Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 października 2017, 07:36

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 10 listopada 2009, 20:31 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Spotkałem się z czymś, czego nie potrafie zdiagnozować.
Pracuję zdalnie dla pewnej firmy, w której zajmuje się dwoma serwerami na Linuksie. Sieć w sensie logicznym i fizycznym to nie moja broszka.
Od pewnego czasu jeden z użytkowników zaczął mieć problemy z dostępem do samby. Zacząłem więc sprawdzać logi i w samej sambie nic nie znalazłem. Za to znalazłem trochę wpisów w logach dotyczących karty działajacej z modułem tg3. Ponieważ z takimi kartami miałem trochę niedobrych doświadczeń, dziś pracownik firmy wymienił kartę na standardową pracującą z modułem 8139too.
Jednak nadal coś jest nie tak, a w /var/log/kernel dalej pojawiają się wpisy:
: [/] [] ()
Nov 10 18:59:12 server kernel: eth0: link down
Nov 10 18:59:13 server kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
Nov 10 19:01:03 server kernel: eth0: link down
Nov 10 19:01:05 server kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1

Jest ich dostatecznie dużo i są prawie identyczne jak z poprzednią kartą. Czyli - coś się dzieje, ze sieć umiera co minutę i odżywa. Skoro nie jest to karta w serwerze to co? Router mają jakiś Sonic sprzętowy. W sumie sieć zupełnie typowa stacje na Windowsie + jeden serwer windowsowy głownie do sql.
Drugie serwer linuksowy służący głównie do backupów nie rzuca błędami sieciowymi.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 10 listopada 2009, 20:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Ja miałem wczoraj podobny problem. Ostatnie to co w logu:
: [/] [] ()
Nov 9 02:50:27 nnd_s1 kernel: eth1: link down.
Nov 9 02:50:29 nnd_s1 kernel: eth1: link up.


Po tym ewidentnie straciłem łączność z serwerem. W logach wyrzuciło cały dzień - pustka. Dziwiło mnie tylko to, że połączenie z netem na klientach było. Dziś rano zachodząc do serwera, zauważyłem, że wyrzuciło wszystkie konsole. Restart pomógł. Czerwo sugerował problem sprzętowy, ale to raczej niemożliwe - serwer ma dopiero kilka miesięcy i zero zwiech.
Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 10 listopada 2009, 20:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Przewody i reszta sprawdzona ? Skoro pada polaczenie i serwer
jest ok pod kazdym wzgledem, a rzecz sie dzieje u jednego uzytkownika
to chyba latwo jest to dosc sprawdzic.
A nie moze sie cos wykluczac na wzajem w sieci ?
Jakies dwie takie same nazwy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 10 listopada 2009, 23:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:17
Posty: 383
miałem to samo i pisałem na trzepaku każdy pisał że coś nie tak z sprzętem ale nie był to problem sprzętowy tylko odpalony skrypt sprawdzający połączenie do netu

_________________
Jeśli post okazał się pomocny kliknij Pomógł
GG: 9822296
Obrazek
Multimo 2Mb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 10 listopada 2009, 23:18 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Hm, ja raczej wykluczam problem sprzętowy po stronie serwera. Mało prawdopodobne, by nawaliła karta sieciowa i druga wymieniona okazała się do kitu. Wiem, że to nie jest niemożliwe, ale akurat tu mało prawdopodobne.
Nie wykluczam problemów sprzętowych po stronie switchów, czy innych urządzeń. Teraz wyłączone są wszystkie stacje klienckie, a komunikaty dalej te same.
Żadnych szczególnych programów sieciowych to raczej tam nie ma, choc na wszelki wypadek pojutrze jeszcze zapytam....

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 listopada 2009, 02:06 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
A eth0 do czgo jest wpięte ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 listopada 2009, 15:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Eth0 jest o ile pamiętam wpięte do switcha, albo do tego sonica bezpośrednio. Jutro dopytam jeszcze.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 listopada 2009, 15:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
JA mam tak jak odłączam modem fizycznie (odlaczenie kabelka od modemu)
: [/] [] ()
Nov  5 10:27:53 homerek kernel: eth0: link down
Nov  5 10:28:01 homerek kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Nov  5 10:28:08 homerek kernel: eth0: link down
Nov  5 10:28:24 homerek kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Nov  5 10:28:30 homerek kernel: eth0: link down
Nov  5 10:28:41 homerek kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1

zalezy co jest z drugiej strony NND (swich lub ten modem) moga szwankowac.
EDIT
ewętualnie kabelek :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 listopada 2009, 17:02 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Nie wiem, ale u mnie często zdarzają się zaniki napięcia - dosłownie ułamek sekundy. Serwerowi to nic nie robi, natomiast w takim przypadku ZAWSZE restartuje mi się modem DSL i wtedy pojawiają się takie wpisy odnośnie eth0 - do którego to jest podpięty tenże modem:
: [/] [] ()
Mar 17 22:46:51 firegate kernel: eth0: link down
Mar 17 22:46:59 firegate kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1

Może to jest przyczyną ? Twój serwer wytrzymuje takie krótkie zaniki, natomiast switch już nie.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 listopada 2009, 18:10 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Hm, serwer na pewno jest podpięty do UPSa takiego 3000W, ale czy switch i czy router to nie wiem.
Jutro będę rozmawiać z pracownikiem firmy, to zobaczymy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 11 listopada 2009, 23:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Tez nie sadze zeby to bylo to ... :
Cytuj:
Nov 10 18:59:12 server kernel: eth0: link down
Nov 10 18:59:13 server kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
Nov 10 19:01:03 server kernel: eth0: link down
Nov 10 19:01:05 server kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1

Padanie polaczenia jest zbyt czeste. Ale mozliwe, ze moze byc
cos nie tak z napieciem i jesli nie ma tam zadnego zabezpieczenia
to nawet jakies solidne zaklocenia w sieci moga to zrobic, a przeciez
to jest ponoc zaklad pracy wiec jakas spawarka, albo inne urzadzenie
moze niezle namieszac. Sprawdz prawidlowosc tych wpisow.
Znaczy czy przez cala zmiane sie to powtarza i pozniej zanika ..., itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl