Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 13:31

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 22 sierpnia 2017, 07:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 118
Lokalizacja: Gdynia
Witajcie,
mam mały kłopot, bowiem okazuje się, że jednak jestem laikiem ;)

Mam skromny serwer WWW oparty na Debianie 8, na którym hostuję kilka stron.
Ostatnio zorganizowałem sobie nowe znacznie szybsze łącze, ale póki co zmuszony jestem do latania na starym, bo nie umiem dobrze skonfigurować routingu :roll:

Trochę już poczytałem na ten temat, ale nadal nic konstruktywnego mi z tego nie wyszło...
Zatem, mam 2 łącza:
1. radiolinia podpięta do eth0 - statyczny IP=46.175.236.XX
2. światełko podpięte do eth2 - statyczny IP=83.14.253.XX

Dodatkowo serwer robi za router dla mojej sieci biurowej, maskaradę zrobiłem poprzez eth1,
gdzie sieć mam w adresacji 192.168.0.0

Chciałbym uzyskać następujący efekt, żeby podstawowym łączem było światło(eth2), wtedy radiolinia zostanie backupem, jeśli coś się spitoli w Orange (czytaj TPsa).

Jednocześnie każde zapytanie z jednego i drugiego WANa dostało odpowiedź (czyli bramy pozostały obie, dla każdego łącza osobne). Muszę tak to zrobić, żeby na spokojnie zmienić przekierowania domen na nowe IP, no i oczywiście dla wygody.

Myślałem już nawet, żeby sobie jakiegoś sprzętowego routerka sprawić, ale przy przesyłach, które mam, szkoda mi wydawać 1,5kzł, skoro to wszystko kwestia odpowiednio skonfigurowanego routingu ;)
Niestety, dla mnie to jednak za mądre :mrgreen:

Co potrzeba, znaczy co mam jeszcze podać, żeby to poprawnie skonfigurować?

Pomożecie?

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 4 grudnia 2017, 12:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
potrzebujesz gotowca czy podpowiedzi? gotowca raczej nie znajdziesz, a podpowiedź, no cóż wszystko zależy jak masz podział neta zrobiony, zapytaj wujka google "dwa wany" powinien pomóc , jest dużo rozwiązań może coś ci spasuje.


Edit.
Ja mam zrobione to na MT z automatycznym przełączaniem po zaniku łącza głównego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 4 grudnia 2017, 21:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 118
Lokalizacja: Gdynia
Dzięki za odzew w temacie :)

Problem rozwiązałem sobie zakupieniem routera Draytek Vigor 2925.
W sumie poszedłem na łatwiznę, bo nie miałem czasu na wynajdywanie koła na nowo.

Pewnie jakbym miał więcej czasu, to bym się zagłębił bardziej w temat i użył "pięknie skrojonych na miarę" skryptów iptables...
Cóż, zapłaciłem i mam.
Router spełnia moje oczekiwania w 95%, więc jest ok.
Pozostałe - brakujące 5% do pełnej satysfakcji, to jego wydajność, ale tutaj już budżet na więcej nie pozwolił.

Zależało mi na czasie, żeby wystawić usługi www na "już" z szybkiego łącza ftth - 60Mb/s uploadu i 600 down.
Mam, działa, nie narzekam :mrgreen:

A tematów - właściwie skryptów/rozwiązań tego typu jest w necie od jasnej Anielki. Tylko zabrakło mi elementarnej wiedzy, żeby to wszystko poskładać odpowiednio dla własnych potrzeb...

Jedyne, co mnie wkurza i to bardzo, to to, że muszę mieć podpięty router/bramę z "pomarańczy", bez której podobno Orange nie jest w stanie świadczyć mi takiej usługi. (hehe).

Pewnie da się to wszystko odpowiednio ustawić, ale "Pomarańczowi" nie dzielą się takimi informacjami - wcale.
Neostrada u jednego z klientów, działa mi bez "ichniejszego FunBoxa" na podobnym sprzęcie, ale "światłowodowe DSL" podobno się nie da - wg słów z infolinii.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 6 grudnia 2017, 00:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
4Tech pisze:
Neostrada u jednego z klientów, działa mi bez "ichniejszego FunBoxa" na podobnym sprzęcie, ale "światłowodowe DSL" podobno się nie da - wg słów z infolinii.

To prawdopodobne. Neostrada to typowy PPP i jest wiele routerów, które potrafią zestawic połączenie mając login i hasło. W przypadku DSL od zawsze było ich urządzenie. Klient w przeciwieństwie do NEO nie miał prawa w tym grzebać, za to oni od zewnątrz tak.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl