Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 15:55

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PGF

zen_ek pisze:
Niestety panowie zmieniałem MTU i na serwerze i u klienta. Próbowałem już różnych kombinacji od 1492 do nawet 1000 i nic to nie dawało. Nadal nie daje sie wysyłac poczty lub otwierać niektórych stron. Nie wiem już nawet czego się czepić i co zrobić. Wpisuję w serwerze ifconfig i pokazuje mi MTU klienta takie jakie ustawione w /etc/ppp/ip-up.

Tak się dzieje u wszystkich czy u wyjątków?

Tytuł:
Użytkownik

U klientów są karty typu D-link 520+ oraz z rodzaju Planet. A AP u mnie to są Tonze 2100r, nie wiem może to tego wina. A odnośnie otwierania stron to jest z tym różnie. U jednego klienta np. nie da się wysłać poczty nawet bez załącznika, u innego natomiast ta sama poczta działa bez problemu, natomiast inne strony nie wchodzą. U innego natomiast wszystko działa bez problemu i na tych samych kartach radiowych. Także nie ma jakiejś zależności, po prostu kilka różnych stron u innych klientów nie otwierają się. I napewno jest to wina pppoe poniewaz przy normalnym połączeniu przez dhcp wszystko ładnie działa. Tym samym muszę ponownie klientów przełaczać na to połączenie bo narzekają że albo poczty albo jakiś zdjęć nie mogą oglądać.

Tytuł:
Użytkownik

Dobrze jakby odezwał się ktoś u kogo to na radiówce działa bez problemu i podał swoje konfigi to bym porównał ze swoimi, może coś nie robię jeszcze tak jak trzeba, coś omijam? Zależałoby mi na tym połaczeniu bo czasami próbują mi się na lewo podłączyć podmieniając MAC kart. Chyba że znacie jakiś inny sposób który by ograniczył takie włamania? A tak zapowiadało sie pieknie z tym pppoe i nawet klientom sie podobało :/

Tytuł:
Użytkownik

ja chyba wiem co mozesz miec nie tak podbij na gg

Tytuł:
Użytkownik

Problem został rozwiązany dzięki luki_nowy. Na serwerze wszystko jest juz dobrze ustawione a przyczyna leżała po stronie kart radiowych D-link, które miały włączony w konfiguracji 4XConfig. Po wyłączeniu wszystko zaczęło pięknie śmigać. Dzięki luki_nowy jeszcze raz i wszystkim innym za pomoc. A teraz z innej beczki. Wie ktoś jak ustawić w firewallu aby programy p2p działały u każdego użytkownika bez problemu. Dla przykładu emule, które działa na odpowiednich portach. Do tej chwili dla każdego użytkownika musze wpisywać odpowiednią regułe w firewallu aby miał High ID i on w swoim emule musi ustawić sobie takie same porty. Chciałbym zrobić tak, aby dany użytkownik po zainstalowaniu sobie "mułka" nie musiał nic w nim zmieniać tylko aby serwer przyznał mu od razu HighID. Proszę o pomoc.

Tytuł:
MODERATOR

Byly proby implementacji port triggering na linuxa, ale z tego co mi wiadomo poza faze testow to nie wyszlo. Najprosiec ujmujac: bez publicznego ip dla kazdego leba tak sie nie da.

Tytuł:
Użytkownik

mam takie cos napisz do mnie :) fajno ze smiga teraz :)

Tytuł:
Użytkownik

luki_nowy pisze:
mam takie cos napisz do mnie :) fajno ze smiga teraz :)

Pochwal sie na forum po namyśle stwierdzam ze upnp bardzo by sie przydalo bo cholery mozna dostac z marudnymi userami czasem

Tytuł:
Użytkownik

luki_nowy podsunął mi skrypt który jest tutaj: ftp://83.16.172.115/pub/p2p ale u mnie coś nadal nie może naskoczyć HighID w emule mimo iż w teście porty niby są otwarte. Ale to może wina w moim konfigu firewalla. Muszę trochę nad nim popracować i znaleźć przyczynę.

Tytuł:
Użytkownik

zen_ek pisze:
luki_nowy podsunął mi skrypt który jest tutaj: ftp://83.16.172.115/pub/p2p ale u mnie coś nadal nie może naskoczyć HighID w emule mimo iż w teście porty niby są otwarte. Ale to może wina w moim konfigu firewalla. Muszę trochę nad nim popracować i znaleźć przyczynę.

Ten skrypt automatycznie otwiera kolejne porty dla poszczególnych IP ale nie ma nic wspólnego z UPNP czyli nie zrobi tego na żądanie aplikacji wewnątrz sieci.

Tytuł:
Użytkownik

Witam ponownie. Mam pytanie odnośnie jeszcze tego pppoe. Otóż na niektórych komputerach z kartami radiowymi, nie tylko D-LINK, pojawia się problem tego typu, iż po skonfigurowaniu połączenia przez pppoe przy próbie ustanowienia tego połączenia komputer się zawiesza. Zauważyłem tą sytuację już u kilku klientów. Nie wiem co to może być, czy w kartach radiowych trzeba coś zmienić, ponieważ jeśli te komputery podłączy się bezpośrednio kablem sieciowym to wszystko działa dobrze? Ma ktoś pomysł co to może być?

Tytuł:
Użytkownik

antywir nie czasami kasprzak? i jaki to typ karty? dwl-510?

Tytuł:
Użytkownik

Powraca temat połączenia pppoe. Tym razem są problemy przy tych kartach radiowych, nie wiem czy to jest ich wina czy co bo przy zwykłym połączeniu sieciowym przez LAN wszystko ładnie działa, załączniki są wysyłane bez problemu, komputer się nie zawiesza. Natomiast u klientów z kartami radiowymi różnego typu (D-LINK 520+, karty USB) pojawiają się problemy przy wysyłaniu plików przez pocztę lub po prostu po połączeniu przez pppoe następuje zawieszanie się komputera i to w różnym momencie. Na dodatek dzieje się to nie u wszystkich tylko u niektórych klientów. Wszystko było próbowane na czystym systemie bez antywirusów i innych programów. Nie wiem już co to może być powodem tego zawieszania sie komputera, pomaga tylko twardy reset. W karcie D-link już zmieniałem 4xconfig na disable i ustawiałem różne prędkości i to nic nie pomagało. Ma ktoś jakiś pomysł?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.