Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:13

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Witam Kolegów!

Chciałbym zapytać jaki sterownik użyć aby karta ruszyła. Próbowałem ten który jest domyślnie w net_conf--> DRIVER for PCMCIA Lucent, Orinoco, PRISM II base ale nie chce ruszyć. Na stronie Avaya wogóle nie mogę odkopać do tego modelu nic. Może ktoś z kolegów posiada sterowniki pod to cacko i zechciał by się podzielić.
I jeszcze jedno pytanko po instalacji owego sterownika wywala mi błąd:

/lib/modules/2.4.35-2nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o: init_module: Operation not permitted

Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters,including invalid IO or IRQ parameters.

You nay find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.35-2nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o: insmod /lib/modules/2.4.35-2nnd/kernel/drivers/pcmcia/ds.o failed
/lib/modules/2.4.35-2nnd/kernel/drivers.pcmcia/ds.o: insmod orinoco_cs failed

Może ktoś zna jakies rozwiązanie. Byłbym wdzięczny :-) bo to mój początek z linuxem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:52 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
You nay find more information in syslog or the output from dmesg

Sprawdziłeś?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Jako iż jest to mój początek linuxowej przygody pozwole sobie wkleic kod może kolega zerknie na to.

: [/] [] ()
[root@(none) marek]# dmesg
Linux version 2.4.35-2nnd (root@nnd-builder) (gcc version 3.3.3) #1 SMP pią lut 15 18:08:56 GMT 2008
BIOS-provided physical RAM map:
 BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
 BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
 BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000000bfe0000 (usable)
 BIOS-e820: 000000000bfe0000 - 000000000bff0000 (reserved)
 BIOS-e820: 000000000bff0000 - 000000000bff8000 (ACPI data)
 BIOS-e820: 000000000bff8000 - 000000000c000000 (ACPI NVS)
 BIOS-e820: 00000000ffff0000 - 0000000100000000 (reserved)
0MB HIGHMEM available.
191MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 49120
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 45024 pages.
zone(2): 0 pages.
DMI not present.
ACPI: RSDP (v000 IBM                                       ) @ 0x000eb170
ACPI: RSDT (v001 IBM    ATLANTA2 0x00000001 IBM  0x00000000) @ 0x0bff0000
ACPI: FADT (v001 IBM    ATLANTA2 0x00000001 IBM  0x00000000) @ 0x0bff008c
ACPI: BOOT (v001 IBM    ATLANTA2 0x00000001 IBM  0x00000000) @ 0x0bff0030
ACPI: DBGP (v001 IBM    ATLANTA2 0x00000001 IBM  0x00000000) @ 0x0bff0058
ACPI: DSDT (v001    IBM ThinkPad 0x00001000 MSFT 0x0100000c) @ 0x00000000
Kernel command line: BOOT_IMAGE=NND_Router ro root=301 ide=nodma
ide_setup: ide=nodma : Prevented DMA
No local APIC present or hardware disabled
Initializing CPU#0
Detected 698.561 MHz processor.
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 1392.64 BogoMIPS
Memory: 188644k/196480k available (3219k kernel code, 7448k reserved, 1223k data, 220k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Inode cache hash table entries: 16384 (order: 5, 131072 bytes)
Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
Page-cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
CPU serial number disabled.
CPU:     After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU:             Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
mtrr: v1.40 (20010327) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
mtrr: detected mtrr type: Intel
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
CPU:     After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU:             Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU0: Intel Pentium III (Coppermine) stepping 06
per-CPU timeslice cutoff: 731.81 usecs.
SMP motherboard not detected.
Local APIC not detected. Using dummy APIC emulation.
Waiting on wait_init_idle (map = 0x0)
All processors have done init_idle
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xf0200, last bus=0
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Using IRQ router PIIX/ICH [8086/7198] at 00:07.0
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16)
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
Journalled Block Device driver loaded
SGI XFS with no debug enabled
SGI XFS Quota Management subsystem
vga16fb: initializing
vga16fb: mapped to 0xc00a0000
Console: switching to colour frame buffer device 80x30
fb0: VGA16 VGA frame buffer device
pty: 512 Unix98 ptys configured
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with MANY_PORTS SHARE_IRQ SERIAL_PCI enabled
PCI: Found IRQ 11 for device 00:00.2
PCI: Sharing IRQ 11 with 00:00.1
IRQ routing conflict for 00:03.0, have irq 10, want irq 11
Real Time Clock Driver v1.10f
Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
floppy0: no floppy controllers found
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 7777K size 1024 blocksize
loop: loaded (max 8 devices)
Compaq SMART2 Driver (v 2.4.28)
HP CISS Driver (v 2.4.60)
v2.3 : Micro Memory(tm) PCI memory board block driver
MM: desc_per_page = 128
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00beta4-2.4
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
PIIX4: IDE controller at PCI slot 00:07.1
PIIX4: chipset revision 0
PIIX4: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0x8440-0x8447, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
hda: SAMSUNG MP0804H, ATA DISK drive
hdb: CD-224E, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hda: attached ide-disk driver.
hda: host protected area => 1
hda: 156368016 sectors (80060 MB) w/8192KiB Cache, CHS=9733/255/63
hdb: attached ide-cdrom driver.
hdb: ATAPI 24X CD-ROM drive, 128kB Cache
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
Partition check:
 hda: hda1 hda2
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
sim710: No NCR53C710 adapter found.
Loading Adaptec I2O RAID: Version 2.4 Build 5
Detecting Adaptec I2O RAID controllers...
Red Hat/Adaptec aacraid driver (1.1-3 Feb 15 2008 18:10:35)
scsi: <fdomain> Detection failed (no card)
NCR53c406a: no available ports found
sym53c416.c: Version 1.0.0-ac
Failed initialization of WD-7000 SCSI card!
DC390: 0 adapters found
megaraid: v2.10.10.1 (Release Date: Thu Jan 27 16:19:44 EDT 2005)
aec671x_detect:
GDT-HA: Storage RAID Controller Driver. Version: 3.04
GDT-HA: Found 0 PCI Storage RAID Controllers
3ware Storage Controller device driver for Linux v1.02.00.037.
3w-xxxx: No cards found.
nsp32: loading...
libata version 1.20 loaded.
kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k scsi_hostadapter, errno = 2
kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k scsi_hostadapter, errno = 2
kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k scsi_hostadapter, errno = 2
md: linear personality registered as nr 1
md: raid0 personality registered as nr 2
md: raid1 personality registered as nr 3
md: raid5 personality registered as nr 4
raid5: measuring checksumming speed
   8regs     :  1288.000 MB/sec
   32regs    :   626.000 MB/sec
   pIII_sse  :  1409.200 MB/sec
   pII_mmx   :  1578.000 MB/sec
   p5_mmx    :  1650.800 MB/sec
raid5: using function: pIII_sse (1409.200 MB/sec)
md: md driver 0.90.0 MAX_MD_DEVS=256, MD_SB_DISKS=27
md: Autodetecting RAID arrays.
md: autorun ...
md: ... autorun DONE.
LVM version 1.0.8(17/11/2003)
Initializing Cryptographic API
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 1024 buckets, 8Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 16384)
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
VFS: Mounted root (ext3 filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 220k freed
Adding Swap: 27524k swap-space (priority -1)
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,1), internal journal
Intel(R) PRO/100 Network Driver - version 2.3.43-k1
Copyright (c) 2004 Intel Corporation

PCI: Found IRQ 15 for device 00:06.0
e100: selftest OK.
e100: eth0: Intel(R) PRO/100 Network Connection
  Hardware receive checksums enabled
  cpu cycle saver enabled

ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
ip_conntrack version 2.1 (1535 buckets, 12280 max) - 320 bytes per conntrack
Linux Kernel Card Services 3.1.22
  options:  [pci] [cardbus] [pm]
hermes.c: 4 Dec 2002 David Gibson <hermes@gibson.dropbear.id.au>
orinoco.c 0.13d (David Gibson <hermes@gibson.dropbear.id.au> and others)
ds: no socket drivers loaded!
unloading Kernel Card Services
hermes.c: 4 Dec 2002 David Gibson <hermes@gibson.dropbear.id.au>
orinoco.c 0.13d (David Gibson <hermes@gibson.dropbear.id.au> and others)
e100: eth0 NIC Link is Up 100 Mbps Full duplex



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:32 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=17816
Zainstaluj nowszą wersję lspci. Link powyżej.
Podaj zawartość lspci.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Proszę bardzo

: [/] [] ()
[root@(none) marek]# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82440MX Host Bridge (rev 01)
00:00.1 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82440MX AC'97 Audio Controller
00:00.2 Modem: Intel Corporation 82440MX AC'97 Modem Controller
00:02.0 VGA compatible controller: Silicon Motion, Inc. SM712 LynxEM+ (rev a0)
00:03.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6812 CardBus Controller (rev 05)
00:06.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 08)
00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82440MX ISA Bridge (rev 01)
00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82440MX EIDE Controller
00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82440MX USB Universal Host Controller
00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82440MX Power Management Controller
:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:08 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 08)

Masz jedną karte sieciową i wg moich wyników wyszukiwania, to powinna działać z modułem eepro100.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Maciek pisze:
Cytuj:
Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 08)

Masz jedną karte sieciową i wg moich wyników wyszukiwania, to powinna działać z modułem eepro100.


Tak ona działa. Masz w 100% rację
Sęk w tym że mam drugą kartę i jest to PCMCIA AVAYA Silver (wlan) którą usiłuję zainstalować. Włożyłem ją w gniazdo próbowałem dodać ten sterownik o którym pisałem wyżej ale nie idzie niestety :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Wynik lspci nie pokazuje tej karty. Więc mam wróżyć? Trzeba było lspci zrobić po jej włożeniu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Wszystko się zgadza. Tylko problem w tym że jest włożona w gniazdo PCMCIA i jak widać na załączonym kodzie nie ma jej.
Karta sprawna bo pod wingrozą działała OK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Może problem leży po stronie czytnika kart czy jak tam się on nazywa, znaczy po stronie modułu sterującego nim bo chyba coś powinno pokazywać.
Próbowałem włożyć zwykłą sieciówkę LAN i też jej nie widzi. Może jakiś pomysł ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
a moze to Ci pomoze, sa stery pod linuxa : http://www.air2web.ch/en/support/treiber.htm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie przyszło mi do głowy, jeśłi to pcimcia i nie widać karty, to nie załadowałeś modułu pcimcia. Zapewne będzie tu modprobe yenta_socket. Potem jeszcze raz lspci.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 00:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Właśnie nie idzie z tym modułem... Powoli tracę nadzieję :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 00:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sprawdziłeś wszystkie moduły w /lib/modules/.../.../pcimcia?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 00:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Tak właśnie skończyłem sprawdzać ostatni i nic :( Dalej jak jej nie było tak jej nie ma :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 00:31 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Z tego wynika, że problemem jest pcmcia, a nie karta na tym slocie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 00:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Raczej tak. Komp to stary poczciwy IBM ISeries 1171.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 00:59 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
O ile pamiętam, to najpierw trzeba ładować pcmcia_core, zrobiłeś to?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 01:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:05
Posty: 13
Jeśli chodzi o modprobe pcmcia_core to nie. Nie ładowałem przed każdym Jestem jeszcze troche zielony więc prosze o wyrozumiałośc. Udało mi się uruchomić na PLD-ku kiedyś ale to było dawno i na innym sprzęcie, tylko tam widziało karte po włożeniu jej do slotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 12 stycznia 2010, 01:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No to najpierw modprobe pcmcia_core, a potem próbuj ponownie moduły pcmcia od yenta_socket poczynając.
Jeśłi działało kiedyś na PLD to powinno na NND. Choć akurat odpalanie routera na laptopie to średni pomysł.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl