Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 06:53

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Panowie mam pytanie do ludzi o zawawansowanym stopniu znajomosci freesco, czy jest mozliwe ustawienie routera w ten sposob, aby - bylo mozliwe wdzwonienie sie na router z innego komputera i korzystanie poprzez niego z internetu.
dokładniej: w domu jestem podłączony do sieci lan ktora ma dostęp do internetu, chcę włożyć modem do tego komputera i z pracy wdzwaniac sie (innym komputerem z pracy) na ten komputer oczywiscie po to by korzystać i internetu poniewaz połączenie telefoniczne między pracą a domem mam darmowe.
Czy jest to możliwe na freesco - pozostawiam pytanie dla fachowców.
pozdrawiam
:wink:

Tytuł:
PGF

Tak jest to mozliwe, ale uwaga modem przy freesco musi byc zewnetrzny.
Gdzies widziałem opis tego, ale nie pamiętam gdzie. pewenie jest na freesco.pl. o jest tu:

http://www.freesco.pl/publikacja.php?id=24

Tytuł:
przeczytałem i paru rzeczy nie rozumiem:

nie rozumiem tego zapisu:
"W sieci pod adresem 10.1.1.1 jest główna brama do Internetu (akurat też freesco, ale nie ma to znaczenia). Pod adresem 10.1.1.21 jest też brama ale w sumie udostępnia tylko DNS-cache do sieci. Dla dodatkowego freesco przydzieliłem IP 10.1.1.20, a dla użytkownika modemowego 10.1.1.22."

głowna brama wiadomo 10.1.1.1 - to co udostępnia provider a przynajmniej tak mi sie wydaje

cytuje:
"pod adresem 10.1.1.21 jest też brama" ale co to za brama i gdzie sie ją ustawia,

dalej - "dla dodatkowego freesco przydzieliłem 10.1.1.20" jakie dodatkowe freesco?

następnie nie wiem jak sie zalogować tutaj:
"Następnie logujemy się do panelu (IP_serwerka:82) i trzeba zmienic hasło użytkownika dostępowego na ppp (nie wiem jakie jest na standardzie, ale ppp nie działa od razu).
Panel -> Modem Users -> Change -> ppp i trzeba podać nowe hasło. "

i ostanie cytuje:

"To tyle konfigu od strony freesco, potrzebny jest jeszcze konfig od strony windy:

Trzeba stworzyć nowe połączenie. Potrzebny będzie skrypt - jest w archiwum z plikiem IMG do modemowego freesco.
Wpisujemy numer jak zazwyczaj (ale jest niezwykle krótki, np "4"), "

- zkąd mam wziąć ten skrypt
- gdzie mam wpisać ten numer i dlaczego taki krótki

pozdrawiam i czekam na pomoc :) :) :)

Tytuł:
Panowie czy nikt naprawde nie probowal czegos takiego, prosze o jakiekolwiek uwagi czy sugestie :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.