Witam. Mam problem ze skonfigurowaniem sieci w domu. Na razie są dwa komputery połączone przez switcha. Do jednego podbięta jest neostrada przez USB. Ponieważ nie znam się na tym za bardzo, opiszę wszystko co wydaje mi się, że może byc potrzebne.
kompa z neostradą nazwijmy serwerem, drugiego - klientem
Na obu kompach zainstalowany jest Mandrake 10.1. Na kliencie dodatkowo Win XP SP2.
W serwerze mam kartę sieciową oznaczoną w taki sposób: NC3121 Fast Ethernet NIC (WOL).
Identyfikacja
Dostawca: ?Intel Corp.
Opis: ?NC3121 Fast Ethernet NIC (WOL)
Klasa nośnika: ?NETWORK_ETHERNET
Połączenie
Szyna: ?PCI
Szyna PCI #: ?0
Urządzenie PCI #: ?14
Funkcja PCI #: ?0
ID producenta: ?32902
ID urządzenia: ?4649
ID poddostawcy: ?3601
ID urządzenia podrzędnego: ?45271
Różne
Moduł: ?eepro100
W centrum sterowania - zarządzenia połączeniami mam 3 interfejsy sieciowe: ppp0 (neostrada), eth0, eth1 - tworzą się automatycznie po restarcie systemu. Czasem pojawia się eth0:9, ale nie potrafię sprecyzować kiedy i dlaczego - jak dla mnie losowo.
OPIS PROBLEMU:
kiedy oba połączenia sieciowe na serwerze (eth0, eth1) są wyłączone lub ustawione na DHCP, to ppp0 działa - mam dostęp do internetu, ale tylko na serwerze
kiedy zaś jedno z nich skonfiguruję ręcznie wpisując IP 192.168.1.1 i maskę 255.255.255.0 i bramę taką jak IP to działa mi sieć lokalna (pinguje się z klientem), ale nie działa internet.
Czyli na kliencie nie mam internetu w żadnym z wypadków, a na tym zależy mi najbardziej.
Co to może oznaczać?
P.S.
Na kliencie mam zintegrowaną sieciówkę, na płycie ABIT BH7-E. Tam w ustawieniach widać tylko eth0, nie ma eth1. IP ustawiłem 192.168.1.2, bramkę 192.168.1.1, a maskę 255.255.255.0.
Wszystkie kontrolki na kartach sieciowych i switchu są na zielono.
|