Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 21 września 2017, 19:46

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: TV po LANie
Post: piątek, 18 lipca 2008, 11:32 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Ostatnio spotkałem się z pewnym problemem, mianowicie tam, gdzie będę mieszkał nie ma kablówki, jedyne co wchodzi w grę to dekoder C+ Wizja czy Polsat, ale zbyt mało oglądam, żeby płacić abonament. Chcę zrobić coś takiego : w serwerowni/biurze mam kablówkę i chcę ją przesłać po sieci do mojej lokalizacji. Nie mam w tym doświadczenia - co użyć jako urz.nadawczego a co jako odbiornik? Chciałbym tylko zaznaczyć, że nie chcę tego robić w sposób komputer-komputer tylko jakiś estetycznie wyglądający odbiornik czy tuner. Proszę tylko nie wcinać się z aspektem prawnym - tutaj sprawa jest jasna - tylko dla mnie i legalnie.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 1 sierpnia 2008, 10:43 
Offline

Rejestracja: sobota, 31 maja 2008, 21:47
Posty: 26
Zagadnienie nie jest takie proste jakby się na pozór mogło wydawać.

Mając jeden dekoder (kartę telewizyjną, whatever) możesz wysłać tylko jeden kanał. Transmisja strumieniowa. Gorzej jeżeli chcesz przesłać wszystkie kanały z kablówki. Wtedy sprawa staje się dość skomplikowana.

Wyjścia są dwa:
-tyle kart tv ile kanałów chcesz przesłać
- wysyłanie jednego kanału i programik w stylu pilota do oprogramowania tunera działający po sieci.

Niestety urządzeń niekomputerowych do przekazu strumienia wideo nie znam i raczej takich nie ma (ale mogę się mylić).

Natomiast programów dla PC jest całe mnóstwo. Najprostszy i chyba najlepszy to VLC media player.

Inna sprawa to przepustowość łącza którym chcesz to przesyłać. Dla strumienia wideo w rozsądnej jakości to minimum 2MB/s przy czym w domu download a w pracy tyleż samo upload. Ewentualnie przy 1Mbit jakoś to będzie chodzić, ale raczej kiepsko (albo gubione klatki albo niska rozdzielczość).

Życzę powodzenia w uruchamianiu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 13 sierpnia 2008, 19:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 marca 2003, 17:25
Posty: 234
Nie wiem jak to jest z kablówką , ale w przypadku platform satelitarnych najlepiej zastosować sharing. Oczywiście jest to zupełnie nielegalne i nie liczy się,że "tylko dla Ciebie"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 13 sierpnia 2008, 22:10 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
cycu pisze:
Nie wiem jak to jest z kablówką , ale w przypadku platform satelitarnych najlepiej zastosować sharing. Oczywiście jest to zupełnie nielegalne i nie liczy się,że "tylko dla Ciebie"


Wiem, ale sharing mnie nie interesuje. Generalnie muszę przesłać kilka kanałów TV po sieci.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 13 sierpnia 2008, 22:20 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Trochę czasu minęło od zapytania, ale dopiero teraz miałem czas się tym zainteresować. Generalnie, aby wpiąć sygnał telewizyjny do sieci komputerowej, a potem go "wypiąć" z niej i puścić do tv, to musiałbyś mieć odpowiednie urządzenia (telewizje kablowe chyba czegoś podobnego używają, przerabiając sygnał cyfrowy na analogowy dla części odbiorców), a to już kwestia ceny dość sporej.
Z kolei streaming wymaga pasma. Powiem tak... z prędkością uploadu neostrady wysyłałem czasem córce do Londynu jakieś audycje. Jednak to było malutkie i kiepskie okienko, więc lepszym wyjściem okazało się nagrywanie. Wcześniej jeszcze ćwiczyłem trochę strumień po LAN i przy obrazie 640x480 - mniej więcej odpowiednik zwykłej tv to faktycznie nieźle ciągnie... Jak już wcześniej ci napisano (choć może niedokładnie) na wystarczająca jakość musiałbyś przeznaczyć dwa megabity. Do tego VLC i oprogramowanie typu np xawtv, zmianę kanałów byś musiał sobie robić albo używając zdalnego połączenia (VNC lub lepiej NX) obrazkowego, albo wymyślić jakiś inny sposób (jakieś magiczne polecenia przez ssh - dla mplayera to możliwe).
W sumie chyba sztuka dla sztuki raczej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 13 sierpnia 2008, 22:44 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Maciek pisze:
W sumie chyba sztuka dla sztuki raczej.


Powoli właśnie odnoszę takie wrażenie niestety....

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 15 sierpnia 2008, 01:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 10 września 2006, 18:33
Posty: 228
Lokalizacja: Żyraków ok. Dębicy
a coś takiego jak IPTV ?

_________________
WRT54G v3.1 z TOMATO
Ovislink 5460+APPRO + Yagi 12dbi
2048/256 3 users
LaFonera + FON
DLink DNS-323 2x320GB WD RAID0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 15 sierpnia 2008, 13:53 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 8 marca 2004, 23:29
Posty: 1177
Lokalizacja: miasto Świętej Wieży
qbaf pisze:
a coś takiego jak IPTV ?


http://en.wikipedia.org/wiki/IPTV

google nie boli ;)

_________________
Pozdrawiam

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 15 sierpnia 2008, 14:20 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Jacq pisze:
qbaf pisze:
a coś takiego jak IPTV ?


http://en.wikipedia.org/wiki/IPTV

google nie boli ;)


Google nie, ale kieszeń tak. Zapraszam do lektury : http://trzepak.pl/viewtopic.php?t=13376&highlight=iptv

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 sierpnia 2008, 22:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
Podzielę się pewnym dosyć prostym rozwiązaniem nadawania 1 kanału (tylko jednego niestety) za pomocą 1 peceta z windą.

Sprzęt to: pecet z jakimś dual core celeronem, albo lepszym 1 core około 2,8Ghz(mój P4 HT 2,6 ledwo wyrabia 90% procka), karta TV Winfast leadtek tv2000 expert. Potrzebny jest dobry sygnał z kablówki lub tunera sat. Program od karty ma opcję "Live Broadcast".

Ustawienia:
Robimy nowy profil i....:

Video: CBR WMV 9 Advanced profile
Dzwięk CBR WMA 9.2 (albo 10 prof. ale stacja kliencka musi miec WMP 11)
Audio format: np. 16 kbps, 22kHz, mono CBR

W wideo multiple bit rate:
Video bit rate 164
Frame rate: 25
Video Smoothness: 30
Bufer size: 5
output Size (wazne) custom i 384x288

W pierwszym oknie ustalasz ilośc klientów max 50 i port, na którym mamy "nadawać". Na NND oczywiście port HTTP (np. 4445) przekierowujemy na zewnątrz jeśli chcemy nadawać dla szerszego grona niż tylko w sieci lokalnej. czasami jest kłopot z dzwiękiem trzeba to po zatwierdzeniu skorygowac w urządzeniach nagrywanjących w samej windzie.

przykładowy adres do WMP to http://192.168.0.2:4445 albo mms://192.168.0.2:4445

W/w ustawienia nadadzą się do przesłania kanału dla 1 osoby przez nerwozdradę czy dsl. Można delikatnie podkręcić dzwiek czy bitrate video, jednak video powyżej 300kbps nie daje juz polepszenia jakości. Wyższa rozdziałka powoduje rozjeżdżanie się linii w obrazie jakis deinterlacing by pomógł jednak program opcji takiej nie posiada, niemam pojęcia dlaczego.

Jakość materiału przy 180kbps (obraz+ dźwiek) jest no cóż.... nie za cudny, da się przyzwyczaić ale i tak lepszy niz większość na youtube.

Jako ciekawostkę podam, że onet w prawie, że identyczny sposób nadawał woodstock, stosował jedynie bitrate 380 i format 16:9.

Sposób jest niby lamerski, korzystam z niego juz drugi rok przesyłając sygnał na drugi koniec miasta u jednej takiej niewiasty ;-) A z drugiej strony dziwne, ze nikt tego nie zapakował w pudełko i nie puścił na rynek z linuxem w środku. Jest wiele materiałów w jakości około 1-2Mbit w WMV z jakością HDTV. Znam 2 kablówki działające na zasadzie IPTV jednak to zwykły mpeg2 z bitrate 4-6Mbit zwykły PAL, marnotrastwo.

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 sierpnia 2008, 23:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
No cóż, udowodniłeś właśnie, że na Windowsie to kiepsko się robi.
Bez żadnego problemu puszczałem strumień w sieci używając xawtv (odbiornik) i VLC (nadawanie strumienia), działo się to na starym celeronie 900MHz i 512 MB RAM, potem na celeronie mocniejszym i działało bez problemu, a na komputerze spokojnie można było pracować.
Niestety, żeby strumieniować obraz w rozdzielczości 384x288 (jakość przypomina zwykłą analogowa TV), to trzeba mieć upload 512kbit/s na 256 się tnie), jak z kolei (co w VLC jest możliwe) zrobi się większą kompresję, to jakość jest żałosna.
Ogólnie pomysł został opisany już w tym wątku ogólnie - jednak nie o to Albercikowi chodziło.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 sierpnia 2008, 00:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
Maciek pisze:
Bez żadnego problemu puszczałem strumień w sieci używając xawtv (odbiornik) i VLC (nadawanie strumienia), działo się to na starym celeronie 900MHz i 512 MB RAM, potem na celeronie mocniejszym i działało bez problemu, a na komputerze spokojnie można było pracować.
Niestety, żeby strumieniować obraz w rozdzielczości 384x288 (jakość przypomina zwykłą analogowa TV), to trzeba mieć upload 512kbit/s na 256 się tnie), jak z kolei (co w VLC jest możliwe) zrobi się większą kompresję, to jakość jest żałosna.
Ogólnie pomysł został opisany już w tym wątku ogólnie - jednak nie o to Albercikowi chodziło.


To fakt, tylko nie każdy potrafi na linuxie jak Ty ;-). Jaką stosowałeś kompresję/kodek?

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 sierpnia 2008, 08:10 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Akurat na Linuksie wydaje mi się to łatwiejsze, to się wszystko da wyklikać. Kodeki próbowałem rozmaite - najsprawniejsza wydaje się theora, ale ewentualny odbiór pod Windowsem może być problematyczny, standardowo mpeg-4 wystarczy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 9 czerwca 2011, 01:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
jesli chcesz iptv moge ci udostenic vlanem prze netie gts lub tk, jak cos pisz pw (iptv bez koncesji LEGALNIE)!

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl