Poszedlem tropem opisu zciecha i w tym miejscu co bylo pisane w firewall w ./etc/iptables - wstawilem nastepujacy wpis
$i -A OUTPUT -d
www.wp.pl -p tcp --dport 80 -j DROP
zmiane zapisalem - restart - i sprawdzam czy jest wpis w iptables -L i jest zablokowny OUTPUT na
www.wp.pl
A wchodze na strone ww.wp.pl i co odblokowana jest - nie rozumiem. Nie uzywam zadnego squida, samby i innych. Podstawowa konfiguracja po instalacji NND 0.2 z 15 stycznia 2006. Co robie nie tak?? A moze brakuje tam jakiegos wpisu typu -i $EXTIF ??
Moim zadaniem jest zrobienie takiego serwera - zeby w prosty sposob realizowal nast funkcje. Do serwera poprzez switch jest wlaczonych - 4 komputery. Rozchodzi mi sie o to, zeby filtrowac dostep poprzez MAC i IP. Nastepnie w jednym z komputerow ograniczyc net tylko i wylacznie do zbioru np: 20 - 30 stron www. Natomiast na pozostalych - 3 kompterach net - mial by byc normalnie - czyli bez ograniczen. Myslalem juz o tym, zeby te stronki dozwolone w pliku wpisac, ale jak pozniej to przetworzyc?? Nie mam bladego pojecia? Brakuje mi podstaw - bo nie wiem - filtrowanie -odbywa sie w NND tylko poprzez zmiany w pliku /etc/iptables/ *firewall
Jak mozna odczytywac dane z innego pliku itd... nie wiem? Znam jezyk C ale ta w NND to jest jakas odmiana jego?? Potrzebuje podsatw - przegladalem forum i nic... moze slabo szukalem. Macie moze jakiegos linka, zeby moc wykonac latwo takie zadanie, bez instalowania squida itp..
Dziekuje za wszelkie pomocne podpowiedzi