Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 15 czerwca 2025, 18:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie wszystkich madrzejszych odemnie :)

Otoz do konca roku (sporo czasu ale chce juz sie poedukowac w tym kierunku i w domu pobawic takim serwerem poniewaz posiadam 3 komputery w tym jeden przeznaczony na serwer), mam podpiac blok pod internet.

Jak do tej pory nie mialem doczynienia z podobna sprawa, dlatego prosilbym o pomoc osob ktore w tym siedza od dziecka :)

Opisze to co jest mi powiezone i moje pytania:

1) Podlaczenie jednego bloku mieszkalnego (52 mieszkania) pod internet, mysle o 2 laczach DSL (2 x 8 mbit/s).
Moim pomyslem jest podlaczenie DSL do glownego komputera (serwera), a nastepnie rozeslanie sygnalu z serwera (mysle o postawieniu na freesco) na 2 switche, po 32 slooty kazdy chyba byloby opcja optymalna.
Kable juz sa kladzione, serwer bedzie stal w piwnicy i switche tez. Chcialbym na serwerze dodatkowo postawic konta ftp i mailowe.
Prosilbym o to aby ktos odpowiedzial czy dobrze kombinuje, czy jest lepsze rozwiazanie, prosilbym rowniez o podanie nazw switchy jakie najlepiej zastosowac.

2) Czy jesli postawie za serwerem switch, to serwerem bede mogl koordynowac ruch w strone danego klienta i nadawac dostep do internetu wg macow i kart sieciowych.

Za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny.

Dziekuje.

Tytuł:
Użytkownik

Powiem tak, znam to ze swojego doswiadczenia: bardzo szybko zrezygnujesz z DSLa - jesli oczywiscie umowa Ci na to pozwoli :) - jest poprostu badziewny. Ja juz sie przesiadam z DSLi na lacza o mniejszej predkosci, a i lepszej jakosci. Wychodzisz lepiej na tym niz na "8" Mbit tepsy. Choc nie powiem, na poczatek DSL wystarczy...
Bardzo latwym sposobem jest zrobienie tego na NND. Duzo tego typu informacji masz na www i forum.
Jesli chodzi o switche, to polecam 3com.
Aby uniknac podpiecia lewych kompow do sieci, to zastosuj ARP-Ethers - MAC do IP i bedzie git.

PS. Jak dostales takie zlecenie
:) :?:

Tytuł:

co to jest to arp ?? :)

jesli chodzi o zlecenie, to moj ojciec sie tego podjal jako ze znajomy buduje blok, zreszta w przyszlosci beda kolejne 3 bloki tez do podpiecia pod neta jesli sie tutaj sprawdzi. No i z racji ze on sie na tym nie zna, a chce kase zainwestowac to on kupuje to co ja powiem, co potrzebne (w granicach rozsadku), a ja mam byc administratorem, wiem ze to spore wyzwanie jak na start, ale mysle ze przez wakacje ogarne wszystkie tajniki u sibeie w domku, mam na czym testowac swoje umiejetnosci (4 komputery stacjonarne + laptop + komp pod serwer (3 karty sieciowe itd).

Czy bedziesz uchytny moze na gg wieczorem ??

A ja zapraszam kolejne osoby do komentowania i dzielenia sie swoimi spostrzezeniami.

Co do NND juz sie bawilem troche, ale nie moglem zrobic zeby siec w domu mi dzialala pod NND, pewnie cos przeoczylem, 3 osoby nie mogly mi pomoc i odpuscilem.

Nie masz nic przeciwko zebym pomeczyl ciebie na gg w razie problemow ?? :)
Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

dybik pisze:
jesli chodzi o zlecenie, to moj ojciec sie tego podjal jako ze znajomy buduje blok, zreszta w przyszlosci beda kolejne 3 bloki tez do podpiecia pod neta jesli sie tutaj sprawdzi.

Jeju, ile ja czasmi musze chodzić prości o blok... a tu proszę, niektorzy to maja dobrze. :D

Poczytaj forum - opja "szukaj".

Oczywiscie na gg mozesz zastukac.

Tytuł:
Honorowy Admin

Temat nie dotyczy Freesco, przenoszę na Networking.

Tytuł:
PGF

Wzystko zalezy od tego jak ma byc cena netu (moze wliczona w czynsz) i jak predkosc chcesz zagwarantowac userom. Ale dla poważnego świadczenia takiej uslugi dla wiekszej ilosci osob absolutne minimum to polpak 2 mbit/a a najlepiej dwa w LoadBalancingu (lub cos podobnego - to zależy od dostepności lokalnych dostawcow hurtowych netu) na trzy takie bloki nalezaloby rozwazyc pociagniecie swiatlowodu i przeplywnosci w granicach 10-20 mbit. nawet do 50 na cale osiedle :)

jestes w dobrej sytuacji bo wszystko masz kablami, bloki mozna polaczyc swiatlowodami.
W sumie to podlaczyc skonfigurowac i patrzec jak kasa wplywa na konto. Żyć nie umierac :)

W kazdym razie problem jest bardziej ekonomiczny niż techniczny.

Pomysl z dsl-ami moze byc dobry na poczatek ale max to dsl 4mbit. 8 mbit jest zbyt awaryjny.

Obrazek

Tytuł:

Hmm, polpak owszem, ale na start chce dac dsle, topiero z czasem, jesli wszystko bedzie ok, podpiac polpak i polepszyc usluge.

Z telefonicznych rozmow na 54 osoby 4 osoby zrezygnowaly, 50 osob chetnych. Cena to dodakowa oplata nie majaca nic wspolnego z czynszem. Mam na mysli ceny okolo 30 zł na miesiac, wiec raczej to nie sa duze pieniadze a przepustowosc okolo 512 downloadu, upload oczywiscie stanowczo nizszy jeszcze dokladnie nie przekalkulowalem.

A jak wyglada sprawa podpiecia kilku laczy pod jednen serwer i rozeslanie tego wszystkiego po bloku ?? Jakas wyzsza szkola jazdy czy do opanowania ?? :)

Tytuł:

Jak dla Ciebie to puszczenie 1 lacza to juz bedzie wyzsza szkola jazdy na poczatek. Ja jakies 2 miechy temu trenowalem podpiecie 2 dsl do serwa i powiem ze latwo nie bylo ale dalem sobie rade (no oprocz uszkodzenia serwisu www sieci z powodu upgradu pakietow na serwie o czym pisalem to pisalem kiedys na forum). Jak sobie poradzisz z podpieciem powyzej 1 lacza do serwa to wpinanie userkow to juz przyjemnosc:)

Tytuł:

Przeciez napisalem wczesniej ze mam cale wakacje do nauki :) Blok dopiero bede podpinal pod koniec roku ... Tzn pod koniec roku musi to juz dzialac :))

Ale wrocmy do tematu...

Tytuł:
Użytkownik

zacznij od czytania i opanowania opcji szukaj zaoszczedzi to tobie i nam czasu i nerwów

Tytuł:
Użytkownik

taka moja uwaga ;) na slucho za wiele sie nie nauczysz ;) nigdy nie przewidzisz problemow ktore moga wystapic, a takie zawsze zdazaja sie w najmniej oczekiwanej chwili,,, jesli masz problemy z odpaleniem NND to pierwsze nad tym popracuj,,, sam za duzo nie wiem,,, ale juz troszke sie tym zajmuje,,, i wiem jedno,,, ze czesto jest tak ze to nie dziala tak jak bysmy tego chcieli ;) komputery potrafia bardzo zdenerwowac czlowieka,,, nie mowiac juz o niezadowolonych klientach ;) stawiaj NND i testuj siec,,, i jak powyzej ;) opcja szukaj,,, sam musisz wiedziec czego potrzebujesz ;) nikt nie jest w stanie Ci odpowiedziec jaka bedize odpowiednia konfiguracja, bo np ty mozesz nie chciec wycinac P2P ;)

Tytuł:
Użytkownik

tak jak napisal zciech 8Mb jest awaryjne(odleglosc od centrali), lepiej na tym wyjdziesz biorac na poczatek np. 2x4Mb napewno zyskasz upload :-) 8Mb ma tak jak 4Mb ma 512 uploadu wiec na 2 DSL-e 4Mb bedziesz mial 8000/1024.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.