Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 08:03

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Mam mały testowy serwerek do którego dokupilem przejsciowke z PCMCIA na PCI bo chciałem przetestować czy będzie działać iPlus. Na google pisało że działa tylko trzeba zainstalować pakiety pcmcia-cs i ppp no to zainstalowałem te pakiety:
Opis na tej stronie jest:
http://jakilinux.org/aplikacje/iplus-w-linuksie/

Potem skopiowałem do /etc/ppp/peers te pliki do laczenia co są na tej samej stronie zmienilem pin.

Odpalilem pcmcia z /etc/rc.d/pcmcia start
i wypisalo mi takie błędy:
: [/] [] ()
insmod: a module named pcmcia_core arleady exists /lib/modules/2.4.32-12nnd/pcmcia/i82365.o: /lib/modules/2.4.32-12nnd/pcmcia/i82356.o:unresolved symbol isapnp_find_dev
/lib/modules/2.4.32-12nnd/pcmcia/ds.o: init_module: Operation not permitted
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg cardmgr[457]: no pcmcia driver in /proc/devices

Przepisywalem to recznie bo nie maam serwera wpietego w siec wiec przepraszam za literowki jak jakies są.

I potem sprubowalem odpalic:
pppd call iplus

i wypisalo mi: Connect script filed

Prosze o pomoc o co tu moze chodzić mysle ze brakuje mu sterownikow ale jak to sie robi w linuxie zeby dodac i jakie maja to byc sterowniki do przejsciowki zadnej plyty nie dostałem. pozdrawiam

MODERATOR

mk300 pisze:
Mam mały testowy serwerek do którego dokupilem przejsciowke z PCMCIA na PCI
[...]
Odpalilem pcmcia z /etc/rc.d/pcmcia start

Nie używałem przejćciówki pcmcia <--> pci ale nie śadzę, żeby się nie dąło. Musisz tylko skonfigurować obsługę pcmcia i załadować odpowiedni moduł do obsługi tego.
w pliku /etc/conf.d/pcmcia musisz podać jaki moduł ma być ładowany (zależy od kontrolera pcmcia). Masz do wyboru:

i82365
tcic
yenta_socket

Jeden z tych modułów przypisujesz do zmiennej PCIC, potem w /etc/rc.conf w linii zaczynającej się od DAEMONS= dopisujesz pcmcia, restart serwera i powinieneś mieć działającą pcimcię... dalej to już według opisu iplusa.

Tytuł:

Ale to nic nie daje zmienilem i nic. Caly czas ten sam blad co napisalem przy starcie systemu mam.

Tytuł:

No i udalo sie pokombinowalem coś i dizala pomogla zmiana w /etc/conf.d/pcmcia zminailem na yenta_socket i zadzialalo ale nadal jak wpisuje
pppd call iplus wyswietla mi Connect script filed.

Co moze byc nie tak juz sprawdzalem czy nie ma gdzies literowki albo cos i nie ma i nie wiem co moze byc nie tak. Proszę o dalszą pomoc

Tytuł:
MODERATOR

mk300 pisze:
No i udalo sie pokombinowalem coś i dizala pomogla zmiana w /etc/conf.d/pcmcia zminailem na yenta_socket i zadzialalo

Przecież pisałem, że to co tam wpisujesz jest zalezne od tego jaki masz kontroler pcmcia.

mk300 pisze:
ale nadal jak wpisuje
pppd call iplus wyswietla mi Connect script filed.

Co moze byc nie tak juz sprawdzalem czy nie ma gdzies literowki albo cos i nie ma i nie wiem co moze byc nie tak. Proszę o dalszą pomoc

a to juz musisz szukać w logu pppd. Nie znam tego opisu, ale spróbuj w pliku options dodać (o ile nie ma) linie:

debug
logfile /var/log/pppd.log

i tam szukaj błędów.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.