Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 18:13

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Mam pytanie odnośnie tworzenia sieci osiedlowej. Otóż u nas w sieci jest 6 użytkowników. 4 korzysta z SDI, usługi udostepnianej poprzez Serwer freesco. 2 następne na własny użytek mają Neostradę podłączoną bezposrednio pod port USB do jednego z ich komputerów. W tym całym połączeniu nie chodzi o Internet ale sieć LAN dla wszystkich w jednej grupie roboczej nazwanej WORKGROUP. Mam dwie niewiadome. Po pierwsze pewnikiem jest iz chcemy miec 3 urzadzenia do rozdzielania (hub lub switch). Jedno już mamy- jest to switch. Teraz nie wiem czy dokupic jeszcze dwa switche czy dwa huby. Kolega który robi CISKO uważa, że lepiej tą drugą opcje urzeczywistnic ja sam nie wiem. Poza tym jest pewien problem z adresami IP. Otóż aby u 4 uzytkowników chodził net z serwera pod freesco mamy wpisane IP maske podsieci i DNS-y. Ci dwaj użytkownicy z Neo+ nie mogą mieć wpisane IP bo mają ustawienia automatyczne zeby im neostrada chodziła. Czy znasz ustawienia aby kazdy był w sieci badz nalezy przestawic konfiguracje we freesco zeby uzytkownicy mieli wolne pole IP do wpisu a serwer automatycznie udostepniał im internet poprzez przypisanie MAC-ów. Proszę o szybką odpowiedz,
LOVERCRAFT :twisted:

Tytuł:
PGF

1. hub czy swicz to kwestia gustu :)

2. ci ci maja neo musz wstawic sobie karty sieciowe i one bedza mialy adresy z sieci freesco (uwaga nie powinni oni otrzymywac adresu bramy), najlepiej gdy adres wpiszesz na sztywno :)

Tytuł: hmm

Po pierwsze panie zciechu wybór ten to nie kwestia gustu i szukam kogoś kto mi doradzi ja stawiam na szybkosc

Po drugie jestem chyba troche lamerem bo nie kapuje>> oni musza miec karty sieciowe i maja ale ich posiadanie nie powoduje ze sa im przypisane jakiekolwiek nr wszystko ustawiam w IP proszę o jaśniejsze sie wyrażenie dla beginnera :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.