Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 23:22

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 3 grudnia 2009, 00:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Cytuj:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:83:19:F3
inet addr:79.190.x.x Bcast:79.190.x.x Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:11709840 errors:920 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8689017 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:3840311253 (3662.4 Mb) TX bytes:1285227777 (1225.6 Mb)
Interrupt:11 Base address:0xd000

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1F:1F:2F:5B:81
inet addr:192.168.2.1 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:9465018 errors:819 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:11634980 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1397395622 (1332.6 Mb) TX bytes:3848809784 (3670.5 Mb)
Interrupt:12 Base address:0xf000



Witam, czy to karty padają czy jest jakieś inne wytłumaczenie? dodam ze karty nie maja jeszcze 1 roku, a błędy ciągle rosną :-( obie to RTL-ki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 3 grudnia 2009, 02:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Po jak długim czasie są te błędy?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 3 grudnia 2009, 19:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
z 10-15godz. po reboocie, obecnie serwer pracuje:
Cytuj:
Nazwa kanoniczna hosta homerek
IP nasłuchujący 192.168.2.1
Wersja jądra 2.4.35-2nnd (SMP)
Nazwa Wersji NND Linux 0.2.3
Uptime 1 dni 22 godzin 10 minut
Obecnych użytkownków 0
Obciążenia średnie 0.08 0.18 0.17

a bledy obecnie to:
Cytuj:
eth0 1393/0
eth1 1090/0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 4 grudnia 2009, 23:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 24 marca 2007, 09:20
Posty: 115
jeżeli dobrze policzyłem to odsetek błędów jest ok 0,00X % wiec nie ma się czym przejmować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 5 grudnia 2009, 00:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
tomii pisze:
jeżeli dobrze policzyłem to odsetek błędów jest ok 0,00X % wiec nie ma się czym przejmować.

odsetek bledow? w stosunku do czego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 5 grudnia 2009, 02:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:83:19:F3
inet addr:79.190.x.x Bcast:79.190.x.x Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:11709840 errors:920 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8689017 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:3840311253 (3662.4 Mb) TX bytes:1285227777 (1225.6 Mb)
Interrupt:11 Base address:0xd000

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1F:1F:2F:5B:81
inet addr:192.168.2.1 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:9465018 errors:819 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:11634980 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1397395622 (1332.6 Mb) TX bytes:3848809784 (3670.5 Mb)
Interrupt:12 Base address:0xf000

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 13:35 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
ETH0
: [/] [] ()
RX packets:1089298648 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:672148966 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0


ETH1
: [/] [] ()
RX packets:777919257 errors:127694 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1090911890 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0


Mi też się to nie podoba, mówią ze to RTL sypie błędami i żeby wymienić na Intela.

Dziwne te errory i też mi się nie podobają, mam teraz tylko 0,2% errorów i to się zmienia ale przeważnie oscyluje w granicy 1/4000p.

Chociaż miałem ich duużo więcej co powodowało że sieć mi klękała. Chyba to była wina switcha który był fake. Będę szukał dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 17:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
stawialbym na inny sprzet niz eth w routerze.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 18:11 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Raczej tak, sprawdziłem właśnie serwery z rozmaitymi uptime'ami i jakoś nawet po kilkudziesięciu dniach nie mam żadnych błędów na kartach z rtl8139. To raczej inne urządzenie jest powodem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 21:43 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
serwer z uptime 300dni na rtl nie ma błędów.
Oczywiście router a nie tylko komputer ktory sobie stoi i sie nudzi.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 18:25 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
realteki nie lubią długiego kabla od sieciówki do jakiegoś urządzenia dalej, stad był problem żeby to działało, 25m kabla było już problemem nie do przeskoczenia na tych kartach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 18:37 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
a moze raczej wina kabla, końcówek?

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 19:39 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
adagio pisze:
realteki nie lubią długiego kabla od sieciówki do jakiegoś urządzenia dalej, stad był problem żeby to działało, 25m kabla było już problemem nie do przeskoczenia na tych kartach
Sorry, ale bajki jakieś opowiadasz...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 19:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
potrafia prawidlowo dzialac przy znacznie dluzszym kablu niz ustawy przewiduja.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 grudnia 2009, 23:46 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
-MW- pisze:
potrafia prawidlowo dzialac przy znacznie dluzszym kablu niz ustawy przewiduja.

Dokładnie to miałem na myśli - sprawdzone w praktyce.

W tejże "praktyce" widziałem też okablowanie, miejscami dużo krótsze niż 25 m, na którym działy się cuda niewidy. Jak wyciągnąłem wtyczkę i spojrzałem na rozszycie skrętki (robione przez "wyspecjalizowaną firmę"), to mi szczena opadła tak, że do dzisiaj lekkiego karpia mam :evil:
"fachowcom" z tej "firmy" chyba nie udało się rozszyfrować skrótu UTP (z akcentem na "P") ;)

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 18 grudnia 2009, 13:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
U mnie sie uspokoily narazie bledy, zrobilem rekonfiguracje mrtg bo zmienily sie nazwy paru userow i od 11godzin narazie mam czysto :-)
Cytuj:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:83:19:F3
inet addr:79.190.x.x Bcast:79.190.x.x Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1486005 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1128080 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1713747575 (1634.3 Mb) TX bytes:174350089 (166.2 Mb)
Interrupt:11 Base address:0xd000

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1F:1F:2F:5B:81
inet addr:192.168.2.1 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2037614 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2490596 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:253477936 (241.7 Mb) TX bytes:1982210173 (1890.3 Mb)
Interrupt:12 Base address:0xf000


EDIT
Po koleinych 8 godzinach w pracy czar prysnol :-( wiec to nie byla wina mrtg, szkoda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl