Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:17

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 2 marca 2010, 15:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Witam .
Mam nnd + chello i kupilem sobie domene xxxxxx.com.pl i druga yyyyy.pl
chcialbym je miec na Swoim serwerze NND obie na raz a niedlugo jeszcze 3 cia .

Jak obejsc to ze mam zmienne ip i jak sie za to zabrac .Na poczatek pewnie trzeba apacha instalnac . potem jakis pakiet do aktualizacji ip ,itd .
Stronki sa bardzo proste nie potrzebuje jakis zaawansowanych rozwiazan tylko zeby wrzucic index i pare podstron ale chyba na tym serwerze www (tthpd) ktory jest w nnd standardowo to sie nie da tego zrobic .

Prosilbym o jakas podpowiedz szczegolnie odnosnie tego ze ip nie mam stalego choc zmienia sie ono bardzo bałwan jestem praktycznie tylko w wypadku awarii jakiejs .
ps moze wygodniej by bylo przejsc na nowa dystrybucje cdn ?
Pozdrawiam

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 16:15 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Wszystko tak, jak piszesz. Zakładasz sobie jakieś konto czy to na dyndns czy na jakimś noip. Domenki podpinasz pod nazwę tego noip. W apache robisz virtualhosty.

Jeżeli chodzi o CDN...
Jaka to maszyna?

Pozdrawiam,
Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 16:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Maszyna to 2,4 ghz sempron ,512mb , 20 gb dysk , 2 sieciowki 100 ale mam w planach 1gb tylko nie wiem jakie najlepiej kupic zeby nie babrac sie ze sterownikami .

1.Mam juz zainstalowanego apacha po adresie ip moim widoczna jest stronka
2.Zarejstrowalem sie na no-ip.pl(pewnie teraz na serwie trzebaby ten pakiet instalnac?)

Mam domene zaparkowana na nazwa.pl i pewnie mam im kazac zmienic swoje dnsy na Moje a potem ...
O wirtualhostach szukam juz info bo nie mam pojecia co to i po co :)


Jakby ktos mogl cos jeszcze od lopaty podpowiedziec to bylbym wdzieczny .

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Ostatnio zmieniony wtorek, 2 marca 2010, 16:50 przez monter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 16:48 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
W panelu nazwa.pl zmieniasz hosta domeny na ten adres (dyndns/noip lub coś w tym stylu).

Virtualhosty w apache są w /etc/httpd/vhosts.conf. Jest tam wszystko w miarę przejrzyście opisane. Chociaż, jeżeli nie zamierzasz robić stron typu: alamakota.yyy.pl to nie będą potrzebne.

Maszyna się nada do CDN, pamięci starczy 512 MB, chyba że masz jakieś większe plany co do tego serwerka.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 17:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
UPC az tak czesto nie zmienia IP. Raz na rok w praktyce.
Ja tez mam domeny na nazwa.pl i zrobilem przekierowanie na IP.
Wszystkie domeny przekieruj na ten sam adres IP, a na swoim serwerze
robisz virtual hosty, jak napisal kolega w pliku :
/etc/httpd/conf/vhosts.conf
wedlug wzoru :
: [/] [] ()
NameVirtualHost *:80
<VirtualHost *:80>
        ServerAdmin cyberduck@op.pl
        DocumentRoot /home/httpd/html/
        ServerName bluelan.pl
        ServerAlias bluelan.pl
        ErrorLog /home/httpd/html//log/bluelanpl-error_log
        CustomLog /home/httpd/html//log/bluelanpl-access_log common
</VirtualHost>

W razie zmiany poprostu pozmieniam IP i juz. Jak na razie
od roku czasu trzymaja oadresy.
Zobacz http://www.fanklubcoelho.pl ... ta stronka wlasnie stoi u mnie.
Poza tym zrobilem sobie tez no-ip.pl -> http://cyberduck.no-ip.pl/ .
Pobralem jedynie z no-ip.pl pakiet dla linuxa. Przeczytaj opis.
Wystarczy, ze do uruchamiania systemu dopiszesz komende dla tego
pakietu, ktory co jakis czas wysyla IP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 17:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Dalem na nazwa.pl przekierowanie na Swoj adres ip .
Mozesz podpowiedziec co dalej zrobic zeby stronka byla widoczna albo po jakim czasie sie to pojawi bo po adresie 84.XXX.XXX.XXX stronke widac a po XXXXXX.com.pl nie widac ale prawdopodobnie to potrwa chwile .
Moj wirtual host wyglada tak :
VirtualHost *:80>
ServerAdmin lechy@poczta.fm
DocumentRoot /home/httpd/html/index.html
ServerName masterkomp.com.pl
ServerAlias www.masterkomp.com.pl
ServerAlias masterkomp.com.pl
</VirtualHost>

Dziekuje :D
Narazie taki index jest testowy ale stronka dziala juz :D
http://www.masterkomp.com.pl/

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 18:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Poprawniej byłoby tak:
<VirtualHost *:80>
ServerAdmin lechy@poczta.fm
DocumentRoot /home/httpd/html/index.html
ServerName masterkomp.com.pl
ServerAlias www.masterkomp.com.pl
</VirtualHost>

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 marca 2010, 18:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Musisz dopisac oba w ten sposob :

Herezja wycięta przez moderatora - jeszcze ktoś by pomyślał, że naprawdę tak ma być ;)

U mnie dziala. Co prawda dawno tego nie robilem bo dopisalem sobie
panel www do NND i mi to generuje automatycznie, ale w ten sposob
mozna wpisywac. Jesli nie chcesz logow to skasuj linie :
ErrorLog i CustomLog .
index.html pomin bo w zaleznosci jaki bedziesz miec plik w folderze
domowym index.php lub index.html taki bedzie wczytany. Oczywiscie
jesli oba sa w folderze to pierwszy zostanie wczytany php.
Chyba, ze masz ustawiony apache inaczej.
w DocumentRoot wpisujesz sciezke do foldera dla strony i jesli np bedzie
to folder DocumentRoot /home/httpd/html/stronaglowna to taka
sciezke musisz spisac
: [/] [] ()
DocumentRoot /home/httpd/html/stronaglowna


Po przekierowaniu na nazwa.pl na adres IP u mnie juz widac strone
po od godziny do dwoch godzin.

Edit :...
U mnie juz widac :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 03:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Moglby ktos jeszcze podpowiedziec jak zrobic zeby ta stronka nawet po zmianie ip byla widoczna pod domena masterkomp.com.pl a nie pod masterkomp.no-ip.com czy sie nie da tak i recznie musze zmieniac adresy w nazwa.pl ?

natrafilem tez na maly problem w faq Jak dodac uruchamianie apacha do rc.conf nie bardzo wiem co wpisac i w ktorym miejscu ... nie jest sprecyzowane w FAQ .
SSH=1
WWW=1
HTTPS=0
FTP=0
MAIL=0
IMAP=0
IMAPS=0
IDENT=0
a moze w sekcji daemons :
tylko co wpisac apache , httpd a moze sciezke do uruchamiania cala /etc/rc.d/httpd start
Ale to malo wazne bo moge do rc.local dodac i tez powinno dzialac.


ps home.pl ma promocje 3 domeny za darmo ,moze sie komus przyda to bo za Moja musialem dac 8 zl

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 09:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
To troszke boli bo nazwa.pl jest ogolnie drozsza, ale za to
ma wiele wiecej mozliwosci.
Nie wiem czy zdazyles przeczytac zanim moja "herezja" zostala
wycieta bo to co tam napisalem zalatwialo sprawe. U mnie dziala, a
mialem podobny problem. Na www strony mi dzialaly, a bez nie
i po przeczytaniu wielu postow na tym i nietylko forow i wpisaniu
tego co wycieto domena zaczela dziala na to i na to. Tak wiec jakas
heretyzacja sie pospieszyla i juz sie nie dowiesz co zrobic :D
Sprobuj jeszcze wlaczyc wildcard.

Uruchamianie serwera wpisujesz jedynie w pliku /etc/rc.conf
W sekcji demons zaraz za dhcpd wpisz httpd .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 14:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
http://www.nnd-linux.pl/modules.php?nam ... int&sid=53
Tyle o wildcards znalazlem .
Nie masz jakiegos configa starego ktory dziala zebym analogicznie Swoj sobie wypelnil . Wogole tego no-ip nie moge zalapac .

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 14:30 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zasadniczą cechą systemu nazw DNS jest przypisanie łatwiej dla człowieka nazwy do łatwego dla komputera numeru IP.
Zatem generalnie, jeśli mamy zmianę IP, to w tzw. pliku strefy dla danej domeny trzeba to zmienić. Innego sposobu nie ma.
Jednak są sposoby zastępcze, które pozwalając przydzielić normalną domenę do zmiennego IP. Należy do tego wykorzystać dowolny adres typu dynDNS.
Na swoim komputerze, który ma odpowiadać na zapytania domenowe instalujemy odpowiedni program (np. ez-ipupdate, inadyn), który zapewni regularne odświeżanie naszego IP. Natomiast w pliku strefy można wpisać np.tak:
ja.mojadomena.pl 1H IN CNAME ja.dynamicznydns.com
To powinno działać. Tyle że taki adres może ewentualnie służyć do www lub ftp.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 15:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
ale na dzień dzisiejszy "normalną" domenę można przypiąć do serwera z dynamicznym ip.
np. http://freedns.sgh.waw.pl/
co prawda tam przeładowanie jest co 15 minut ale jeżeli ip się zmienia raz na miesiąc to nie powinno to przeszkadzać.
Są też serwisy które częściej odświeżają. Działa - sprawdzałem :)

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 17:41 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
CyberDuck: to jeśli to nie była herezja, to znaczyłoby, że w dokumentacji Apache piszą herezje:
http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html

: [/] [] ()
NameVirtualHost *:80
<VirtualHost *:80>
ServerAdmin lechy@poczta.fm
DocumentRoot /home/httpd/html
ServerName masterkomp.com.pl
ServerAlias www.masterkomp.com.pl
</VirtualHost>

i zarówno z "www", jak i bez musi działać, chociaż w dokumentacji podają, że ServerName ma być z "www", zaś ServerAlias bez, ale de facto to bez różnicy.

Poza tym "NameVirtualHost *:80" wystarczy raz, przed deklaracjami virtualhostów.

== EDIT ==
A jak sobie jeszcze dopisze masterkomp.no-ip.com i/lub www.masterkomp.no-ip.com do ServerAlias, to strona też się otworzy po wpisaniu tych adresów.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 18:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
No to nie wiem moze mam cos namieszane.
W kazdym razie zrobilem probe i bez tego niewypowiadalbym sie, ale
po skasowaniu czesci z www strona przestala trafiac tam gdzie trzeba.
Zamiast tego trafiala do glownego katalogu a nie tam gdzie powinna.
Ta bez www trafiala przy tym tam gdzie trzeba. Po dopisaniu spowrotem
tej czesci z www znowu strona zaczela trafiac tam gdzie trzeba.
Juz napisalem. Moze to i herezja, ale u mnie dziala. Herezja jest jednak
twierdzic, ze cos jest potrzebne, ale nie jest potrzebne :D
Cytuj:
zarówno z "www", jak i bez musi działać, chociaż w dokumentacji podają, że ServerName ma być z "www", zaś ServerAlias bez, ale de facto to bez różnicy


Zeby nie bylo :
1. Wykasowalem te czesc bez www :
http://fanklubcoelho.pl -> trafia do glownego katalogu w ktorym znajduje
sie strona glowna serwera !!
2. http://www.fanklubcoelho.pl -> trafia gdzie trzeba.
Jutro to przywroce, ale dla unaocznienia herezji chcialem zebys sobie kliknal.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 18:25 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Cytuj:
If you are adding virtual hosts to an existing web server, you must also create a <VirtualHost> block for the existing host. The ServerName and DocumentRoot included in this virtual host should be the same as the global ServerName and DocumentRoot. List this virtual host first in the configuration file so that it will act as the default host.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 18:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
OT.
Dziwne, to jeszcze są ludzie czytający książki? Na dodatek Paulo Coelho? Myślałem, że już tacy nie żyją. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 18:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Viater ok ok. Ja Cie doskonale rozumiem. Chodzilo mi tylko wlasciwie o te
ostatnia czesc. Kliknoles sobie ? Sprawdziles ? To jeszcze badz taki mily
i wytlumacz to.

Maciek sa i to jest jedyny w polscie oficjalny fanklub.
Nawet baner strony sie znalazl na plycie filmu wydania
limitowanego DVD "Weronika postanawia umrzec" , ale mniejsza o to.
Ba nawet dodam, ze ludzie pisza z jego tworczosci matury :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 19:18 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
CyberDuck pisze:
Viater ok ok. Ja Cie doskonale rozumiem. Chodzilo mi tylko wlasciwie o te
ostatnia czesc. Kliknoles sobie ? Sprawdziles ? To jeszcze badz taki mily
i wytlumacz to.
Nie sprawdzałem - wierzę Ci, to ma prawo działać, ale nie jest to prawidłowe podejście. U Ciebie tak jest, bo - strzelam - najprawdopodobniej masz globalną ServerName ustawioną na fanklubcoelho.pl

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 marca 2010, 19:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
No wiec jesli przyjmujesz takie ustawienie i ono dziala to gdzie tu herezja ? W sumie to bylo przypadkowe bo piszac skrypt
php generujacy plik vhosts przeoczylem to przy srawdzaniu :D
i tak juz zostalo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl