Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 31 lipca 2025, 21:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam wszystkich.

Chciałem zapytać o takie rozwiązanie, ponieważ w firmie w której pracuje jest zastosowana centralka telefoniczna Centrex a co za tym idzie mozliwość bezpłatnej komunikacji po tych liniach jak i transmisja danych.
Pytanie - czy da się połączyć odległe komputery i sieci rozsiane po całym mieście które mają możliwość podłączenia kablem telefonicznym dzierżawionym przez tą centralkę tak aby komputery te były widziane jak w sieci lokalnej, celem wymiany plików.

Czy za pomocą takiego urządzenie byłoby to moiżliwe.
http://www.uno.pl/t_11402/grt-401/

Czy są jakieś tańsze alternatywy.

Tytuł: :)

Hihi, a gdzie w tym NND :D

Ja to widzę nikłe szanse ;)

Kable telefoniczne to nawet nie kat. 5 :)

Nie no niby te 4 żyłki mają, ale na większą odległość??

Swoją drogą tu musi być ciekawy Centrex ;) do LAN’u.

Nie no dobra kiedyś się bawiłem tym, ale to było połączenie modemowe bezpośrednie komp>>>modem <> modem<<<komp na bodaj 1km na tychże łączach dzierżawionych. Z tego co piszesz to wszystko miało by być po kablach telefonicznych więc LAN'u to raczej się nie spodziewaj…

Spytaj się tepsy jak ona zrobiła LAN na kilka tysięcy komputerów, które były rozsiane po całej Polsce ;) ba nawet i nie tylko Polski, ale to już inny temat, bo wszyscy wiedzą komu to się tepsa sprzedała ;P

A co do tego urządzenia to warto by to sprawdzić czy by to łyknęło, tylko te 600zł.
Chociaż patrząc na rozmiary inwestycji (czyt. miasta) i potrzebę komunikacji komputerów w firmie to te 600zł to nie wiele, bo za tyle to raczej miasta by nie okablował :D

Heh zakładam, że Częstochowa ma nową sieć kabli telefonicznych i z tymi 2-3mbps nie było by problemu :D i pomyśleć, że są w Polsce miejsca gdzie nie działa SDI, ba nawet modem zwykły ma problemy :D

PS. troche to kamikadze, bo nawet jak byś to odpalił to po czym by leciał sygnał telefoniczny??

W sumie mogę się mylić, bo już nie takie rzeczy człowiek (czyt. Polak) potrafi. 8)

alesz sie rozpisałem dobra już nie będe obiecuje...

Pozdrawiam!
Melin

Tytuł: Re: :)
Użytkownik

melin pisze:
Hihi, a gdzie w tym NND :D

NND będzie serwerem :-)

melin pisze:
A co do tego urządzenia to warto by to sprawdzić czy by to łyknęło, tylko te 600zł.
Chociaż patrząc na rozmiary inwestycji (czyt. miasta) i potrzebę komunikacji komputerów w firmie to te 600zł to nie wiele, bo za tyle to raczej miasta by nie okablował :D

Dlatego pytam żeby nie wywalić 600 i sobie do półki schować

: [/] [] ()
PS. troche to kamikadze, bo nawet jak byś to odpalił to po czym by leciał sygnał telefoniczny??

Abonament miesięczny za dodtakowy numer podpięty do Centrexu kosztuje około 1 zł + VAT.
Tak więć podłączam sobie dodatkowy numer.

melin pisze:
W sumie mogę się mylić, bo już nie takie rzeczy człowiek (czyt. Polak) potrafi. 8)

No i tu jest ten kruczek

NO ale ponawiam pytanie czy ktoś jest w stanie mi poomóc??

Tytuł:
MODERATOR

Może się mylę, ale centrex to nie to samo co linia dzierżawiona więc jedyna opcja to zwykły dila-up. Czyli trzeba postawić modem/modemy dla połączeń wdzwanianych ale prędkość będzie modemowa :cry:

Tytuł:

Cytuj:
Może się mylę, ale centrex to nie to samo co linia dzierżawiona więc jedyna opcja to zwykły dila-up. Czyli trzeba postawić modem/modemy dla połączeń wdzwanianych ale prędkość będzie modemowa

I tu jest cał kotek pogrzebany, bo mi sie to udało ale tylko modem/modem

Heh, ale kolega chce isc z duchem czasu ;)

Sam jestem ciekaw rezultatow ;D
Ale mimo wszystko u mnie: oddział/komp/internet --- internet/komp/filia

wychodzi taniej ;D nawet na DSLku i komunikacja jest na wszelkie mozliwe sposoby ;) a filmow przecie nie bede kierownikowi wysylal ;P

Tytuł:
Użytkownik

melin pisze:

Heh, ale kolega chce isc z duchem czasu ;)

Potrzeba matką wynalazku :-D

melin pisze:
Sam jestem ciekaw rezultatow ;D

Ja też :-)

melin pisze:
Ale mimo wszystko u mnie: oddział/komp/internet --- internet/komp/filia

No to jest ok rozwiązanie, ale co jak po drugiej stronie jest modem i problemy z dostaniem się na firmowego ftp-a (DLS 1000/256). Jeżlei po drugiej stronie tez by był DSL to sprawa rozwiązana, ale punktów do połączenia jest bardzo dużo i koszt takiego podłączenia :roll:

melin pisze:
a filmow przecież nie bede kierownikowi wysylal ;P

Ja też filmów po tym słać nie będę, ale pliczki o wielkość max 5-10MB także zawrotne prędkości nie są mi potrzbne.

To nic, widzę że nikt nie testował powyższego urządzenia albo podobnego.

Ale z opisu urządzeni amożna wnioskować że takie podłączenie jest możliwe.
Oferowany prze GRT-401 zakres przepustowości do 2,304 Mbps powinien zaspokoić wszystkie najważniejsze oczekiwania i może z powodzeniem obsługiwać T1 przy prędkości 1,544 Mbps jak i E1 przy 2,048 Mbps. Komunikacja pomiędzy dwoma peryferyjnymi urządzeniami SHDSL odbywa się zwykłym dwużyłowym łączem telefonicznym z portem RJ-11. W związku z tym koszty instalacji i sprzętu z wykorzystaniem GRT są zdecydowanie mniejsze niż inne rozwiązania ( T1, E1 lub Frame Relay). Dzięki wbudowanej obsłudze funkcji mostowania (bridge) i rutowania , dwa GRT-401 mogą być użyte do połączenia między sobą dwóch sieci LAN oddalonych od siebie nawet o 6,7 km. Potrzebne jest tylko łącze - zwykły kabel telefoniczny. Eliminuje się w ten sposób wysokie koszty urządzeń dla linii dzierżawionych i rutery Cisco V.35. Teraz dwa odległe o kilka kilometrów biura można połączyć w jedną sieć LAN wykorzystując jedną parę telefoniczną i dwa GRT-401.

Tytuł:
MODERATOR

Nie zagłębiałem się w dane tego urządzenia ale rozumiem, że do działania potrzebuje pary miedzi ale połączonej punkt-punkt a nie przez centralę tpsa jak to jest w centrexie gdzie trzeba jeszcze wybrać numer abonenta (z tego co wiem)...

Tytuł:
Użytkownik

lamer pisze:
Nie zagłębiałem się w dane tego urządzenia ale rozumiem, że do działania potrzebuje pary miedzi ale połączonej punkt-punkt a nie przez centralę tpsa jak to jest w centrexie gdzie trzeba jeszcze wybrać numer abonenta (z tego co wiem)...

Ale przez tą centralkę z tego co wiem (rozmowa z technikiem z tpsa, ale już dość dawno temu) możliwa jest transmisja danych tylko nie zagłębiałem się z nim w temat jak to trzeba rozwiązać.
Będę musiał zadzwonić do tepsy czy już takie rozwiązania stosowali i czy to jest możliwe do realizacji.
Ale jak ktoś ma jeszce jakieś sugestei to proszę pisać.

PS. Jak już coś będę wiedział i uda się to jakoś rozwiązać opiszę to na forum co i jak.

Tytuł:
MODERATOR

z tego co wiem dal sie zrobic cos takiego

modem dsl --- para miedziana ----- modem dsl

i spokojnie to chodzilo tylko musialy byc modemy ktore sie mogly na tym zgadac ale nie wiem jak to sie ma do lacza telefonicznego i jak t owyglada u ciebie. Mozesz pokombinowac cos z sagemami tymi z neo ;] kabel na przekretke i moze sie zgadaja ale nie probowalem bo jeszcze nie mialem 2 takich samych modemow, we wrzesniu sprawdze ;]

Tytuł:
MODERATOR

czerwo pisze:
z tego co wiem dal sie zrobic cos takiego

modem dsl --- para miedziana ----- modem dsl

Oczywiście - tak właśnie działają modemy adsl (w tym neo i dsl tepsy). Ale jak pewnie większość wie modemy dostępowe instaluje się w najbliższej centrali a nie "cholera wie gdzie" bo właściwą prędkość można uzyskać tylko do pewnej odległości na "czystej miedzi". Przy większych odległościach i centralach po drodze prędkość robi się "modemowa"...

Tytuł: :)

jak mnie pamięć nie myli to w tepsie jest tak:

naciągany---modemDSL----lipne miedziaki----(naciagacz)modemDSL----serwer(nie pamietam nazwy[roli])---przyslowiowe miejsce w szuflandi----serwer(nie pamietam ale mial taka sexi fajowa nazwa)----internet

hehe pewnie gdzies sie pogubilem, ale dawno mnie to wpajali do łba :)

no ale to chyba nie w temacie ;)

Swoją drogą to sprawdzaliście kiedys kogo macie pod sobą i nad sobą jesli patrzą po IP? ja mam pod sobą kilka nr. nizej (jeśli mozna tak powiedziec) telewizje kablową w mojej małej miescicie to dosyc spory dostarczyciel obrazu, ale juz nie jedyny hehe :D

hah ale to tak off topic ;)

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

lamer pisze:
Oczywiście - tak właśnie działają modemy adsl (w tym neo i dsl tepsy). Ale jak pewnie większość wie modemy dostępowe instaluje się w najbliższej centrali a nie "cholera wie gdzie" bo właściwą prędkość można uzyskać tylko do pewnej odległości na "czystej miedzi". Przy większych odległościach i centralach po drodze prędkość robi się "modemowa"...

I naprawdę tak wielkie prędkości nie są mi potrzebne (może kiedyś), ale chodzi mi o tanie i bezpośrednie połączenie komuterów rozsianych po mieście z wykorzystaniem tej centralki.

PS. odpowiedz z TPSY.
W obu lokalizacja potrzebne są routery z modemami. Sieć LAN w jednej
lokalizacji (poprzez router z modemem) łączy się z siecią LAN w drugiej
lokalizacji (poprzez router z modemem) z wykorzystaniem usługi CENTREX.
Takie połączenia będą bezpłatne.

Jak zwykle dużo niepomogli.

Tytuł:
MODERATOR

no czyli odpowiedzieli ci dokladnie ;D
2 modemy!!

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
no czyli odpowiedzieli ci dokladnie ;D
2 modemy!!

ale 2 modemy zwykłe, czy mogą być modemy xDSL tak aby mogły realizowac kilka połączeń na zasadzie sieci lokalnej, a nie połączenia wdzwaniane.
Oto jest pytanie :lol:

Tytuł:
MODERATOR

Cały czas ci tłumaczę, że nie... Centrex wymaga wybrania numeru w celu zestawienia połączenia. Połączenie idzie przez centralę (albo i kilka), które nie przepuszczą odpowiedniego pasma dla adsl.

Tytuł:
Użytkownik

lamer pisze:
Cały czas ci tłumaczę, że nie... Centrex wymaga wybrania numeru w celu zestawienia połączenia. Połączenie idzie przez centralę (albo i kilka), które nie przepuszczą odpowiedniego pasma dla adsl.

I tu masz rację, teraz jak przeczytałem twojego posta to mnie :idea: bo przecież jak jest DSL pod tymi numerami z Centrexu to on sam pomija centralkę aby połączenia nie szły przez nią.

Tytuł:
MODERATOR

ale kto powiedzial ze zwykly modem nie umi wybrac numeru ;] nawet modem do neo umi :P

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
ale kto powiedzial ze zwykly modem nie umi wybrac numeru ;] nawet modem do neo umi :P

Ale przy wyborze numeru jest możliwe nawiązanie tylko jednego połączenia jednocześnie (chyba :-)) a mi chodzi o mozliwość zestawienia połączenia praktycznie na stałe dla kilku punktów jednocześnie (tak jak odbywa się to w LAN-ie)

Tytuł:
Użytkownik

No i niestety na tej centrali nie da się tego uruchomić tego co chciałem, jest możliwość uruchmienia tylko połączeń wdzwanianych (kolejkowanych)
Informacje takie uzyskałem po rozmowie z Działem Doradzctwa Techinzcnego TPSA (zdziwiłem jak mi to jasno i szybko wyjaśnij :-))

Więć nie zaczynając nowego tematu zapytam tutaj.
Jak rozwiązać wdzwanianie się (po numerze telefonu) punktów do serwera NND za pomocą modemu analogowego aby odbierać pliki z konkretnego katalogu.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Jak rozwiązać wdzwanianie się (po numerze telefonu) punktów do serwera NND za pomocą modemu analogowego aby odbierać pliki z konkretnego katalogu.

Nie wiem czy do końca rozumiem pytanie... Wdzwanianiem załatwiasz dostęp do netu i serwerka na nnd... Reszta to sprawa serwera www czy ftp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.