Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 17:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Witam!

Posiadam AP na linuxie (Server A) w którym są zainstalowane 2 karty LAN oraz jedna wifi która pracuje w trybie AP. Oczywiście wszystkie karty połączone ze sobą w trybie bridge. Chcę połączyć ze sobą dwie sieci. W drugiej sieci znajduje sie Server B w którym jest zainstalowana karta wifi która pracuje w trybie sta, oraz karta LAN która jest podpieta do switcha. Tu tez bridge miedzy sieciówkami.

Teraz opis mojego problemu :( Server B nie chce się podłaczyć do servera A... Server A (AP) prawdopodobniej jest dobrze skonfigurowany, ponieważ klienci spod windowsa podłączają się do niego... Server B podłaczy się w jeden sposób: po wyciagnięciu karty LAN i włączeniu Servera B (bridge przyburzy się ze nie ma karty eth0, ale uruchomi się) widze sieć w wobu kierunkach (przechodzą pingi). Po wydaniu komendy ifconfig br0 wyswietli mi się adres ip mostka, maska itp, oraz adres mac taki sam jak karty wifi. Po włożeniu spowrotem karty LAN do kompa i ponownym jego uruchomieniu niby Server B podłacza się do AP co widać po wydaniu komendy iwconfig ath0. Po wydaniu komendy ifconfig br0 wyswietla mi się ten sam adres IP co poprzednio ale ze zmienionym mac'iem. Prawdopodobniej tutaj tkwi problem, bez karty LAN oraz bez mostkowania tych dwóch kart wszystko działa jak należy, ale mi chodzi o to aby podłaczyć się do AP i puscić dalej sieć...

Ustawiłem kartę wifi na Serverze A w tryb adhoc oraz tak samo w Serverze B. Wszystko zaczeło działać :) Niestey tutaj narodził się kolejny problem transfer miedzy sieciami był fatalny :/ Utawiłem coś takiego iwconfig ath0 rate 54M transfer troche się poprawił ale niewiele :( Parametry sygnału są takie
: [/] [] ()
Link quality:49/94
Signal level:-46 dBm
Noise level:-96 dBm

Co tu nie gra??!! Kompy sa w tym samym pomieszczeniu oddalone około 1,5 metra od drugiego używam standardowych antenek dołaczonych do kart (na czas konfiguracji)

Teraz powróćmy do trybu AP... oto moje pliki konfiguracyje:

Server A

modprobe ath_pci
wlanconfig ath0 destroy
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode ap

iwconfig ath0 essid AP
iwconfig ath0 channel 8

ifconfig eth0 0.0.0.0 up
ifconfig eth1 0.0.0.0 up
ifconfig ath0 0.0.0.0 up

brctl addbr br0     
brctl addif br0 eth0
brctl addif br0 eth1
brctl addif br0 ath0

ifconfig br0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 up

Server B

modprobe ath_pci
wlanconfig ath0 destroy
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta

iwconfig ath0 essid AP
iwconfig ath0 channel 8

ifconfig eth0 0.0.0.0 up 
ifconfig ath0 0.0.0.0 up

brctl addbr br0     
brctl addif br0 eth0
brctl addif br0 ath0

ifconfig br0 192.168.1.20 netmask 255.255.255.0

Może trzeba w Serverze A przypisać adres mac mostka sieciowego Servera B? Przez dhcp jest nie możliwe - próbowałem :/

Jest jeszcze jedno wyjscie jakie słyszałem że można zrobić... Ustawić AP w trybue wds, ale jak? Tam chyba potrzebne są po dwie karty wi fi na komp :/ Ja chce tylko zrobić połaczenie mędzy sieciami gdzie transfer będzie okolo 22Mbit, tak aby kopiując np. film z jednej strony sieci na druga nie trwało to wiecznoć jak się dzieje to teraz przy trybie adhoc :(

Zostało mi w sumie to forum na którym ktos może mi pomóc... tylko proszę nie odpowiadajcie mi jakimiś linakami do stron bo ja tez dużo tego znalazłem i w dalszym ciagu jestem zielony :/ Usatysfakcjonuje mnie jeżeli ktoś porawi moje skrypty, które wyżej napisałem, albo podsunie mi pomysł jak zrobić aby mostek miał adres mac kary wifi (zmiana adresu mac już próbowałem - bez rezultatu).

Jeżeli i na to nikt nie zna odpowiedzi to nie mi wytłumaczy chocaż jak zwiekszyć transfer w trybie adhoc?? Albo jak podłączyć AP w tryb WDS na jednej karcie wifi!

Ufff... już mam doś wlana!

Tytuł:
Użytkownik

Kazdy AP z tego co zauwazylem uzywa dwoch MAC adresow jeden do pracy jako AP drugi do pracy jako LAN,zalezy w jakim trybie pracuje(adhoc czy AP)aha co do ustawienia predkosci ja bym dal na AUTO, bo to pogoda jest rozna i nie zawsze da sie wycisnac 54M.tyle ja wiem ale ja mam AP-ki edimaxa,nie wiem czy masz mozliwosc filtrowania MAC ale jak masz to przypisz jeden do drugiego i odwrotnie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.