Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 października 2017, 00:52

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota, 13 czerwca 2009, 12:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
Ja zamiast RB używam pc starych delli optiplexów gx110 mają po 5 pci, wrzucam MT na to i hula. Koszt mniejszy i nie wcale taki drogi w utrzymaniu jak się wydaje.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 czerwca 2009, 14:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
PC nadaje się do przewalania dużych Mbit'ów, jak również do zrobienia z MT po prostu serwera. Żeby zrobić z PC acces pointa z nawsadzanymi kartami PCI, to po pierwsze jest to b.niewygodne bo w większości przypadków nie zawiesisz tego na maszcie (zaraz się odezwą uryniarze co zawiesili ;). A po drugie rozwiązanie niezbyt enerooszczędne i wcale nie tanie. Trzeba zakupic licencję, karty PCI lub mPCI z przejściówkami dużą skrzynkę itp.

Powracając do wątku polecam koledze emteki. Będzie widać siłę sygnału, parametry SNR, ACK, jakość sygnału CCQ i wiele innych. Jeśli coś jest zwalone na linii kabel-antena na w/w parametrach będzie ładnie widać. Na ovisie cała diagnostyka sieci wifi polega na puszczeniu pinga, ewentualnie NND pokaże ci ilość połączeń i narysuje wykresy MRTG. A to że jest transfer 5 Mbit bo coś se ludziki kopiują wieczorem po sieci lokalnej zobaczysz własnie na MT ;)

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 czerwca 2009, 19:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
No nie wieszam na maszcie tylko wszystko pod dach i dłuższe konektory dałem 40zł za kompa pod MT licencje (nie bluzgać) z googli, karty na 2,4 tl-wn551g za 20zł na allegro można dostać a karty 5ghz za 100zł z przesyłką. Koszt utrzymania tego to jakieś 15zł miesięcznie.
I mamy kombajn do wifi naprawdę polecam MT jak z malucha do nowego merola.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 czerwca 2009, 21:51 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Jak będę myślał nad rozbudową mojej sieci to wtedy coś pokombinuje z MT :) narazie to za dużo osób nie mam :)

A tak szczerze mówiąc to jeszcze nie miałem do czynienia z MT od czego proponujecie zacząć ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 czerwca 2009, 22:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 22:00
Posty: 112
Lokalizacja: Hrubek
Ja bym Ci radził nie bawić się w żadne PC - tylko od razu RB433 lub RB 439 ma 9 portów LAN, więc nawet switcha nie trzeba jak masz trochę po lanie.

Możesz także się rozejżeć na http://www.trzepak.pl/viewforum.php?f=26

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 czerwca 2009, 00:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 11 stycznia 2005, 18:58
Posty: 197
Lokalizacja: mazowieckie
realisty pisze:
... jak z malucha do nowego merola.

Chyba bitego merola, składanego z kilku w pobliskiej wsi w stodole. Wydaje mi się, że nie tędy droga ;)

_________________
intel D201GLY2A, nano-ITX, celeron220 1,2GHz, load average: 0.25, 0.21, 0.21, 2GB DDR2, 320HDD SATA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 18 czerwca 2009, 10:39 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
A może wiecie czy TP link WA 501G może pracować w trybie WISP :) może stanieje jakiś firmware :) z tym trybem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 czerwca 2009, 19:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 10 listopada 2005, 00:09
Posty: 202
A może by tak od razu zacząć działać w 5GHz, klienta skasować na 300zł za instalacje i masz problem z głowy, Jak ci dzwoni że niema przepustowości, to otwierasz mt albo inny bandwitch i wysyłasz mu skriny, on nic niepobiera a leci 1M. 2,4GHz nie nadaje się do nadawania w otwartej przestrzeni. Ja miałem przypadek, że szadź w powietrzu ograniczyła zasięg anteny do 10 m. Po co robisz uryne, co powiesz klientom jak będzie trzeba przejść na 5GHz bo przepustowości za małe?? Żeby płacili jeszcze raz, czy poczekasz aż sami odejdą??

_________________
www.fremsnet.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 26 czerwca 2009, 09:26 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
JA bym przeszedł na 5 GH ale ten most ma raptem 400 metrów :( ale chyba mnie przekonałeś :) to co polecacie na most 400 metrów :) jakie anteny jaki sprzęt :)

Nie ma co To forum jest zajebiste :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 26 czerwca 2009, 09:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
no ja bym dał na tyle osób co masz dał mydła (wla-5000ap) spokojnie wystarczą chyba że chcesz podłączyć więcej osób

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 26 czerwca 2009, 23:35 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
wla-5000ap < cena kolo 300 x2 zł Do tego 2 anteny cos kolo 300 zł

Kurna razem 900 zł :-)

to juz chyba lepiej w MT zainwestowac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 27 czerwca 2009, 09:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
na allegro po 100zł wyhaczysz mydła a anteny panelowe 12dbi też nieduży wydatek

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 27 czerwca 2009, 10:12 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
OKi Poszukam :)

A teraz zrobiłem tak ze most jest 2.4 GHz(G) zobaczymy jak będzie działało :) A resztę sieci mam na (B)

Mogłem pozwolić sobie na G bo widoczność zarąbista i raptem 400 m :)

Ale tak czy siak będę chciał przejść na 5 GHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 27 czerwca 2009, 16:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
tryb g jest raczej bardziej wymagający lepiej B jak masz problemy

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 czerwca 2009, 14:31 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Narazie jest OK Zobaczymy :)

A takie pytanko Może Ktoś wiec jak z Adresu MAC wyciągnąć IP

np ktoś wczesał mi się do sieci znam jego adres MAC nie znam adresu IP :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 czerwca 2009, 14:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
wystarczy zalogowac kilka pakietow danego maca i sprawdzic w naglowku z jakiego ip sa wysylane.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 czerwca 2009, 14:41 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Kurcze nie wiem o co Chodzi az taki kumaty nie jestem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 14:38 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Witam Ponownie

Nadal prześladują mnie duże pingi :(

chce się doradzić chce zrobić mosta na 2x SparkLAN WX-7800A 5GHz/2,4GHz dual radio do tego kupie 2xantenki kierunkowe na 5Ghz
Myślę ze powinno pomoc a jak nie pomoże to się chyba pochlastam :) bo prawie 1000 zł wszystko wyniesie

Proszę o radę bo juz sam nie wiem może nnd nie wytrzymuje przeciążenia ale pingi sa duże dopiero za AP.

Nie wiem czy tez nie popełniłem błędu zakładałem neta u ludzi jak na ovil5460 sygnał wskazywał (signal 20) a na tp linku501(20 dB)

Pozdrawiam Mam nadzieje ze ktoś będzie miał czas odpisać i doradzić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 16:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
na tych sparklanach to nie wiem jak będzie ale w lecie mi to padało co burzę i były problemy z rozłączaniem tak samo tonze
ja bym to zrobił na mydelnicach z appro sam używam i 0 problemów zapomniałem że mam i już nie takie drogie a wl-5460 sobie na bazę zostawisz, tanie konektory ma ted-net jak coś.

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 19:26 
Offline

Rejestracja: środa, 19 grudnia 2007, 00:47
Posty: 67
Możesz napisać dokładniej napisać z czego ma sie składać ten most :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl