Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 24 czerwca 2017, 03:59

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 21 maja 2012, 14:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Mam siec na nnd, lacze dynamiczne asymetryk 100/10mbit , 1,8 procek ,512ram,4gb,2X rtl 8139 .

Zastanawiam sie jak najprosciej zmodernizowac siec zeby byla wieksza kontrola nad tym co sie dzieje bo teraz to jest chaos calkowity nawet nie wiem ile osob naprawde korzysta a ile placi.

Chcialem wprowadzic logowanie userow , i logowanie ruchu kazdej osoby w razie problemow z piractwem,do tego potrzebuje dawac ogloszenia dla wszystkich i indywidualne ,w stylu przypomnienia o platnosciach i najlepiej jakis system ogarniajacy platnosci i wylaczajacy nieplacacych.

Jak sie za to zabrac ,zostac przy nnd a moze juz cos lepszego np cdn , co by mialo zaimplementowane pakiety potrzebne do ogarniecia lanu ...
Jesli zostac to od czego zaczac ,pppoe a moze LMS ?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Ostatnio zmieniony środa, 23 maja 2012, 01:33 przez monter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 maja 2012, 22:17 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jaka to sieć? Radiowa? Ethernetowa?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 maja 2012, 01:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Zwykly lan z paroma mostami na 2,4 ghz typu bridge .

Nie wiem jak to ogarnac ,juz raz probowalem zrobic dhcp +arp i nie wyszlo bo non stop ktos ip serwera ustawial albo cudze macki i musialem zaniechac bo ludzie sie zaczeli odlaczac.
Chcialem tez w miare nieinwazyjnie to zrobic zeby ludzi nie denerwowac i nie narazac na brak netu .

Wymyslilem ze pozbieram mac jakims programem i porownam z tymi na umowach i tak zidentyfikuje i dodam do serwera czesc userów,moze to zajac mase czasu ale nie znam prostszej metody a pozostalym mackom wysle komunikat ze nie sa zarejstrowani w sieci i prosze sie zidentyfikowac.

Chyba ze jest jakis prostszy sposob ...

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 maja 2012, 21:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
az taki pasztet? o matko :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 24 maja 2012, 10:17 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Już w innym wątku podawano kilka sposobów.
W przypadku sieci ethernetowej i nie używaniaAP maskujących MAC, można zastosować ip-sentinel. Fantastyczne narzędzie. Dupkowi, który zmieni mac się odechce szybko.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 24 maja 2012, 20:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Chyba siakieś pppeo powinieneś postawić i info dla niezautoryzowanych userów jak uzyskać hasło i login.

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 24 maja 2012, 22:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Gdzie szukac tego watku albo pod jakimi haslami ...

Mam zainstalowac DHCP + arp + ip-sentinel
czy sam sentinel ?

Czy sentinel tez zabezpieczy przed osoba ktora jest kablem do lanu wpieta i Sobie ustawi ip serwera albo router wepnie z ip serwera ?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 25 maja 2012, 09:16 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sentinel wiąże IP z makiem. IP serwera, podobnie jak wszystkich klientów musi być wpisany w konfigurację. Próba zmiany IP na Windows kończy się "zatruciem" tablicy arp chuligana i koniecznością restartu. Nie ma szans się udać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 25 maja 2012, 13:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Ale musze sparowac ip i mac w dhcp ? czy tylko w sentinelu ?

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 25 maja 2012, 18:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
DHCP nadaje IP po MAC-u, a ipsentinel sprawdza czy się nie zmienia MAC na danym IP wiec musi być IP<->MAC w dhcp i ipsentinelu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl