Obecnie system wyglada tak:
SDI > router_nnd1 > eth1
iDSL1 > router_nnd2 > eth1, eth2, eth3
eth1 > serwer_nnd, moje komputery
eth2 > komputery klientow po eth
eth3 > AP > komputery klientow po wlan
SDI trzymam w zasadzie tylko na DNSy i ruch mojej poczty, proste www itp, bycmoze SDI zostanie zmienione na iDSL lub cos innego
na iDSL (oprocz ruchu klientow) trzymam inna poczte, inne www, slave dns
No ale oczywiscie troche bez sensu wyglada 3 serwery (choc 2 z nich to miniaturowe compaqi), jak teoretycznie moglby byc jeden - tylko ze nijak nie umiem zagregowac ruchu, tak zeby wszystko sie kupy trzymalo i nawzajem nie zapychalo. Dlatego serwer_nnd stoi za routerami, by jego ruch byl rowniez "przycinany" przez niceshapera na routerze (forwardujacym odpowiednie porty do serwera).
Moze ktos umie/wie jak zrobic jeden serwer (na nnd) z prawidlowo dzialajacym podzialem pasma (konfigurowalnym jakos prosto i dynamicznie, jak niceshaper), ale dzialajacym z 2ma laczami wan (ew nawet wiecej - wirtualnych sieciowek by wykorzystac wolne IP od strony wan), ale rownoczesnie tez zaliczajacym ruch "wlasny" serwera (mail, www, dns) do kolejek, i tez ten ruch jakos przycinajacy, i rownoczesnie dzialajace uslugi takie jak www na wszystkich wan ? (jak narazie jak uruchomilem 2x wan, to tylko na default route dzialaly mi uslugi, trzeba by chyba oddzielne tablice routingu na kazdy wan, ale jak?) Wiem ze temat byl poruszany pt. "2x idsl i jak to przepchnac do klientow" ale widze rozwiazania jak ruch "serwera" jeszcze do tego podpiac i wszystko sensownie podzielic pasmem (zwlaszcza upload).
Jestem na tyle zdesperowany ze nawet jestem gotow za to zaplacic :) Byle w koncu ruszylo.
Na razie router_nnd to sa sprzety klasy P2 350, 128MB ram, a serwer_nnd to P3 550 z 768MB ram, w razie potrzeby wstawi sie cos lepszego.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338173