Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 20:07

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Cze, czytaławm wasze pogadóżki, w jak sposób działa to urządzenie? Jest jeszcze taki myk na TP można kupić jak się ma znajomości :lol: też takie coś a nazywa się to "Ochronnik Abonencki" też niby uziemia, ale nic więcej o nim niewiem. Jak ktoś to testował to niech napisze do mnie mrroger@poczta.onet.pl. A jeszcze jedno, z tym czymś co toczyła się dyskusja, ten kto to sprzedaje niech wyśle mi także na maila opis tego czegoś: W jaki sposób podłączyć, czy nie ma spadku transferu przez to urządzenie it. Jeszcze cena jak bym brał np. 10szt.
OK Nara

Tytuł:
40 zeta/szt.

A ochronnik abonencki to chyba byly dwa bezpieczniki na linii
/ i to jeszcze na koncentratorze wyniesionym, centrala E10A / :lol:

Tytuł:
Użytkownik

Z tego co wiem urzadzenie do ochrony sieci telefonicznej przed przepieciami ma bardzo podobny schemat co ten na skretke ale ma slabsze parametry ochronne i nie nadaje sie na skretke .Z tym ze ja mowie o urzadzeniu ktore sprzedaje jeden ze sklepow z urz telefonicznym w krakowie nie o urz. tpsy
Co do protectnetow to duzo zalerzy od wykonania ,fabryczne maja najlepsze parametry ale przy 100 wystepuja spadki parametrow zauwazalne ,wykonanie domowe to raczej kiepskiej jakosci polaczenia lutowane szczegolnie te gniazda sie zle lutuje i ciezko plytke wykonac pod gniazdo rj45 metoda domowa (pisak ) za pomoca foli tes nie ma problemow ale sie przestaje oplacac zabawa i lepiej chyba kupic na allegro .
Podlacza sie to tak ze wpina sie koniec kabla zakonczony wtykiem rj 45 do protectora a protectora do huba lub kompa .I trzeba uziemienie podlaczyc lub zerowanie ale z zerowaniem bym uwazal jak nie jestes elektrykiem wypadki sie zdazaja !!!

Tytuł:
monter pisze:
ciezko plytke wykonac pod gniazdo rj45 metoda domowa (pisak )

Ba, nie takie rzeczy sie robilo za pomoca pisaka :P hahahahaha

Tytuł:
Użytkownik

Co do zerowania (czyli podłączenie do przewodu neutralnego) to nawet po poprawnym wykonaniu mogą być kłopoty. Po pierwsze jako elektryk widziałem już poupalane przewody neutralne na klatkach schodowych i jak ktoś ma "bolec" podłączony do zera a nie do przewodu ochronnego to ma wtedy faze na bolcu a co za tym idzie na switchu. A po drugie jak gdzieś jest kiepskie połączenie przewodów na stykach w puszce, albo stara rozsypująca się aluminiowa instalacja to np. zasilacz od komputera z racji że jest na triakach lub tyrystorach generuje taką kaszanę, że nawet na zerze pojawiają się wyższe charmoniczne i nasza sieć dostaje po dupie, nie muwiąc o diodach na netprotektorze :lol: .Więc jak już to podłączyć to do przewodu ochronnego (warunek - idzie do samego uziomu jako ochronny "PE" i nie łączy się wcześniej z neutralnym jako "PEN") albo podłączyć do rury od centralnego - styk musi byćoczywiście czyściutki jak łza :lol:

Tytuł:
ok, pod warunkiem, że jakis sąsiad nie uziemił sobie do centralnego okpau albo lodówki, wtedy wiadomo, że lodówka zwycięży :-)

Ja tam stosuję oddzielny obwód zasilający na instalację komputerową i sieciową (jak się da to oddzielną fazę) + oddzielny uziom.

Miałem mały "romansik" z prądem swego czasu po wykonaniu jednej z sieci, gdzie wszystko było zerowane.
Pewnego pięknego dnia do firmy zawitało kilku pseudo elektryków i tak namieszało że po włączeniu światła w biurze na uziemieniu pojawiało się 220!!!

Jak mnie raz pizneło przy .... podłączaniu kabla do gniazdka RJ45 w podłodze to wylądowałem na ścianie kilka metrów dalej.

Nie wspomnę że nie wiadomo skąd od miesiąca coś dziwnego działo się z siecią .....

Od tego momentu nie stosuję uziemiania w zabezpieczaniu sprzętu. Jak nie ma innego wyjścia to siągnę osobny przewód do uziemnienia. I to wszystkim zalecam ....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.