Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 października 2017, 01:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 19 listopada 2010, 02:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 29 kwietnia 2004, 14:13
Posty: 205
Lokalizacja: B-st
Witam. Zamierzam zakupić RouterBoard mikrotik seria 411 ale nie za bardzo się orientuje która płyta będzie odpowiednia są płyty

MikroTik RouterBoard 411 1x LAN, 1x miniPCI, level 3
Mikrotik Routerboard 411U, 1x LAN, 1x MiniPCI, level 4
Mikrotik Routerboard 411AR, 1x LAN, 1x MiniPCI, level 4
MikroTik RouterBoard 411AH 1x LAN, 1x miniPCI, level 4, 64 MB RAM

411AR jest już fabrycznie z modułem radiowym pierwsza najtańsza 411 z wersją programu level 3 ale nie nie wiem czy wystarczy ta 411 z level 3 czy ina. Może ktoś mi wyjaśni jaki są różnice w tych płytach

Chcę zastosować to do podłączenia użytkowników w paśmie 2,4 stacja AP na 5 userów potem możne do 10 max. Teraz ma AP sprzętowy jakieś badziewie.

AP ma byś przeźroczysty sieć pracuje na NNND no może jakieś filtrowanie maków na AP i szyfrowanie sygnału WPA lub WPA2 do tego może AES, TKIP, PSK jakie są możliwości?

Jeżeli nie sprawi to kłopotu to proszę również napisać jaki zasilacz transformatorowy czy impulsowy no i jakie napięcie i amperaż, jak najlepiej karta czytałem że R52 i Atheros 5213 jest ok ale tych R52 jest kilka rodzajów.

Dziękuję.

_________________
Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 19 listopada 2010, 08:31 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Żeby postawić punkt dostępowy potrzebujesz licencję minimum level4.
Co do sprzętu polecałbym kupić z większa ilością złączy miniPCI, np routerboard-433.
Ja w swoim mam kartę tp-linka na 2,4GHz i R52 na 5GHz. Zasilacz mam od jakiegoś apeka 12V 1A transformatowy podłączony bezpośrednio do płyty RB. Chodzi to bardzo OK. Jeśli chciałbyś zasilać poprzez poe lepiej wstawić zasilacz np 18V i 2A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 19 listopada 2010, 10:27 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Jesli potrzebujesz tylko jeden interfejs radiowy, to najtaniej wyjdzie RB411U. Jesli chcesz 2 radia na raz, to RB411AR (30 zl roznicy). Co do szyfrowania to tylko WPA2-AES - najbezpieczniejsze i ze wsparciem sprzetowym karty. Z kart polecam Sparklana-123ag. Zasilacz najlepiej buforowy. Jesli nie chcesz miec podtrzymania pradowego, to tylko transformatorowy (sa wieksze i ciezsze, ale nie padaja jak muchy). Co do mocy, to zalezy w jaki sposob chcesz zasilac rbka.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 20 listopada 2010, 04:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 29 kwietnia 2004, 14:13
Posty: 205
Lokalizacja: B-st
Dziękuje za podpowiedzi. Zasilał będę bezpośrednio do RB nie przez POE bez podtrzymania napiecia.

_________________
Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 20 listopada 2010, 18:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Dodam, że o podtrzymaniu napięcia warto tu pomyśleć. Najsłabszy UPS będzie toto zasilał godzinami. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 20 listopada 2010, 19:49 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Nie widze sensu zakladania UPSa do tego typu sprzetu. Zasilacz buforowy w zupelnosci wystarczy, a bedzie tanszy i wydajniejszy na tych samych akumulatorach.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 listopada 2010, 01:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wiesz tasiorku, ja jestem prosty chłopak i się na tych niuansach nie wyznaję. Dla mnie UPS to Uninterruptible Power Supply, czyli każdy zasilacz, który podtrzyma zasilanie na wypadek braku prądu. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 listopada 2010, 09:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Nie wnikajac w szegoly techniczne ogolnie przyjelo sie nazywac UPSem zasilacz awaryjny, ktory na wyjsciu ma prad zmienny, w Europie najczesciej 230V.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl