Dzięki za odpowiedzi. Trochę mi się przesunęły terminy, ale problem konfiguracji wraca.
Mam neostardę do tego modem zintegrowany z routerem i switchem (4 porty). Jest to neostrada, ale modem sie nazywa ADSL.
Próbuję ustawić na freesco (wersja ppoe) dostęp do Internetu.
Serwer freesco odpowiada na pingi z komputerów klienckich; komputery również odpowiadają na pingi z serwera freesco. (Czyli druga sieć działa.)
Pierwsza - czyli połączenie serwer freesco z modemem - nie działa.
Tzn. pingi z serwera freesco - do Internetu nie odpowiadają.
Zastanawiam się, czy używam właściwej wersji freesco i właściwego sposobu instalacji???
http://www.freesco.pl/publikacja.php?id=22
Np. po co edytować plik options i wpisywać tam swoje hasło i login, skoro to robi już sam modem - serwer freesco ma się łączyć z routerem modemowym, a nie z samym modemem. Modem ma połączenie z neo, bo pod Windowsami chodzi to w miarę nieźle.
ifconfig pokazuje mi
Druga sieć: 10.0.0.11 (tu jest dobrze)
Pierwsza sieć: inet addr: 255.255.255.255 Maska 255.0.0.0, Broadcast 255.255.255.255
Skąd taki dziwny adres 255.255.255.255???
Na freesco mam ustawione używanie klienta dhcp - dla pierwszej sieci.
Przerwanie jest takie same w obu kartach - 11, ale adresy kart różne.
Wiem, która karta jest do której sieci.
Adres modemu: 10.0.0.2 (taki jest domyślny) ( i ma tworzyć sieć z serwerem freesco).
Czy dobrze jest jeśli obie sieci mają IP:
10.0.0.x (zmienia sie tylko ostatnia cyfra, ale się nie powtarzają)?
Próbowałem też Coyotelinux (zob.
www.neostrada.info) ale efekt jest ten sam - tzn. sieć lokalna działa, ale do Internetu nie ma dostępu, ani do modemu nie mogę się do_pingować z serwera freesco. W coyote nie mogę się zalogować - wpisuję user root, bez hasła - jak w instrukcji - ale nie chce mnie wpuścić. Dlaczego?
MTU eth0 i eth1 jest 1500