Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 16:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mam SDI i 2 kompy w domu. Chciałbym aby i w 2 był net (jest tylko w jednym) Nie wiem jak do tego się zabrać. Jeśli ktoś może niech przedstawi najlepsze rozwiazanie. Krok po kroku co mam kupić itp. czy kabel scrosowany czy nie ustawienie w windzie.

Tytuł:
Użytkownik

Chcac polaczyc dwa komputery wsadzasz do obydwu karty sieciowe, w ustawieniach protokolu TCP/IP wpisujesz ta sama maske np. 255.255.255.0, przypisujesz kolejne numery IP (I komp np. 192.168.0.1, II komp - 192.168.0.2) i jesli ktorys z komputerow jest na Windows 95 lub 98 dorzucasz Klienta sieci Microsoft Networks, ustawiasz ta sama Grupe robocza, laczysz komputery kablem SKROSOWANYM i masz juz siec miedzy tymi dwoma komputerami :) Wpinasz terminal SDI do jednego z komputerow i z niego tworzysz "serwer". Nie wiem jednak w jaki sposob terminal SDI jest widoczny pod Windows... Jesli sa do niego jakies ustawienia to zagladnij czy we wlasciwosciach nie ma gdzies czegos takiego jak udostepnianie polaczenia internetowego... Aha bedzie to pewnie takze zalezec od tego na jakiej wersji Win pracujesz... Mozna tez ewentualnie sprobowac z jakims programikiem do routingu np. WinRoute, jesli bedzie on widzial modem na porcie szeregowym... - jednak wowczas ten drugi komputer bedzie mial internet tylko wtedy gdy ten z terminalem SDI bedzie wlaczony...
Mozna tez ewentualnie poskladac jakies 486 z flopkiem i zrobic router na freesco :) Wowczas te dwa komputery wpinasz do switcha lub huba kablem zwyklym i do niego wpinasz takze "serwerek" na ktorym udostepniasz polaczenie internetowe...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.