Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 08:50

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 19:58 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Wiesz w innym wątku był taki spec od blokowania wszystkiego wszystkim i on też miał swoje pomysły.
Serio. To po to są standardy, żeby ułatwiać życie. Wiem, że tu raczej nie zachodzi ten przypadek. Ale teraz sobie wyobraź, że robisz duży firmowy serwer tak po twojemu, potem zmieniasz pracę, a ktoś kto po tobie dostaje - stawia wszystko od nowa, bo za cholerę nie może dojść jak to działało tobie, a on nie może za żadne skarby vhosta dodać. Ty zaś w nowej robocie rzucasz gromy, bo poprzedni admin też robił "po swojemu". :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 20:05 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
CyberDuck pisze:
No wiec jesli przyjmujesz takie ustawienie i ono dziala to gdzie tu herezja ? W sumie to bylo przypadkowe bo piszac skrypt
php generujacy plik vhosts przeoczylem to przy srawdzaniu :D
i tak juz zostalo.
Jak napisał Maciek. Dodam tylko, że tobie działa, a kogoś innego, kto przeczyta Twoje wypowiedzi, może wprowadzić w błąd, bo jemu nie zadziała, albo może i zadziała, ale coś innego działać mu przestanie. Dlatego wychlastałem ten, nielogiczny moim zdaniem, fragment konfigu.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 marca 2010, 16:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Fajnie ze inkwizycja dziala i herezje tepi i masa postow a moglby ktos napisac ,pod jakimi haslami szukac jak to zrobic zeby dzialalo ,albo jak sie znajdzie taki specjalista ktory od lopaty stuknie opis jak to zrobic po kolej w 2 minutki zeby czasu nie marnowal .

Z tego co wygrzebalem na forum to robie tak :
1 .rejestracja na stronce jakiejs no-ip (juz na 3 sie zarejestrowalem i )
2.instalacja programu pobranego ze stronki na ktorej sie zarejstrowalem .
3.telefon do nazwa.pl zeby Mi dnsy zmienili na tez jakies utrzymywane na stronce darmowej
4 konfiguracja tzw wildcard
5 powinno dzialac po parudziesieciu probach i wertowaniu googla .

Czerwo cos zaczol pisac fajnie szkoda ze nie podal wiecej szczegolow...co i jak zrobic,...

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Ostatnio zmieniony czwartek, 4 marca 2010, 16:30 przez monter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 marca 2010, 16:28 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
monter pisze:
Z tego co wygrzebalem na forum to robie tak :
1 .rejestracja na stronce jakiejs no-ip (juz na 3 sie zarejestrowalem i )
2.instalacja programu pobranego ze stronki na ktorej sie zarejstrowalem .
3.telefon do nazwa.pl zeby Mi dnsy zmienili na tez jakies utrzymywane na stronce darmowej
4 konfiguracja tzw wildcard
5 powinno dzialac po parudziesieciu probach i wertowaniu googla .
Masz rację, powinno działać :)

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 marca 2010, 16:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
heh moze jeszcze jakis komentarz :P
mam prosbe do kogos ogarnietego w konfiguracji tej stronki
http://freedns.sgh.waw.pl
potrzebuje zeby ktos Mi to skonfigurowal albo napisal jak bo nie mam pojecia .
Zrobilem 2 usera login :ferdek1 haslo: ferdek1
chodzi o te strefy chyba , Moja stronka to masterkomp.com.pl dnsy z nazwa.pl mam

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 5 marca 2010, 00:47 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
klikasz na utwórz strefę > Nazwa strefy: wpisujesz domene
typ strefy: Podstawowe
i klikasz utwórz, tyle.
czekasz aż freedsn przeładuje konfig i możesz z nazwy.pl przenieść domenę na owy dns
EDIT:
stworzyłem Ci strefę na koncie ferdek1, teraz w panelu nazwa.pl wystarczy wydelegować domenke na dnsy freedns


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 5 marca 2010, 21:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
super Dzieki wielkie:D
, to teraz jak sie zmieni ip to stronka bedzie dzialac czy mam cos jeszcze zrobic ....? jakis program instalnac na serwie albo te wildcard ?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 marca 2010, 02:52 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
jak masz zmienne ip, to warto je aktualizować podczas zmiany, tym skryptem:
http://freedns.sgh.waw.pl/freedns-dyndns.py


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 8 marca 2010, 14:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
heh tylko jak go uzyc .
#!/usr/local/bin/python

import xmlrpclib, getopt, sys

params = \
{ "user" : "username",
"password" : "password",
"zone" : "domain.name",
"name" : "hostname",
"oldaddress" : "*",
"ttl" : "600",
}

server = "https://freedns.sgh.waw.pl/xmlrpc.php"

def usage():
print """
freedns-dyndns.py [-h|--help ]
[-u|--user <user> ]
[-p|--password <password> ]
[-z|--zone <zone> ]
[-r|--recordname <record name> ]
[-o|--oldaddress <old address> ]
[-n|--newaddress <new address> ]
[-t|--ttl <ttl> ]
[-s|--server <xmlrpc server>]

Inserts can be performed by leaving "oldaddress" empty.
Deletes can be performed by leaving "newaddress" empty.
Updates are performed by giving both old and new addresses.
Old address can be wildcard '*'.

"""

def main():
global server, params
opts, args = getopt.getopt(sys.argv[1:], "hu:p:z:r:o:n:s:t:", ["help", "user=", "password=","zone=", "recordname=", "oldaddress=", "newaddress=", "server=", "ttl="])
for o, a in opts:
if o in ("-u", "--user"):
params["user"] = a
elif o in ("-p", "--password"):
params["password"] = a
elif o in ("-z", "--zone"):
params["zone"] = a
elif o in ("-r", "--recordname"):
params["name"] = a
elif o in ("-o", "--oldaddress"):
params["oldaddress"] = a
elif o in ("-n", "--newaddress"):
params["newaddress"] = a
elif o in ("-s", "--server"):
server = a
elif o in ("-t", "--ttl"):
params["ttl"] = a
else:
usage()
sys.exit()

print "p: %s" % params
client = xmlrpclib.Server(server)

print "result: %s" % client.xname.updateArecord(params)


if __name__ == "__main__":
main()



pewnie trzeba by go spaczkowac nadac prawa wykonywalnosci i dopisac do /etc/rc.local ?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 8 marca 2010, 14:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To jest skrypt w pythonie, więc trzeba:
pacman -S python
a potem można to uruchamiać komendą python sciezka/do/skryptu.py albo zmienić nagłówek by poprawnie wskazywał położenie pythona, a więc /usr/bin/python oraz wykonać chmod 755 skrypt.py, żeby można wykonywać skrypt bezpośrednio.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 8 marca 2010, 16:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Dobra instalnolem pytona i w skrypcie zmienilem pierwsza linijke naglowka na usr\bin\python .
Czy musze edytowac ten skrypt i podac tam jakies dane np login domene haslo ? czy wszystko juz bedzie dzialac i stronka po zmianie ip bedzie widoczna dalej w necie ?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 8 marca 2010, 17:35 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Niech się wypowie, ktoś, kto tego używa. Ale tak na chłopski rozum, to:
: [/] [] ()
params = \
{ "user" : "username",
"password" : "password",
"zone" : "domain.name",
"name" : "hostname",
"oldaddress" : "*",
"ttl" : "600",
}

coś tam trzeba chyba wpisać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 marca 2010, 19:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Dam tak :
params = \
{ "user" : "ferdek1",
"password" : "franek",
"zone" : "masterkomp.com.pl",
"name" : "hostname",
"oldaddress" : "*",
"ttl" : "600",
}

Reszte pol nie bardzo wiem co wpisac hostname to nazwa serwera a moze dns ? oldadres to wpisac ip serwera (router),czy dnsy nazwy.pl ... no kto ma to skonfigurowane moze by podpowiedzial ... :D
(ferdek1 to moja nazwa uzytkownika ,password haslo ,masterkomp.com.pl to domena ktora kupilem na nazwie.pl )
Pozdrawiam

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 9 marca 2010, 20:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Mi tam do pełni szczęścia brakuje jeszcze IP, skoro to ma odświeżać IP. Może "hostname"?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 11:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Dobra to wpisze IP Swojego serwerka zewnetrzne jako hostname .
Dzieki .

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl