Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 23:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Coś mi chyba dysk pada :(. Mam NND WD4,3 GB Dziś dopadłem jakieś 15 GB WD I TAM CHCIAłBYM PRZENIEś CAłEnnd zUSTAWIENIAMI . Naczytałem się mase postów i nadala nie wiem zbytnio jak to zrobić (przekopiować NND na inny dysk nie tracąc ustawueń) .

1. Czy musze na tym drugim dysku zrobić identyczne partycje jak na tym co NND jest ? i wtedy kopiować jak leci wszystko ?
czy moge sobie jak bałwan jestem?

2. Co znaczy charotować? bo jakoś nie kumam.?

Może to jakieś proste dla was ale ja dopiero ucze sie wiec ... :wink:
Wybaczcie pleas:-)

Tytuł:

Wystarczy ci do tego norton ghost. Robisz bootowalną dyskietke z norton ghost. Robisz nim obraz swojego starego dysku(małego), i nakładasz cały obraz na większy dysk. Wszystko robisz spod norton ghost'a.. I nic więcej nie zmieniasz,to sie prosto robi. Trudniej jest jak chcesz przenieść nnd z ustawieniami na inny komputer...
Ja sam używałem norton ghosta tylko pod windowsem ale słyszałem że z partycjami linuxa bezproblemu sobie poradzi..

Tytuł:

Coś mi się wydaje ze to nie do końca tak...Przegoglowałem mase www ale jeszcze takiej odpowiedzi nie bylo! Próbowałeś? Jesteś Pewny ze NG da rade ? Zbyt proste :-) :P

Tytuł:
MODERATOR

hakowy pisze:
Wystarczy ci do tego norton ghost. Robisz bootowalną dyskietke z norton ghost. Robisz nim obraz swojego starego dysku(małego), i nakładasz cały obraz na większy dysk. Wszystko robisz spod norton ghost'a.. I nic więcej nie zmieniasz,to sie prosto robi.

Koszt licencji Norton Ghosta oczywiście policzyłeś...
I sprawdziłeś czy obraz małego dysku przeniesiony na większy wykorzysta całe dostępne miejsce na nowym dysku? A jak nie wykorzysta, to zaproponujesz Partition Magic za następne kilka stówek, zeby powiększyć partycję bez utraty danych, prawda?

hakowy pisze:
Trudniej jest jak chcesz przenieść nnd z ustawieniami na inny komputer...

a niby w czym ten problem? czyżby wykorzystanie Norton Ghosta (którego polecasz) wymagało późniejszej rekonfiguracji systemu?

Mam prośbę - nie odpowiadaj jesli nie wiesz o czym piszesz. Taki post pozostaje w archiwum i miesza w głowach tym co szukają rzeczowej informacji.

Do autora wątku: chrootować - użyć polecenia chroot, które "przenosi" cie do specjalnego podsystemu zaczynajcego się w katalogu podanego jako parametr polecenia chroot. Oczywiście w tym katalogu musisz mieć wszytko (biblioteki, programy, pliki konfiguracyjne itp.) co potrzebne do działania systemu.
Wszystko czego potrzebujesz do przeniesienia stystemu na większy dysk masz już na płytce instalacyjnej. Jesli masz system na jednej partycji i na jednej partycji ma pozostać (pomijam swap) to:

1. podłączasz oba dyski. Pamiętaj, że:

dysk master podpięty do pierwszego kontrolera to hda, a slave hdb
dysk master podpięty do drugiego kontrolera to hdc, a slave to hdd.

załóżmy że podłączyłeś stary dysk jako hda (hdb to cdrom), a nowy jako hdc.

2. uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej i logujesz się jako root

3. tworzysz dwie partycje na nowym dysku (hdc) - jedną przeznaczasz na swap a drugą na system. Nie ma to znaczenia, ale lepiej umieść partycję systemową na początku dysku. Do tworzenia partycji używasz programu fdisk lub cfdisk (oba są na płytce). Dla partycji swap wybierasz typ partycji swap, dla systemowej linux. Po partycjonowaniu masz dwie partycje - hdc1 i hdc2

4. po utworzeniu partycji musisz stworzyć na partycji systemowej filesystem (sformatować partycję). Można wybrać różne filesystemy, ale sugeruję żebyś wybrał ext3. Partycję systemową formatujesz poleceniem:

mkfs.ext3 /dev/hdc1

Dysk jest przygotowany do przeniesienia systemu, teraz musisz go podmountować.

5. wydajesz polecenie mkdir /mnt/stary /mnt/nowy
Tworząc w ten sposób katalogi w których podmountujesz dyski (a właściwie partycje)

6. mountujesz partycje:

mount -t ext3 /dev/hda1 /mnt/stary
mount -t ext3 /dev/hdc1 /mnt/nowy

jak zauważysz w katalogu /mnt/stary masz teraz zawartość starego dysku, którą w następnym kroku skopiujesz na nowy dysk.

7. kopiujesz dysk:

cp -p /mnt/stary/* /mnt/nowy

ważny jest parametr -a powoduje on że wszystko kopiowane jest w trybie archive czyli symlinki są nadal symlinkami, zachowane są prawa i własnośc plików itp...

8. po skopiowaniu zawartości musisz zainstalować bootloader. Tutaj właśnie użyjesz polecenia chroot.

chroot /mnt/nowy lilo -v

chroot /mnt/nowy powoduje, że każde następne polecenie wydane będzie się odnosiło do systemu zaczynającego się w katalogu /mnt/nowy, a lilo -v to instalowanie bootloadera w master boot recordzie dysku hdc.
Jeśli zobaczysz coś w stylu "Add nnd-linux" to znaczy że poszło ok i jesteś gotowy do zbootowania z nowego dysku.

9. w tym celu wyłączasz komputer, nowy dysk (hdc) przepinasz w miejsce starego (hda). To ważne!
Stary dysk odkładasz w bezpieczne miejsce. Uruchamiasz komputer i jeśli zrobiłeś wszystko dokładnie i nie było żadnych błędów w kopiowaniu plików system startuje z nowego dysku. Stary masz wciąż w zapasie na wypadek jakby coś poszło nie tak jak powinno.

Przy dobrych wiatrach powinno ci to zająć nie więcej niż jakieś pół godziny... masz dokąłdnie tem sam system, nic nie musisz konfigurować powtórne, i co ważniejsze zaoszczędziłęś kilka setek nie kupując Norton Ghosta. Teraz w dowód wdzięczności 10% zaoszczędzonej sumy wyślij dla PGF będzie nam łatwiej dalej pracować nad NND.

UWAGA, pisze z pamięci więc ewentulne pomyłki są wynikiem mojej starczej sklerozy.

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 czerwca 2006, 00:27 przez Mis', łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

O!

Człowieku jesteś super !

WSZYSTKO I NA TEMAT!
Co MIś to MIS'... hehe
:D

Tytuł:

TAk sobie to przeczytalem i nasuwa mi sie jeszcze jeden pomysł i pytanko. Jak się już uporam z tym kopiowaniem, to na przyszłość moge zawczasu taki 'dysk lustro' umieścić w kompie. A skrypt raz na jakiś czas kopiowałby (np
cp -a /mnt/stary/* /mnt/nowy.) dane na poszczególne partycje w cześniej odpowiednio utworzone . W tedy w razie awarii charoot i Slave na Mastera :D I po klopocie:-)

Ja sobie tak tylko kombinuje, żeby życie uprościć ... :D
Pytanie :
Są gotowe takie skrypty dla NND do tworzenia "Dysków luster"?

Tytuł:
MODERATOR

takise pisze:
Jak się już uporam z tym kopiowaniem, to na przyszłość moge zawczasu taki 'dysk lustro' umieścić w kompie. A skrypt raz na jakiś czas kopiowałby (np
cp -a /mnt/stary/* /mnt/nowy.) dane na poszczególne partycje w cześniej odpowiednio utworzone . W tedy w razie awarii charoot i Slave na Mastera :D I po klopocie:-)

Dobrze kombinujesz. Możesz sobie taki dysk przygotować i potem użyć rsync żeby uaktualnić tylko zmienione pliki. Ale jest w tym jeden drobny problem... musiałbyś zadbać, żeby w trakcie takiej synchronizacji dysków żaden proces nie pisał po dysku źródłowym. Musiałbyś również zadbać, żeby niektóre katalogi nie były synchronizowane.

takise pisze:
Są gotowe takie skrypty dla NND do tworzenia "Dysków luster"?

pakietu robiącego dokładnie to co napisałeś nie ma, bo dla każdego bedzie to troszeczkę inaczej wyglądać. Zresztą mając dwa dyski załatwiasz wszytko jednym poleceniem rsync. Jest natomiast pakiet backup-manager, który pomoże ci przygotowac archiwa i wysłać je na inny komputer po ftp lub scp, bądź nagrać je na płytę cd lub dvd. Późniejsze odzyskanie danych sprowadza się do tego samego co napisałem powyżej, z tym, że kopiowanie z dysku na dysk zastępujesz rozpakowaniem archiwów.

Jeśli z góry przeznaczasz jeden dysk na kopię lustrzaną to najsensowniej będzie użyć rsync uruchamianego cyklicznie z cron. Zadanie domowe dla ciebie - jak używac rsync i cron...

Tytuł:
MODERATOR

Tasiorek mam nadzieję doda ten post Misia do FAQ ? :D

Tytuł:
MODERATOR

Tak

Tytuł:
MODERATOR

W opisie był drobny błąd... i jak to z drobnymi błędami bywa miał bardzo poważne konsekwencje...
Otóż w pkt 7. jest polecenie cp -a /mnt/stary/* /mnt/nowy
Poprawnie zaś będzie:

opcja '-a' polecenia cp zachowuje uprawnienia, zaś '-p' wszystkie właściwości pliku (prawa, własność, timestamp).
Przepraszam za moją pomyłkę.

Tytuł:

O Mamuniu!
Dobrze, ze dysk który sobie szykowalem okazal sie spsuty!!! 8O
Tak bym pewnie główkował ..........
No i dobrze, ze tu co dzięń zaglądam :-)
No i dobrze, że Mis' .......
No i wogóle dobrze, że jest tu pare Osób co chcą pomagać...
No i dobrze, że jest to Forum ..i że NND...
No i wogóle jest git ..
DOBRA! Q ide spać, bo już pitole :wink:
[/list]

Tytuł:

W punkcie trzecim dopisałbym oznaczenie pierwszej partycji jako aktywnej w fdisku. Trochę czasu mi zajęło dojście dlaczego lilo nie chce zadziałać ;P O ile to przez to. Ale tak czy siak tego kroku brakuje...

Tytuł:

W moim przypadku dane mam na hda1 i hda2 z tym, że hda1 to partycja reiserfs a hda2 ext3 podmontowany /home. Jeśli zrobie tak:

1. podpinam Dysk lustro, fdiskiem robie partycje. Jedną hdc1 (linux), następna hdc2 (swap)

2.
mkfs.ext3 /dev/hdc1 (czy mkfs.reiserfs /dev/hdc1 - będzie formatowanie dla tego typu partycji?? )

3. następnie:
mkdir /mnt/stary /mnt/stary2 /mnt/nowy

4. następnie
mkfs.ext3 /dev/hdc1 (ewentualnie mkfs.reiserfs /dev/hdc1 )

5. następnie:
mount -t ext3 /dev/hda1 /mnt/stary
mount -t ext3 /dev/hda2 /mnt/stary2
mount -t ext3 /dev/hdc1 /mnt/nowy (ewentualnie: mount -t reiserfs /dev/hdc1 /mnt/nowy)

6. następnie:

cp -p /mnt/stary2/* /mnt/nowy

7. następnie:
chroot /mnt/nowy lilo -v

I tak otrzymam hdc2(swap) hdc1(linux) z całą zawartością hda1(stary) i hda2(stary2) przepne go do IDE1 i będzie hda...

będzie git? Czy EWENTUALNIE typ partycji reiserfs ZATRYBI?

Tytuł:

Cytuj:

cp: amittrno directory '/home/zenek'

tak mi krzyczy! (z pamięci pisze więc może coś przanglojęzyczyłem)

inaczej mówiąc:

cp: katalog '/home/zenek' został pominięty

Mis' co robić?

Pomija wsztskie podkatalogi!

Tytuł:
MODERATOR

takise pisze:
Cytuj:

cp: amittrno directory '/home/zenek'

tak mi krzyczy! (z pamięci pisze więc może coś przanglojęzyczyłem)

oj i to bardzo :-)

takise pisze:
inaczej mówiąc:

cp: katalog '/home/zenek' został pominięty

Mis' co robić?

spróbuj cp -ap /mnt/stary/* /mnt/nowy

a w ogóle to man cp...

Tytuł:

Coś poszło nie tak heh cp -ap ..... odpaliło ale dysk po przepięciu nie chce ruszyć
zrobie wszystko jeszcze raz (strasznie długo trwa kopiowanie Z ext3 na reiserfs ) moze coś z Piep.... lecz nie wydaje mi się.
Mam jeszcze kilka pytań.

1. Czy charootować moge z dowolnego linuxa np z Knopixa, SlackwareL..?
2. Czy w mioim przypadku(wyżej opisanym) gdzie mam kilka partycji i na dodatek reiserfs nie bedzie problemu?
3. Mogę charootować jeszcze tak:?
a) przepinam dysk z kopią systemu na ide1
b) odpalam system z CD (jesscze z CD)
c) mount /dev/hda1 /mnt
d) chroot /mnt
e) lilo -v
żeby cały czas nie przepinać dysku

4. Ktoś mi powiedział ze katalogu proc nie kopiujemy, dopiero potem tworzymy sama strukture po charootowaniu. Wydaję m sie ze rozwiązuje to paramet cp -ap

Ucze sie wszystkiego*(Tyle tego ze łeb mi juz pęka!) , wybaczcie jeśli to laickie pytania. Maase mam zaległości a server juz stoi i podiołem juz kilka osób:) A NND jest dla mnie wyśmienite.

Tytuł:
MODERATOR

takise pisze:
Coś poszło nie tak heh cp -ap ..... odpaliło ale dysk po przepięciu nie chce ruszyć

jesli zrobiłeś wszystko krok po kroku to powinno działać... ale musisz pamiętać, ze powyższy opis jest poprawny dla sytuacji jedna partycja + swap. Jeśli masz więcej niż jedną partycję to musisz mountować odpowiednio aby całe drzewo katalogów było dostępne (prawdopodobnie będzie trzeba mountować wewnątrz zamountowanych już filesystemów). Dodatkowo może być potrzeba modyfikacji pliku /etc/fstab

takise pisze:
zrobie wszystko jeszcze raz (strasznie długo trwa kopiowanie Z ext3 na reiserfs ) moze coś z Piep.... lecz nie wydaje mi się.

trudno zgadywać co tam w tym twoim systemie się dzieje. Moze zacznij od zdefiniowania "strasznie długo"... czy zakładając na nowym dysku filesystem reiserfs nie miałeś jakichś błędów? jakie to dyski? DMA włączone?

takise pisze:
1. Czy charootować moge z dowolnego linuxa np z Knopixa, SlackwareL..?

generalnie tak, pamiętaj jednak, że kernel pozostaje ten sam co w dystrybucji w której uruchamiasz chroot. W związku z tym mogą być problemy z ururchomieniem sterowników (załadowaniem modułów) w chroocie, ponieważ te są bezpośrednio związane z wersją jądra.

takise pisze:
2. Czy w mioim przypadku(wyżej opisanym) gdzie mam kilka partycji i na dodatek reiserfs nie bedzie problemu?

jesli tylko podmountujesz prawidłowo patycje to nie powinno być problemu (patrz wyzej).

takise pisze:
3. Mogę charootować jeszcze tak:?
a) przepinam dysk z kopią systemu na ide1
b) odpalam system z CD (jesscze z CD)
c) mount /dev/hda1 /mnt
d) chroot /mnt
e) lilo -v
żeby cały czas nie przepinać dysku

po pierwsze nieprawidłowe słowo chrootować oznacza wykonanie polecenia chroot a nie te wszystkie operacje powyżej...
Po drugie, można. Trzeba tylko zwrócić uwagę na prawidłowe wpisy w fstab i lilo.conf

takise pisze:
4. Ktoś mi powiedział ze katalogu proc nie kopiujemy, dopiero potem tworzymy sama strukture po charootowaniu. Wydaję m sie ze rozwiązuje to paramet cp -ap

namieszałeś. Chodzi o to abyś nie próbował kopiować katalogu /proc, tylko stworzył w docelowym filesystemie pusty katalog o tej nazwie. Linux zajmie się sam zapełnieniem tego katalogu podczas bootowania z dysku.

Tytuł:
Użytkownik

Przyjmijmy, oczywiscie, ze ghost'a nortonowskiego na dyskietce mamy w wesji trial czy podobnej legalnej :) Ja to robie tak:

1. kopiuje ghost'em dysk na dysk, albo partycje na partycje, ogolnie zalezy mi na kopi 1:1
2 uruchamiam kompa z plyty instalacyjnej NND i zaraz na 1 ekranie podaje mu sciezke skad ma uruchomic system, czyli nie z plyty ale z dysku hda1 (tego juz lustrzanego) wg przykladu na ekranie
2.5. czasami warto jednak uruchomic kompa z CD az do logowania na roota'a, podmontowac dysk i powylaczac to co jest w skryptach startowych
3. powracajac od pkt2 czyli jak nam sie z powodzeniem uruchomi komp juz z dysku, z root'a wykonac polecenie lilo, ot wsjo

Wczesniejsze kopiowanie tylko jak w pkt1 dawalo mi zawsze sterte 9 na ekranie, teraz juz na probe porobilem w w/w sposob kopie kilkunastu dyskow i zawsze dziala bez problemu, obojetnie, ktore iso czy kernel.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.