Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 15:29

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 9 czerwca 2009, 16:37 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Obrazek
Tak wygląda moja sieć czasami mam duze pingi miedzy klientem a serwerem czym to może być spowodowane ? :( Juz nie mam siły

Zazwyczaj te Pingi są wysokie miedzi klientem który znajduję sie za Mostem

Proszę o radę z Góry dziękuję

[/img]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 czerwca 2009, 16:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
zasmieconym eterem i wykonanymi linkami na 2.4GHz
zbyt duzym ruchem na laczu radiowym przekraczajacym
wydolnosc lacz.
hastami ktorzy wymieniaja sie plikami w sieci.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 czerwca 2009, 18:06 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
ale duzo lini na 2.4 nie ma raptem trzy
Duży ruch tez nie możliwy bo nawet jak wejdzie 5 osób to mam duże pingi Hosty nie wymieniają się plikami

I bardzo proszę w miarę o zrozumiałe odpowiedzi bo az takich znawca to ja nie jestem :) Jak bym był to bym nie umieszczał postu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 czerwca 2009, 18:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
anteny, odległości

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 czerwca 2009, 22:31 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Nie rozumiem ??
Anteny są dwie dookolna 12 dbi i za mostem szczelinówka 17 dbi odlegości są małe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 02:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
A most z jakich anten jest zbudowany?
Robiąc site survey na mostach ile sieci wykrywa?

ps. Jak Ci się sprawują te TP-LINKi WA-501G?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 09:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
anteny i kable do nich jakie, odległość i czy są przeszkody
a co do tplinka wa-501g to mam tylko jednego w sieci i nie radził sobie za bardzo, mocne radio ale kiepska czułość.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 09:47 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Most z 2 anten kierunkowych anteny biorę z hurtowni ATS maja dobry sprzęt. Robiąc site survey na mostach Wykrywa mi 3 sieci

U mnie tp linki naprawdę działają fajnie :) myślałem ze będzie kaszana ale montuje teraz u klientów i nikt nie narzeka :)

Przewody przy antenach nie przekraczają 2 m

ping do mostu mam ok ale już po za most jest cienki :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 10:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Sprawdź dokładnie w którym miejscu wydłużają ci się pingi. Czy jest to na jednym z ovislinków tworzących most na ovislinku będącym AP za mostem czy dopiero na APC klientów.
Na jakim poziomie sygnału masz spięte te ovisy w bridge'u?
Spróbuje zmienić aby łączyły się one ze sobą na 11Mb/s (przełącz na standard 802.11b) bo rozumiem, że teraz mogą się one ze sobą spinać na 54Mb/s.

@realisty - A jakie APC dla klientów polecasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 11:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
ja mam u siebie edimaxy ew-7206apg ale teraz montuje głównie wl-5450 2 porty lan i nie miałem z nimi jeszcze problemów natomiast z edimaxem różnie jak trafi się sztuka.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 12:56 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Ovis link sa zarąbiste ale teraz zdrożały kiedyś okupowałem za 110 zł a teraz 145 zł :) dlatego tez montuje na tp linkach 501G .

Most łączy się na 11Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 13:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
tplinka zacząłem montować karty pci do pc z mikrotikiem i działa elegancko.
Możliwości jest wiele podłączaj się z obu stron i sprawdzaj. Sprawdź anteny i kable woda jest wrogiem wifi. Leczenie kanałowe może też pomóc.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 18:01 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
a takie pytanie jaki sygnał masz u klientów albo od jakiego sygnalu zaczynasz montować:) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 czerwca 2009, 21:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
może nie miarodajne ale jak ten ovis wskaże sygnał na 20 to podłączam, później sprawdzam czy nie gubi pingów i jakość łącza na voiptest.org

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 czerwca 2009, 15:40 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Podobnie robię i Ja tylko ja nawet montowałem przy 13 :) a teraz tego żałuje :) dobrze ze to było tylko u 3 klientów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 czerwca 2009, 18:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Napisz może jeszcze ile klientów masz podpiętych pod tego AP, na którym wydłużają się pingi.
Nie napisałeś również w którym miejscu wydłużają się te pingi - czy na jednym z urządzeń spiętych w bridge'u, na AP nadającym do klientów czy na APC u klientów w domach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 czerwca 2009, 22:31 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
C:\Documents and Settings\Lukas>ping 192.168.2.93

Badanie 192.168.2.93 z uľyciem 32 bajt˘w danych:

Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=667ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=497ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=432ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=343ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 192.168.2.93:
Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 343 ms, Maksimum = 667 ms, Czas ˜redni = 484 ms


C:\Documents and Settings\Lukas>ping 192.168.2.93

Badanie 192.168.2.93 z uľyciem 32 bajt˘w danych:

Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=5ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=122ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=182ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=88ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 192.168.2.93:
Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% st
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 5 ms, Maksimum = 182 ms, Czas ˜redni = 99 ms


To jest ping na APC czasami idzie 5 ms a czasami właśnie takie jaja
ten AP jest podpięty pod AP& za mostem (ovil most(bridge) ovis AP*
pod ten AP jest podpiętych 13 osób


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 czerwca 2009, 23:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
Większość sieci, oprócz serwa NND możesz zamienić na 2 mikrotiki, czyli 4 ovisy i switha. Koszt podobny ale wtedy będzie wyraźnie widać co się pierdzieli. Ovisy 5460 są owszem dobre ale na końcówkę WISP a nie budowania szkieletu sieci wifi.

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 czerwca 2009, 00:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 22:00
Posty: 112
Lokalizacja: Hrubek
Witam.

Jak już pingasz to z parametrem -l 1024, wtedy widać więcej.

: [/] [] ()
np. ping 192.168.2.93 -l 1024.


Ja bym stawiał na jakiegoś zapychacza w postaci p2p lub jakiegoś robaka. Możesz ewentualnie sprawdzić ilość połączeń na NND poszczególnych hostów.

: [/] [] ()
netstat-nat


A jak się mają pory dnia do tych długich pingów?

ps. sprawdź przewody od anten czy nie zamokły - kiedyś podobne obiawy miałem i okazało się że kabal nasiąknięty wodą był.

---
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 czerwca 2009, 10:04 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Zgadza się chyba będę musiał pomyśleć nad MT :( a to znowu wydatek

Praktycznie zawsze te pingi skaczą w nocy

A które przewody mam sprawdzić ?:)

Masz rację sprawdzę jeszcze może to jakiś p2p zapycha a tego jeszcze nie sprawdzałem :)
Np teraz jest ok ale sprawdzę w nocy :)

C:\Documents and Settings\Lukas>ping 192.168.2.93 -l 1024

Badanie 192.168.2.93 z uľyciem 1024 bajt˘w danych:

Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=1024 czas=9ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=1024 czas=9ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=1024 czas=8ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=1024 czas=9ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 192.168.2.93:
Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 8 ms, Maksimum = 9 ms, Czas ˜redni = 8 ms

C:\Documents and Settings\Lukas>ping 192.168.2.93

Badanie 192.168.2.93 z uľyciem 32 bajt˘w danych:

Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=5ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=5ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=6ms TTL=64
Odpowied« z 192.168.2.93: bajt˘w=32 czas=5ms TTL=64

Statystyka badania ping dla 192.168.2.93:
Pakiety: Wysˆane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 5 ms, Maksimum = 6 ms, Czas ˜redni = 5 ms

C:\Documents and Settings\Lukas>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl