Witam ...
Hyyy ja mam taki sam problem a dokladniej z ARESEM 1.90 .
Pierwsze to prosil bym aby tym kturym sie kce to niech zassaja i zainstaluja go na kompie
http://lajbaorg.temp.powweb.com/pliki/a ... org%5D.exe
( nie laduje zadnego badziewa do systemu , nawet spoko programik p2p ) i jesli masz shapera obetnij sobie lacze do 5kb DL i 5 5kb UL ( podane wartosci sa przypadkowe i nie maja zwiazku z SSANIEM : ( ) .
Wiec ja mam XP zassalem , zainstalowalem i buja , bałwan jestem korzysta z polaczen TCP jest spoko ale jak zaczyna ssac po UDP to shaper przestaje go przycinac : ((( i transfery rosna do 50 kb : ( DL ,w zalerzosci od ilosci ZRUDEL 20-30 to tak mialem 40-50 kb .
Mam zainstalowana wersie NND nnd-linux-0.1-2005.07.10.iso , SHAPERA , MRTG .
W tym NND modul ipp2p niewycina ARESA na poziomie UDP : ( niestety ,ale TCP wycina , w nowym NIEWIEM : ( nieudalo mi sie go uruchomic jako serwer : ( .
Jak narazie mam takie regulki dla kolesi co go stosuja ale to niewiele sie zdaje poniewarz wycina caly ruch UDP malo tego jak zapodalem te regulki to ZACZELY sie FRAGMENTOWAC pakiety na UDP . Fak faktem spadl troszke transfer o 40% , ale zato przestaly poprawnie dizalc programy na UDP ( typu QUALE , skype , CS ), ale cos dzialaja .
1,2,4,5,6 ) <-- kolejnosc wpisywania w FW
6)iptables -I FORWARD -p udp -m length ! --length :512 -m limit --limit 1/s -d 192.168.22.17 -j ACCEPT
5)iptables -I FORWARD -p udp -m length --length :512 -m limit --limit 70/s -d 192.168.22.17 -j ACCEPT
4)iptables -I FORWARD -p udp -m length ! --length :512 -m limit --limit 1/s -s 192.168.22.17 -j ACCEPT
3)iptables -I FORWARD -p udp -m length --length :512 -m limit --limit 1/s -s 192.168.22.17 -j ACCEPT
2)iptables -I FORWARD -p udp -s 192.168.22.17 -j DROP
1)iptables -I FORWARD -p udp -d 192.168.22.17 -j DROP
Prosil bym o przetestowanie tego PROGRAMu ARES i ewetualne przedstawienie konfiguracji , Mi sie jusz pomysly skonczyly . Shaper to tosamo co HTB tylko z taka roznica iz SHAPER wpisuje regulki co czas przeladowania jaki jest w konfigu ja mam go na 5 .
dZIEKi ...