Od 2 dni walczę z najnowszą wersją NND. Na poprzedniej miałem skonfigurowanego squida z nieceshaper'em. Działało to całkiem ok.
Wczoraj zainstalowałem RCHTB (bez squida). IMO efekt, który otrzymałem był rewelacyjny, nie da zapchać się łącza (2 userów i NEO512) przy pobieraniu plików i jednoczesnym przeglądaniu Internetu

.
Postanowiłem, że już nie zrezygnuję z RCHTB. Problemy pojawiły sie gdy chciałem jednocześnie utrzymać RCHTB i SQUID'a... o ile SQUID działa ok to RCHTB
wogóle nie kolejkuje ruchu w sieci. Widać wyraźne zwolnienie przeglądarki na 1PC gdy np na 2 pobieramy jakiś większy plik.
Przeglądałem całe forum i kurde, nic nie znalazłem. Było kilka starych topiców niczego nie wyjaśniających. Może komuś udało się jakoś opanować taki przypadek? Dodam, że użyłem konfiguratora squida oraz konfiguratora rchtb. Jako priorytetowe porty w rchtb podawałem rozne opcje, raz 80 raz 3128 - wszystko zależało o tego na którym interfejsie to było.
Zależy mi na squidzie, gdyż w jakiś tam sposób filtruje on pakiety no i oczywiście odciąża łącze.
Szczerze liczę na support z Waszej strony,
Dzięki!