Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 23 listopada 2017, 07:12

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 17 stycznia 2011, 19:09 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Witam.

Zakupiłem dwie karty sieciowe, jedna na chipsecie 8139C, druga 8139D i mam problem. Pracują one pod kontrolą debiana 5. Zauważyłem, że ifconfig pokazuje coś takiego:

: [/] [] ()
eth4      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:30:4f:79:90:90
          inet addr:192.168.2.50  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::230:4fff:fe79:9090/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:13349 errors:136 dropped:175 overruns:136 frame:0
          TX packets:18210 errors:0 dropped:0 overruns:2 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:3014126 (2.8 MiB)  TX bytes:25095775 (23.9 MiB)
          Interrupt:20 Base address:0xd000


Próbowałem podłączać do różnych switchy, za pomocą różnych kabli i zawsze jest tak samo. Czyżbym miał pecha i trafił na dwie uwalone karty?

Proszę o jakąś podpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 18 stycznia 2011, 21:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
albo kabel uszkodzony, albo podlaczasz sie do huba, uszkodzony switch?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 19 stycznia 2011, 07:57 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Tym samym kablem podłączyłem drugą kartę sieciową, wbudowaną w płytę i tamta chodzi ok. Po przestawieniu w tryb 10 FD nie generuje błędów, tylko prędkość niska :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 19 stycznia 2011, 13:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
A może PCI uszkodzone - próbowałeś w różnych portach? Co to za płyta główna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 19 stycznia 2011, 13:47 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Nawet mnie nie strasz. Płyta niedawno kupiona Intel D945GSEJT z jedym portem PCI. Dziś może dostanę jeszcze jedną kartę LAN na PCI z innym chipsetem, to potestuję.

Jedna z tych kart włożyłem do innego kompa i postawiłem na nowo system i też sypała błędami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 19 stycznia 2011, 14:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Mam ta samą płytę tylko, że CDN na niej jest postawiony. Ja miałem problemy z kartą wbudowaną. Na PCI mam Intel Pro/100S i nie było z nią nigdy problemy.
Może zainwestuj też w taką kartę.
Mogę spróbować włożyć do niej 8139 ale najszybciej w przyszłym tygodniu - wcześniej niestety nie dam rady.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 20 stycznia 2011, 20:36 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Dziś przyszła nowa karta, gigówka od TP-Linka, po zainstalowaniu jej w komputerze działa prawidłowo. Przynajmniej na razie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 20 stycznia 2011, 21:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
No to gratulacje. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl