladzie sie kabli 4 parowych mysle ze 100par to min mysle ze to zalezy od zapotzrebowania kiedys tworzyli ludzie komitety osiedlowe do podlaczenia telofonizacji :wink: pamietam ze bylo ok 100 chetnych a tepsa w warunkach napisala kabel 200 parowy .ludzie sami sobie wszystko zrobili i potem odbierali w abonamencie ale to juz stare czasy i z tego co wiem tak sie nie da ci co pamietaja takie akcje moga ci powiedziec co to paranoja :P [/url]

_________________
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie:
---------------Made in China---------------


Ostatnio zmieniony wtorek, 26 grudnia 2006, 17:08 przez brombal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 17:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
w tak duzej firmie nikt nie potrafi kalkulowac zyskow
firma moze zmienila oblicze z przed lat ale mentalnosc zostala
ta sama co za komuny.
... chyba ze dalej mieszka prezes :)

najpierw zaluz telefon - bo jak sie zwrocisz o dsl to ci powiedza ze nie ma warunkow technicznych do zalozenia uslugi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 grudnia 2006, 17:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 17 maja 2005, 21:35
Posty: 100
Lokalizacja: Nowy Targ
http://www.tktelekom.pl/

Zadzwoń. Mają nie najgorsze ceny i docierają do wielu klientów, do których TP nie ma dostępu.

_________________
Siec1: DSL8Mbit NND 2006.01 | PIII800MHz 128MB RAM 20GB, 30GB HDD | 29 users |

Sieć2: 3Mbit Tomato 1.11 | Linksys WRT54 GL1.1- EU | 12 users

Siec3: DSL1Mbit NND 0.2.2 | PIII1000MHz 128MB RAM 12GB | 6 users |


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 grudnia 2006, 10:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Złożyłem wniosek o przydzielenie i instalację linii telefonicznej w TP SA. Po określeniu możliwości technicznych mają dać znać czy będzie możliwa instalacja. Zawsze warto spróbować, może się uda.

Nie ma infrastuktury telekomunikacji kolejowej w mojej okolicy i nie mam możliwości podpięcia od nich łącza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 stycznia 2007, 16:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
posiadam 3 dsl'e w roznych lokalizacjach... 2, 4 i 8Mb/s

na codzien nie moge powiedziec o tej usludze zlego slowa... najpowaniejszy problem wystapil pewnego weekendu kiedy to przez 48 godzin modem na laczu 4Mb/s wieszal sie co 5 min.... po okolo 48 godzinach przyszli i wymienili modem
Poza tym od niecalych 5 lat nie mialem wiekszych problemow....

z 3 dostawcow od ktorych kupowalismy internet TP SA jest najlepsza...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 kwietnia 2011, 20:33 
Offline

Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2011, 20:32
Posty: 2
Ku przestrodze.

Trudno mi się (na razie) wypowiedzieć na temat jakości samego łącza.
Warto jednak wiedzieć jak wyglądać może proces aktywacji tej usługi w przypadku migracji z neostrady.

W przypadku mojej firmy wygląda tak, że 10 dni po wysłaniu podpisanej umowy o godzinie 9:30 nagle, bez żadnej zapowiedzi, przestaje być dostępny internet.
Wykonujemy telefon na błękitną linię dla klientów biznesowych i po trzech przełączeniach dowiadujemy się, że w związku z migracją na DSL neostrada została nam wyłączona. Na pytanie kiedy zostanie włączony DSL - brak konkretnej odpowiedzi, jest obietnica, że ktoś zadzwoni po 15:00.
Na pytanie czy mogą włączyć neostradę do czasu aktywacji DSL - odpowiedź, że nie mogą, bo proces przełączenia już się zaczął. Po 15:00 nikt z TPSA nie raczył się z nami skontaktować. Kolejny telefon na błękitną linię - dalej nic nie wiadomo, kolejna obietnica - "zadzwonimy jutro do 10:00" (zobaczymy...)

Efekt jest taki, że przez cały dzień nie mieliśmy dostępu do internetu. Co będzie jutro - nie wiadomo.
Tak oto TPSA traktuje swoich klientów biznesowych. Przy najbliższej okazji (co niestety nie nastąpi szybko, bo migrując się na DSL przedłużyliśmy umowę) z przyjemnością zrezygnuję z usług tych leszczy. Na razie pozostaje nam czekać aż TPSA łaskawie zacznie robić to, za co biorą pieniądze i ratować się kablem przeciągniętym przez korytarz od firmy po sąsiedzku.

Jeśli jakiś pracownik TPSA trafi kiedyś na ten wątek - zachęcam do refleksji na tym, co może oznaczać (i ile kosztować - niestety nie Was) dzień pracy bez dostępu do internetu.

pozdrawiam

Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 kwietnia 2011, 20:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Rozumiem frustrację, bo bark dostępu do netu jest wkurzający, szczególnie w firmie.
Ale to są jednostkowe doświadczenia. Ja prywatnie przechodziłem z neo na dsl w domu i wszystko zostało zrobione w ciągu jednego dnia.
Mało tego mam do czynienia z netem TPSA od początku 2002 roku. Najpierw SDI, potem neostradę, teraz DSL. Łączny czas niedziałania netu przez te wszystkie lata do najwyżej jakieś 8 godzin.
Dlatego też na przyszłość proponuję frustracje wyładowywać w dziale Hyde Park. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 kwietnia 2011, 21:07 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
marcin20111 pisze:
co może oznaczać (i ile kosztować - niestety nie Was) dzień pracy bez dostępu do internetu.


Widocznie nie tak duzo, skoro firma pozwala sobie na dzialanie na neo czy dslu bez zadnego lacza zapasowego. Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale nie wymagaj zbyt wiele od tych lacz. Jesli zalezy Ci na dostepnosci, to polecam metroethernet od tp.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 21 kwietnia 2011, 08:11 
Offline

Rejestracja: środa, 20 kwietnia 2011, 20:32
Posty: 2
Nie do jakości łącza DSL mam zastrzeżenia, ale do sposobu w jaki prowadzone jest przez TPSA przełączenie z jednej usługi na drugą. Sposób ten jest żenujący i nieodpowiedzialny.
Być może jest to moje jednostkowe doświadczenie, być może.

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl