Witam.
Jestem początkujący. Mam małe pojecie o sieci ale z podstawami sobie poradze. Prosze o jak najszybszą pomoc (i jak najlepszą)
Mam mase pytań i nie wiem od czego rozpocząc.
Wiec tak. Zamówiłem sobie Neostrade (nie wiem czy + czy zwykla bo nie wiem czym sie różnią). 512 kilo za 150 zeta miesiecznie (ten standartowy zestaw ktory jest teraz w sprzedazy z 30 sto dniowym okresem testowania).
Oczywiscie nie sam, mam 3 kumpli czyli razem 4 kompy ktore chce do tego podłączyć. Tepsa pewnie da mi modem na USB bo na k.sieciowej juz nie dają. Wiec teraz przejde do meritum. Szukałem troche na stronach ale nigdzie nie jest to opisane konkretnie.
Chcę rozdzielić te 512 na 4 kompy,
ale po równo czyli zeby na jeden komp przypadalo minimum 128 kilo. Zaden router "gotowy" (taki za 300 - 500 z allegro ) podobno mi tego nie zrobi wiec mam zrobic sobie routera na LINUX na jakims starym kompie. Mówie okey. Tylko na jakim LINUX i w jaki sposób wszystko połączyć (oczywiscie po za połączenie samych sieciówek bo z tym sobie dam radę). Czy da rade zrobic to freesco. Moze ktos jest w stanie zrobic mi taka dyskietke za kasę (z systemem na ktorym moglbym startowac kompo-routera) , albo poradzic jak to zrobić. To jest poważny problem i mam nadzieję ze rownie poważnie do niego podejdziecie i pomożęcie mi.
Przepraszam za wszystkie niefachowe słowa ale nie znam sie zbytnio i mam nadzieję, że nikt nie bedzie sie czepiał błenduf ortograficznych itp...
Z góry dziekuje za wszelką pomoc...
nobody69